Oct24

Zonneboiler

Author // Joost Categories // Bouwen, Oosterwold

Zonneboiler

'De herfst is nog jong, het einde van het jaar nog best ver weg, en toch hebben veel eigenaren van zonnepanelen nu al de totale opbrengst van vorig jaar gehaald of zelfs overtroffen.'.

Kijk van zulke juich berichten sta je als duurzaam, 0 op-de-meter & los van het gas, huiseigenaar toch te dansen. Zonnepanelen, zonneboiler, pellet cv slechts ter ondersteuning. 

Wat wil je nog meer?! Nou heel simpel, dat we daar van hadden kunnen meegenieten! Maar nee, wij hebben deze zomer 150kg pellets verstookt. Dat, in de zonnigste zomer ooit, gevolgd door een onverwacht zonnige nazomer. Pas afgelopen maandag - letterlijk de dag dat het weer definitief naar de herfst om is geslagen - is eindelijk onze zonneboiler om half 5 's avonds in werking gezet. Het is dat ik het niet durfde te geloven, anders had ik er een traantje om weggepinkt... 😢

 

Ξ Wat er aan vooraf ging

Eigenlijk een heel lang verhaal, waarbij eind mei de installatie in bedrijf werd gesteld maar de zonneboiler niet bleek te werken. Weken & maanden en de bouwvak volgden, waarin ik met grote regelmaat een thuiswerkdag plande, de installateur langskwam om te vullen, de ontluchten, de pomp te vervangen, te spoelen etc etc. En ik de dag / dagen erna een stroom van dit soort foto'tjes appte. 

Geen mooie cijfers helaas 

Maar wat ze ook deden, de temperatuur van de ketel bleef wegzakken. Heel raar. Uiteindelijk waren we, ondanks dat ze erg bereidwillig waren het op te lossen, het toch wel beu. Het installatiebedrijf stelde voor er een specialist van de leverancier bij te halen. Prima. Zo gezegd zo gedaan. Kort en goed: het advies was 'slijptol er in en opnieuw beginnen...' surprised.

Daar werden wij niet vrolijk van, en het installatiebedrijf natuurlijk ook niet. Een aangezien le ton niet alleen de muziek tegen de haren instreek, maar ook het installatiebedrijf viel het rapport niet lekker. Enerzijds omdat het aan alles lag behalve de collector zelf en anderzijds stonden er ook aantoonbare fouten in het rapport van de specialist.
Wat echter wel duidelijk was, is dat de CV en zonneboiler niet aangesloten waren conform het installatie schema van de importeur (het schema dat ook bij de offerte had gezeten). Wederom de welwillendheid gevonden. Ze gingen de leidingen van de pomp omleggen. En dan zou het goed komen. 
Dus nog een dag thuisgewerkt (lang leve glasvezel) en weer vol goede moed naar de meters staan staren. Hoera! Er gebeurde wat! Of streep dat Hoera maar door. Wat er namelijk gebeurde, was dat de pellet CV het water warm stookte. En de zonneboiler die warmte vervolgens afvoerde naar de buitenlucht yell.

M'n frustratie maar weer opzij gezet en de telefoon gepakt. Echt ruzie maken kan effectief zijn, maar kies ik niet snel. En dat was de goede aanpak. Nog altijd wilden ze het in orde maken, maar dat zou wel even duren qua planning. Maar veel geloof had ik daar niet meer in. Dus voorgesteld dat we Schipper B.V. uit Huizen in zouden huren om het goed te maken. Schipper had ook de supervisie gehad over het in bedrijfstellen van de pellet cv en - ondanks dat ze dat redelijk bescheiden zich geen specialist noemen - had ik al even met hen geschakeld om de situatie door te nemen. Ook zij snapten niet waarom van het schema was afgeweken. 
En zowaar, met vriendelijke oplossingsgerichtheid kom je een eind. Het installatiebedrijf ging akkoord. Schipper zou alles in orde brengen en de rekening kon ik verrekenen met wat nog open stond van het installatiebureau. Netjes dus. 

Ξ Technische details

Voor de liefhebber, de technische details. Feitelijk hebben ze de leidingen het buffervat in omgelegd en aangesloten zoals het installatie-schema voorschreef. D.w.z. de pellet cv leidingen naar boven in het vat. Daar zit immers het drinkwater vat en warmte stijgt op. De zonneboiler leidingen gingen juist naar benden - het koude deel van het buffervat. Immers, hoe kouder het water hoe makkelijker de zon het verwarmt. Het enige verschil met het schema is dat de middelste spiraal ook gebruikt is, i.p.v. direct het vat in. Anders had de bedstee afgebroken moeten worden om dat om te leggen. Het verschil is echter te verwaarlozen. Je krijgt in het midden een iets konische warmteverdeling maar in de praktijk zal je het verschil niet merken.  
Zo gezegd zo gedaan. Vorige week kwam Schipper langs. De leidingen werden allemaal omgelegd. De sensoren op de juiste plaats gemonteerd en de draden netjes weggewerkt. Een ontluchtingsventiel miste en we hebben de panelen schuiner op het dak geplaatst - het hout had ik voorbereid tijdens de lunch. De panelen lagen toch te vlak op het dak. Voor elektra panelen is dat niet erg, maar voor vloeistof collectoren wel, want ook daar moet de warmte opstijgen. En ik had het weekend ervoor van resthout een kist gemaakt voor de compressor. Op de houten vloer dreunde dat geluid namelijk te erg door.

heerlijk stil!
 

Alles ging soepel. Totdat ... de aansluiting van het paneel afbrak. Ergens, bij het leggen of bij het schuiner zetten had de aansluiting een tik gekregen. En bij het op druk brengen werd de tik een scheur. Dus ook het laatste mooie zonnige weekend, geen zonneboiler. En ook de figuurlijke bui zagen we al hangen. Immers, wie was verantwoordelijk? Het installatiebureau of de door mij gekozen herstellers? Nou ja, gelukkig kon het maandagmiddag toch nog gemaakt worden en hoefde er geen nieuw paneel te komen. Oef. En bovenal:

HET WERKT!!!! 

Vandaag zag ik zomaar in het waterige herfstzonnetje de temperatuur een paar graden oplopen. Joepie!

Hoe duurzaam is jouw huis? 

 

Ξ Elektra

p.s. Powerpeers blijft nog steeds wat gedoe. Maar sinds vandaag kan je onze bron weer selecteren! Of gebruik deze link voor overstappen en korting (en een wasbeurt van onze panelen).  

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (6)

 • Team CF

  Team CF

  24 October 2018 at 17:42 |
  Toch jammer..... maar blij dat het nu wel werkt!

  reply

  • Joost

   Joost

   24 October 2018 at 17:44 |
   We hopen op een hele zonnige herfst, winter, lente, zomer ... :-)

   reply

 • Geldnerd

  Geldnerd

  24 October 2018 at 18:13 |
  Tsja, wie kan er nog meer zeggen dat 'ie al helemaal klaar is voor het voorjaar en de zomer van 2019? Jullie wel!

  reply

  • Joost

   Joost

   25 October 2018 at 21:02 |
   nou, volgens mij kunnen jullie dat ook met droge ogen beweren!

   reply

 • Thinkingbig

  Thinkingbig

  10 November 2018 at 14:17 |
  Hebben jullie ook nagedacht over een aarde-warmtepomp in plaats van de pelletkachel? En zo ja, waarom voor de kachel gekozen?

  Wij proberen een jaren dertig huis te verduurzamen, maar een pelletkachel zie ik niet zitten. Een warmtepomp lijkt me uiteindelijk de meest duurzame oplossing, vooral gecombineerd met zonnepanelen.

  Ons gasverbruik is echter met een HR ketel al zo laag (rond de 800m3), dat geen van de duurzame alternatieven de moeite waard lijkt.

  reply

  • Joost

   Joost

   10 November 2018 at 18:23 |
   Persoonlijk vind ik een warmtepomp teveel energie vragen. Je moet behoorlijk wat elektraplaten op het dak leggen om dat te compenseren. Én je moet dan ook nog uitgaan dat de salderingsregeling blijft bestaan, anders wordt het helemaal onbetaalbaar. Waarom zie je een pellet-kachler/cv niet zitten? (wij hebben trouwens een pellet-cv en geen pellet kachel).
   Je kan natuurlijk ook je gas-ketel nog even houden en kijken hoe e.e.a. zich de komende jaren ontwikkeld. Wij moesten kiezen, want waren aan het bouwen. Maar de ontwikkelingen gaan nog best snel.

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.