Oct10

Water ... overal \0/

Author // Joost Categories // Bouwen, Oosterwold, Zelf maken

Water in het Tuinhuis (originele blogtitel)

Water ... overal \0/

Zoooooo gisteren was toch echt een andere dag dan dat we vooraf hadden bedacht.... Nu wilde ik al een blogje maken met het thema 'water' maar de actualiteit en hoeveelheid water bleek veel groter dan gedacht 😱.

1,5 cm water over de benedenverdieping
is +/- 700 liter

Ξ Watskeburt?!

Gisteren kwam ik rond 7:45 de trap af omdat ik zag dat de wekker uit was. Uit als in geen stroom. Is er een stroomstoring? Was BAAS bv weer eens bezig in de buurt? Ergens iets mis met een stop? Maar nee. Nietsvermoedend liep ik naar beneden en stapte ik de laatste traptree af ... in het water?!!? Stompzinnige eerste gedacht: 'Is het waterbakje van Toos omgevallen?' 🤦🏻‍♂️

Dat zou wel knap zijn, want op de gehele benedenverdieping stond 1,5 cm water. Van het CV-hok (waar een stekkerdoos nat was geworden en de aardlekschakelaar had doen omslaan) tot aan de hal, wc, keuken en woonkamer overal stond water. De watermeter draaide zo snel dat je hem hoorde draaien.

Snel de hoofdkraan dicht en op onderzoek uit.

Waterschade
Waterschade
Waterschade
Waterschade

Dat onderzoek was een makkie: een koppeling van de warmwaterleiding naar het tuinhuis toe was losgeraakt. En dus zeker 45min (ik had 7:00 nog op de wekker zien staan) is het water volle bak het huis ingespoten.

Achteraf bleek de koppeling niet goed geperst te zijn geweest door de prutsers die eerder al een mof waren vergeten te lijmen. Grrrrrrrr. Ofwel zoals zuslief zei: 

'Zelfmaken is niet alleen leuker,
maar zelfmaken is ook veiliger'

Anyway, gelukkig kon ik ook alleen dat stukje water afsluiten, deed de verzekering relaxed en kwam Schipper uit Huizen (die zijn wel heel goed) snel de boel repareren.

De rest van de dag zijn we bezig geweest de +/- 700 liter water op te dweilen (buren dank voor het lenen van de waterstofzuiger!). En de dozen vol spullen die onder de bedstee stonden leeg te gieten. Te kijken wat nog droog was en helaas wat spullen en met name foto's uitzoeken / afschrijven richting kliko ...

Binnenkort komt de expert kijken naar de schade. Hopelijk trekt de vloer nog wat bij, want her en der zie je toch wel wat optrekkend vocht in het hout 😕. Net als bij de plinten, drempels enz. 
 

Ξ De echte blog

Eigenlijk wilde ik dus al een blogje schrijven over water. Enerzijds omdat ik de slootkant weer helemaal riet vrij heb gemaakt, zodat er geschouwd kan worden. Dit keer overigens met de bosmaaier. 

Slootschouw2020
Slootschouw2020
Slootschouw2020
Slootschouw2020

Voor alle Oosterwolders met een schouwsloot: Hier vind je de schouwkaart met wanneer je sloot schoon moet zijn.

Ξ Water in het Tuinhuis

Maar het allerleukste, en eigenlijk datgene waar ik het meest trots op ben, is dat de serie Water in weer een vervolg heeft.  Na Water in de tuin, Water uit de tuin en de Waterput een nieuw hoofdstuk: Water in het Tuinhuis.

Tevens een nieuw hoofdstuk in het thema #zelfmakenisleuker. Bovendien is zelf maken ook sneller (probeer maar eens een loodgieter te krijgen). We hebben aardig wat rondgebeld, maar of het duurde lang of we kregen überhaupt geen contact. Dus ben ik zelf maar aan de slag gegaan.

WaterInHetTuinhuis
WaterInHetTuinhuis
WaterInHetTuinhuis
WaterInHetTuinhuis

Eerst flink Google'n en uitdenken om vervolgens de sprong in het diepe te wagen. Ik heb gekozen voor Multi-fit koppelingen. Enerzijds omdat flexibele buis geïsoleerd is en makkelijk werkt. Anderzijds omdat je met Multi-fit koppelingen geen perstang nodig hebt. Die laatste is namelijk verschrikkelijk duur (€1000+ om te kopen en €175 om te huren). 

WaterInHetTuinhuis
WaterInHetTuinhuis
WaterInHetTuinhuis
WaterInHetTuinhuis

Multi-fit bleek een goede keuze. Zeker met het juiste gereedschap: een kniptang, een inbus en een buigveer. In de praktijk werkt het fijn én alles is zowaar waterdicht!! ... en zit ook echt vast 🤬.

Daarnaast heb ik ook al het riool/alle afvoeren aangelegd en gelijmd 🤬. Ook daar weer een hoop geleerd. Het verloop/verval moet juist minimaal zijn wil het wc papier de rest goed meenemen. Verval liever op een punt snel en dan weer minimaal (1cm / meter) dan overal geleidelijk naar beneden. 

# zelf maken is leuker
(en betrouwbaarder
*)

Anyway, het resultaat is dat nu de keukenvloer dicht is, de badkamervloer alleen nog geïsoleerd moet worden (is besteld) en daarna kan die ook dicht. En dan kan het afbouwen écht beginnen. Joepie! #zinin 😁

 * vooralsnog 🤞 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (3)

 • Willemien

  Willemien

  10 October 2020 at 12:15 |
  Wat is dat met Vijvers en water??? Bij ons is gisteren een slang van de vaatwasser losgesprongen (ook niet goed vastgezet door prutsers) en stond onze keuken blank inclusief de nieuwe vloer.... gelukkig geen 700 liter. Bij jullie ziet het er veel ernstiger uit. Sterkte!!

  reply

 • Lot

  Lot

  10 October 2020 at 12:30 |
  Bij mijn buren is er eens een leiding vd CV op zolder gesprongen. Kwam bij mij door de muur net onder de zolder over de trap naar beneden. Hun huis was kompleet drijfnat geworden, ze waren niet thuis
  Het vervelende was dat ik hun telefoonnummer niet had, hun vaste telefoon wel maar die hadden ze kennelijk niet meer en hun mobiele nummers had ik niet. Ook de diverse buren niet, uiteindelijk 10 hhuizen verder een vriendje van buurjongen gevonden, bleken vader en zoon bij voetballen te zitten en moeder weekendje weg. Gelukkig kon een oma de sleutel net op tijd komen brengen anders had de door mij ingeschakelde brandweer de deur ingetrapt.
  Ik had weinig schade toen alles droog was heeft buurman de muren weer gewit

  reply

 • Vera

  Vera

  02 November 2020 at 13:01 |
  Waterschade en prutsers, helaas herkenbaar.. In het vorige huis was de cv-afvoer niet goed aangesloten. Helaas hadden we dat pas 1,5 jaar later door toen letterlijk de paddestoelen achter de kast vandaan groeiden! Hele muur opengebroken om het lek te vinden, nieuwe vloer en muur weer dichten en verven. Wat een gedoe voor een scheef gemonteerd rubbertje.

  Ik hoop dat de afhandeling bij jullie mee gaat vallen!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.