Happy, Opportunity rich and Time rich

Vrijheid

Financial Independence Retire Early

Vrij zijn

Voor een werkzame en ontwikkelde geest is vrije tijd niets anders dan vrijheid om zijn bezigheid te kiezen.

Comtesse Diane de Beausacq

Financiële vrijheid

Wij zijn geïnteresseerd in financiële vrijheid. Nou, eigenlijk in vrijheid, maar om dat te bereiken heb je financiële middelen nodig. Vandaar onze interesse in financiële vrijheid. In 2011 zijn we begonnen met een spaarplannetje voor een eventuele hypotheekrenteverhoging in 2015; het jaar dat onze hypotheek-rentevasteperiode af zou lopen. Dat spaarplannetje is een beetje uit de hand gelopen 🤔. 
Straks wonen we op veel grond met zo laag mogelijke vaste lasten. In de loop van de tijd is dat ons doel geworden. Joost kan minder gaan werken of een baan zoeken in een compleet andere sector. Immers, 25 jaar geleden mochten we kiezen, waarom nu niet? Helemaal FIRE zal ons nooit lukken, maar HOT zou toch moeten kunnen.

  

Aanleiding

Ons leven is wat anders gelopen dan de levens van vrienden om ons heen. Toen we in 2005 op het punt stonden (drie dagen voor vertrek) om met een oude auto de reis van ons leven te gaan maken, werd Merel getroffen door een herseninfarct. Al onze vrienden vertrokken en Merel lag half verlamd en met afasie in het ziekenhuis (in A’dam en gelukkig niet in Mauretanië of Senegal). De jaren erna stonden in het teken van revalideren en reïntegreren.

Ondanks dat we al genoeg aan ons hoofd hadden, hebben we gesprekken gevoerd met cardiologen over een eventuele zwangerschap (op een geven moment heb je geen tijd meer om dat soort dingen uit te stellen). Door Merels aangeboren hartafwijking waren er allerlei haken en ogen. We hebben besloten ervan af te zien. Later bleek dit een hele verstandige beslissing gezien het feit dat Merel veel meer last heeft overgehouden van haar herseninfarct dan ze in eerste instantie toe wilde geven. En dan moet je wat. Heroriënteren, hergroeperen, herijken, geef het een naam.

Samen

Feit is dat Joost een goede baan heeft waar hij een goed salaris mee verdient. Maar hij maakt lange dagen. We willen graag samen tijd hebben om, binnen de grenzen die er zijn, leuke dingen te doen. We kunnen wachten tot Joost met pensioen kan, maar gezien het feit dat Merels hartafwijking inmiddels heeft geleid tot hartfalen (chronisch en uiteindelijk progressieve ziekte) is dat redelijk kansloos.  

Bovendien zagen we mensen in onze omgeving hun baan verliezen en de grootste moeite hebben met het vinden van een nieuwe baan. We zagen ook hoeveel impact dat had. We realiseerden ons dat we niet in die situatie wilden komen. We wilden niet zo afhankelijk zijn.

Dus dan maar de wereld wat naar onze hand zetten. We besloten te gaan sparen. Sparen om op een later moment samen vrij te kunnen zijn. In welke vorm was ons toen nog niet duidelijk. We begonnen, met het aflossen van onze hypotheek. En we werden hier steeds enthousiaster over.


Oosterwold

In 2016 kwam Oosterwold op ons pad. We wilden graag ruimte, rust en groen, maar hadden niet het idee dat in de randstad te kunnen vinden. Zeker gezien het feit dat we persé niet duurder wilden gaan wonen. Maar het blijkt wel te kunnen! In Oosterwold vinden we alles wat we zoeken. Zelfs voor minder geld dan waar we voorheen voor woonden. Inmiddels zijn we door het hele proces van grondverkrijging heen en zijn we eigenaar van 2600 m2 grond. We staan op het punt te beginnen met de bouw van ons huisje. Klein (75 m2) om het betaalbaar te houden. En daarna gaan we een fruitboomgaard aanleggen en daarmee hopen we een plekje te creëren waar we naar hartenlust kunnen aanklooien en rommelen.

Personal Finance

Straks wonen we op veel grond met zo laag mogelijke vaste lasten. In de loop van de tijd is dat ons doel geworden. Helemaal FIRE zal ons nooit lukken, maar HOT zou toch moeten kunnen. Aangezien we door het sparen hebben geleerd leuk te leven van een relatief laag bedrag, sparen we heel makkelijk vrije tijd bij elkaar. Op korte termijn langere tijd vrij nemen of wat inkomen bij elkaar te hosselen is opeens een reële mogelijkheid.

Bij (grote) uitgaven, stelden we ons afgelopen jaren steeds maar weer de vraag ‘Waar worden we gelukkig van? Kopen of niet?’. En steeds schoven we weer een stukje verder op; we stelden ons uitgavenpatroon elke keer een klein beetje naar beneden bij. 
Het is vreselijk moeilijk om een uitgave van een paar tientjes te vergelijken met vrije tijd in de verre toekomst, maar toch is het wat ons betreft absoluut de moeite waard. Ook wij zijn begonnen met een hoge hypotheek. Dan lijkt elke besparing een druppel op de gloeiende plaat, maar desondanks zijn al die druppeltjes toch al een behoorlijke plas geworden.

Wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Zodra we verhuisd zijn, zullen we op uitgavengebied een enorme stap maken. De huur die we nu maandelijks betalen komt dan te vervallen. En aangezien we inmiddels leven volgens het principe: ‘wat er niet uitgaat, hoeft ook niet binnen te komen’ maken we volgend jaar dus weer een stap richting meer financiële vrijheid.

Deze blog

Met onze blog willen we vrienden en familie op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. Maar daarnaast hopen we ook andere mensen te bereiken die net als wij geïnteresseerd zijn in personal finance, hypotheekvrij leven, zelfbouwen, groen en duurzaam leven, stadslandbouw, dingen zelf maken en de wereld naar je hand zetten (oftewel enigszins non-conformistisch zijn 😉).

Links


Cheesy Finance
Cheesy Finance
Lonica Tekst
Lonica Tekst
Meneer en Mevrouw
Meneer en Mevrouw
Simpel en rijk leven
The Pursuit of HOT
Lekker Leven Met Minder
Geld Nerd
Geld is Tijd
Min of Meer
Niet tot 71
Niet tot 71

Uitgelichte blogs

Eerste FIRE bijeenkomst

Uit digitaal niemandsland

Maanden geleden claimden we ons domein. Het leek ons leuk een blog bij te houden over ons Oosterwold avontuur, maar door drukte met het archeologisch onderzoek, de aanvraag van onze omgevingsvergunning, maar vooral het beantwoorden van de vragen van de gemeente op onze vergunningsaanvraag slokte al onze tijd op. 

Lees verder