Alles over onze bouw

Bouwen

Overzicht

Wat voor huisje wordt het?

Het wordt een klein rood Zweeds huisje, van 6,46 x 9,82 meter met over de hele lengte een veranda op het zuiden. Het huisje is houtskelet bouw.
Achter het huisje bouwen we zelf een schuur van 4,00 x 5,53 meter in logbouw.

Wie bouwt het huisje?

Onze bouwer is Huisje van Hout van Jessika en Martin Qvist. Zij bouwen al jaren lang recreatiewoningen. En sinds Oosterwold ook 'echte' huisjes. Ons huisje wordt het tweede huis dat ze bouwen in Oosterwold.

Is het energie neutraal?

Ja, ons huisje wordt nul-op-de-meter. Dat wil zeggen een EPC van 0. We realiseren dit door een pellet cv, zonnepanelen, een zonneboiler en warmte terugwinning in de douche. En natuurlijk erg goed (dampopen) geïsoleerd en driedubbel glas.

 • Kavelindeling

  We hebben lang gepuzzeld over de optimale kavelindeling. Een van de leuke dingen van ons plannetje in Oosterwold, is dat je nog zoveel mogelijkheden houdt: We hebben de ruimte, we bouwen slechts de helft van de norm en zelfs daarna zijn er nog heel veel dingen te verzinnen. En dan hebben we het nog niet eens over alle mogelijkheden in de tuin! Maar hoe zorg je dat dat allemaal goed samen komt? Rekening houdend met de regels. Rekening houdend met de mogelijkheden die we nog niet verzonnen hebben. 

  Hiernaast vind je het resultaat of hieronder een link naar een grotere foto (opent in een nieuw venster).

  Belangrijk was het goochelen met de verplichte %. Zo moet je minimaal 50% aan stadslandbouw besteden, moet je doorwaadbare zones en verspreid groen hebben, mag je maximaal 11% verharden en moet je dus puzzelen met je roodkavel (max 25% waarvan 50% bebouwd mag worden - ofwel 1/8 van het totaal)

  Nu hebben we het zo ingedeeld dat we hetzelfde huis nog een keer zouden kunnen neerzetten. En dan ook nog een tiny house en / of een grote schuur. En als we die dan verhuren, zijn we een heel eind op streek naar financiële vrijheid

  klik voor de grote kaveltekening

 • Huisje

 • Pellet CV

 • Zonneboiler

  Gecombineerd met de pellet cv. In de zomer zou het voldoende moeten zijn om te douchen en het warme water.

 • Schuur

  We gaan de schuur zelf bouwen 😁, tenminste dat is het plan. Het is een logbouw constructie genaamd Edelweiss Folkstugan en (ook) afkomstig uit Zweden. We willen immers wel in stijl blijven. Tot nu toe zijn we heel vriendelijk geholpen door Peter van sauna-kopen.eu. Dus waarschijnlijk kopen we hem daar. Binnenkort gaan we er op bezoek en zullen er vast een blogje aan wijden

 • Helofyten filter

  Blog - Is dat genieten, we hebben helofyten:

  Afgelopen woensdag is ons helofytenfilter aangelegd. Ofwel, zoals onze buurman zou zeggen: de kattenbak is klaar foot-in-mouth.

  We zijn dus weer een stapje dichter bij 'klaar' (zeker als de verrassing klopt). Bovendien hebben we ook weer een stapje gezet richting FIRE. Een eigen helofytenfilter betekent minder vaste lasten. Immers, als de gemeente niets doet, hoeven we hen ook geen rioolbelasting te betalen. 

  lees verder