Oct11

Water uit de tuin

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin

Water uit de tuin

In april schreven we vol enthousiasme over 'Water in de tuin'. In deze blog vervolgen we dat verhaal, met water uit eigen tuin laughing. Ofwel: gisteren werd een droom werkelijkheid en nu hebben we onze eigen waterbron! 

De bomen levend houden, dat was ons doel.

Dit jaar was ons doel om alle fruitbomen levend te houden en dat lijkt (grotendeels) gelukt! Dat kon echter niet zonder structureel water te geven uit onze sloot. Tenminste, toen we terug kwamen van vakantie als klimaatvluchteling de zoveelste NL-hittegolf ontweken hadden, bleek de sloot leeg! 
Enerzijds was het de hitte, anderzijds krijgt ons huis steeds meer buren wink die ook aan stadslandbouw toe zijn en de 'echte' boer is van het veld vertrokken, dus het waterschap is minder actief geworden met de sloot op hoogte houden.

Hoe verder?! We konden moeilijk onze mooie fruitoogst laten verleppen! Maar niet getreurd, we wilden toch al een eigen bron dus dit was een mooi e gelegenheid excuus om samen met de buren een stukje verderop een put te laten slaan! 

WaterBron 0008-boren
WaterBron 0013-boren
WaterBron 0015-boren
WaterBron 0017-boren
WaterBron 0024-boren

 

Ξ Netjes gemeld

Als je geen gekke dingen doet, hoef je formeel slechts achteraf een melding te doen bij het waterschap dat je een waterput hebt in de tuin. Maar ja, dat is ook zo wat, zeker omdat Oosterwold dicht bij de boringsvrije zone zit. N.b. Check deze kaarten voor maximale boordieptes. En sowieso vindt het Waterschap het ook wel fijn een beetje overzicht te houden. 

WaterBron 0027-boren
WaterBron 0030-boren
WaterBron 0031-boren
WaterBron 0032-boren
WaterBron 0040-boren

Wij hebben e.e.a. dus netjes vóóraf gemeld, een gecertificeerd bedrijf gekozen en ons meer dan keurig aan de maximale boordiepte gehouden. Melden doe je hier. Je moet opgeven waar/hoeveel/hoe breed en hoe diep. Een tijdje later krijg je dan een brief met dat je hiervoor inderdaad slechts een meldplicht geldt en een kaartje met de locatie en gegevens. De administratie kan maar rond zijn laughing

 

Ξ Boren

Ondertussen hebben jullie al her en der wat foto's van het boren zelf tussen de tekst gevonden. Gelukkig hebben we er echter nog meer laughing

WaterBron 0059-boren
WaterBron 0060-boren
WaterBron 0065-boren
WaterBron 0075-boren
WaterBron 0090-boren

Het hele verhaal begint met een dikke buis de grond in te graven/duwen, zodat het boorgat niet instort tijdens het boren. Dan gaat de boorkop op de installatie en wordt er onder continue spoelen met (schoon!) water een gat geboord. Het spoelwater wordt gezeefd om te kijken hoe de grondlagen eruit zien. Bij ons was het eerst klei, toen fijn zand van de eerste zandlaag, toen een klein beetje veen en vervolgens het mooiere grovere zand van de tweede zandlaag. Daaronder zat weer prut, dus zijn ze gestopt en hebben de boor uit het gat gehaald. De buizen, inclusief het filter, werden vervolgens geplaatst en e.e.a. afgestort met grind en kleikorrels voor de afdichting. Daarna nog even lekker doorspoelen en klaar!

WaterBron 0095-boren
WaterBron 0099-boren
WaterBron 0121-boren
WaterBron 0127-boren
WaterBron 0128-boren

Alles wordt nogmaals samengevat in dit filmpje! In 3"30m zie je in vogelvlucht een dikke ochtend boren. Stiekem best veel werk: 

Ik geef toe, het lijkt nog erg op een plastic pijp die uit in de grond steekt (en dat is het ook). Dus we hebben nog wel een plan voor een beter Efteling gevoel. Ik ga de pomp (om het water ook daadwerkelijk uit de put te krijgen) verstoppen in een echte waterput (compleet met dakje en emmertje!). Maar daarover later vast nog veel meer. 

 

Ξ Wil je ook een put? 

Zoals gezegd mag dat dus. Wel raden wij aan het netjes vooraf te melden. Dit om latere misverstanden te voorkomen. En verder raden we het bedrijf Van der Haar Bronbemaling aan. Ze zijn vriendelijk, werken netjes en gedegen én zijn gecertificeerd. Dat laatste vindt het waterschap fijn en wij zelf eigenlijk ook wel. . 

Wanneer je contact opneemt met Christiaan van Van der Haar Bronbemaling en aangeeft via ons (e/o Raymond) te komen, krijg je een mooie deal én een prima put smile.

N.b. als je ook een put wil laten boren, vinden we het natuurlijk ook leuk om dat hier te horen! 

  

  

< volgend artikel     ^blogroll^     vorig artikel >

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (2)

 • Sandra Timmers

  Sandra Timmers

  13 October 2019 at 09:33 |
  Hi Buurtjes, wat leren we toch veel van jullie ! Het is voor ons zeker een optie als we zover zijn. Dus in het nieuwe jaar gaan we contact opnemen met Van der Haar.

  reply

 • Edwin Mijwaart

  Edwin Mijwaart

  06 June 2020 at 09:39 |
  Mooi project!
  Leuk om te lezen hoe jullie dit hebben aangepakt.
  Ben benieuwd hoe diep we zouden moeten boren aan de andere kant van het bos...

  Groeten Edwin

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.