Nov13

Fruit proeven bij 't Olde Ras

Author // Merel Categories // Tuin

appels en peren

Fruit proeven bij 't Olde Ras

Nadat we afgelopen jaar besloten hadden een fruitboomgaard aan te willen leggen in onze tuin, begon onze zoektocht naar informatie. Al snel bleek dat er honderden soorten appel- en perenbomen zijn, maar hoe we een keuze zouden moeten maken tussen die soorten werd me maar niet duidelijk. 

Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen zoete of zure, vroege of late, hand- of moesappels, maar zelfs dan blijven er minimaal enkele tientallen soorten om uit te kiezen. De smaak van de appels en peren uit de supermarkt kennen we, maar die soorten kunnen we kopen bij de supermarkt. We willen natuurlijk juist andere rassen in onze tuin hebben.

Dus toen het grote proefweekend bij 't Olde Ras langs kwam, hebben we daar dankbaar gebruik van gemaakt. Afgelopen weekend organiseerden ze een fruitshow waar geproefd kon worden. Nu bleek afgelopen jaar een slecht appel- en peerjaar ivm de late vorst in het voorjaar, maar gelukkig hadden ze van heel veel soorten appels en peren voorbeelden liggen en van veel soorten konden we ook proeven.

Het heeft ons weer een stapje verder geholpen. We hebben nu een lijstje met appel- en perenrassen die we graag in onze tuin willen. De volgende stap is uitzoeken hoeveel appelbomen en perenbomen we precies kwijt kunnen/willen en op zoek gaan naar oudere exemplaren van de door ons gewenste rassen. Ben benieuwd hoe makkelijk of moeilijk die zoektocht gaat worden. 

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Leave a comment

You are commenting as guest.