Apr08

Water in de tuin

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin, Zelf maken

Water in de tuin

'Geef de bomen in maart en april sowieso iedere dag een emmer water. Dat hebben ze echt nodig'. Een van de vele tips, die Hans ons op het hart drukte ... Oké, maart was één grote regenbui, dus Hans zal het ons vergeven dat we die maand hebben overgeslagen. Maar de afgelopen dagen, wandelen we driftig met de tuinslang de tuin rond. Tot vandaag ...

Vandaag hebben we namelijk weer een projectje afgerond:

Codenaam: Water in de tuin.

Waarom project Water in de tuin? Nou heel simpel. Enerzijds dus de top tip van Hans. Anderzijds hebben we dus de afgelopen week rondjes gemaakt met de tuinslang. Los van het geklooi, is het niet heel erg duurzaam om kraanwater door de fruitboomgaard te spoelen. Dat moet anders kunnen. Bovendien hebben we trouwens niet voor niets een waterberging in ons ontwikkelplan ingetekend. Op onderzoek dus - ofwel Googlen naar pompen, slangen etc.

Ξ Googlen

Maar ja, Googlen is niet altijd succesvol. Tenminste, uit 1.000 sites met pompen werd ik niet veel wijzer.
Nu wil het toeval dat ik de eigenaar van de Escaperooms van One Hour Lockup in Naarden ken. Dus daar kom ik nogal eens over de vloer (een man moet een hobby hebben naast stadslandbouw wink ). Bij een van m'n bezoekjes had ik - op hetzelfde industrieterreintje in Naarden - Summer Rain op de gevel geplakt zien staan. Dat was ergens in m'n achterhoofd verdwenen. 

Maar nu we aan het googlen waren dook die herinnering ook weer op. Blijkt Summer Rain een groothandel te zijn, o.a. gespecialiseerd in tuin-beregening, die ook levert aan particulieren. Dat klinkt goed. Wij in de auto gesprongen en een kwartiertje later stonden we bij Elmer aan de balie. Een vriendelijke vent, die meer antwoorden had dan wij konden vragen. 

Ξ Aan de slag

Een lang verhaal (we hadden veel vragen wink) kort: een dag later kon ik alle spullen ophalen: een pomp met voorraadtank, aanzuigslag, 175m hoofdslang, 50m aftakkingslang, 25m druppelslang en een hele tas vol koppelingen. Een auto vol en vol goede moed zijn we aan de slag gegaan. 

ZomersWater
ZomersWater
ZomersWater
ZomersWater

Eigenlijk allemaal vrij simpel. Zeker door de tip de slangen even in heet water te dompelen voordat je de koppelingen er in probeert de duwen. Dat scheelt enorm. Na een middagje klussen was ik klaar met het leidingwerk. Omdat we slang genoeg gekocht hadden, had ik zelfs de 'oversteek' kunnen maken (ingegraven) naar het hoogstamveldje 👍. We kwamen alleen wat druppelslang en een paar koppelingen te kort. 

ZomersWater
ZomersWater
ZomersWater
ZomersWater

De volgende dag klusonderdeel 2 op het program. Het aansluiten van de pomp, inclusief schakelaar, en een kast om de pomp heen bouwen zodat hij goed vast staat. Bijkomend voordeel is dat hij gelijk wat beschut is tegen weer en wind. Ik geef toe: de kast is ronduit lelijk geworden, maar - ter verdediging - hij is volledig gemaakt uit restjes hout en als de schuur eenmaal af is verplaatsen we de boel toch weer. 

Ξ Het werkt!

Vandaag de puntjes op de i gezet en natuurlijk even in de sloot gestaan. De slang moest goed onderwater liggen maar ook niet in de bagger en planten zakken. Daarom van een oude doos en twee bakstenen een 'zinkbak' gemaakt. Gaten er in en de slang er in gemonteerd. Slangen en pomp vullen met water en klaar waren we!
Twee uurtjes de schakelaar op AAN en de bomen lachen weer in het zonnetje 🌞.

ZomersWater
ZomersWater
ZomersWater
ZomersWater

Wanneer alles langere tijd goed blijft werken, dan graaf ik de slangen in. En natuurlijk nog een nette kast maken. Maar dan moet zoals geschreven eerst de schuur klaar zijn.


Ξ Ongebreidelde reclame

Tot slot weer wat ongebreidelde reclame, dat doen we namelijk graag wanneer we ergens enthousiast over zijn embarassed. Mocht je nu geen zin hebben in irrigatiesystemen in je tuin, ga dan voor een super leuke middag/avond lekker ontsnappen bij One Hour LockupHeb je wèl zin om irrigatie in de tuin aan te leggen, ga dan naar Summer rain 👍.
Of doe iets totaal anders. Dat kan natuurlijk ook laughing.

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Leave a comment

You are commenting as guest.