Oct11

Waar een wil is

Author // Joost Categories // Oosterwold

update 12.10

Waar een wil is

... is een asfaltweg! Vandaag hebben we er voor het eerst overheen gereden. Wat een feestje. Geen gehobbel meer, geen stof, maar rolschaats-klaar asfalt. 

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Sterker nog. Het feit dat dit blogje vandaag pas live gaat en niet al gisteren heeft te maken met een stoot (of slag) van een graafmachine op maandag middag. Deze had de verdeelkast aan gruzels geslagen. Een beetje jammer, want de hele straat (lees: wij en nr 71) zit zonder internet?!!

 

Merel aan de telefoon: 'internet doet het niet'. En even later werd duidelijk waarom herstarten van de modem niet tot resultaat leidde: de verdeelkast ligt in gruzels.

Ξ Wat er vooraf ging

Maandag is Dura Vermeer begonnen met de glasvezelkast te slopen. Oke, genoeg. Maar irritant is het wel! Oke, maandag is Dura dus begonnen de puinbaan die er vijf kwartalen heeft gelegen eindelijke eens goed te leggen. Vorig jaar is de eerste fase namelijk aangelegd door een andere partij. En hoewel de kwaliteit van het granulaat prima was, waren we toch niet erg blij met ze. Met als belangrijkste punten dat ze de eerste knik in de weg helemaal niet (goed) hadden aangelegd, de breedte van de weg niet overal klopte en ook wat andere zaken die duidelijk niet (goed) waren uitgevoerd - en resulteerde in een ochtendje harken met de buren.
Geen stap in Oosterwold zonder gedoe wink. Maar waar een wil is ...

WegBlog
WegBlog
WegBlog
WegBlog

Kortom, toen we een paar maanden terug met de vereniging besloten dat het hoog tijd was voor asfalt en de discussie met de wegaanlegger weer van voor af aan leek te starten hebben we een hartig woordje gesproken. Zo was de foute knik niet een feit, maar wat hun betreft een mening (iemand enig idee hoe dat feit een mening kan zijn? - graag een reactie hieronder!). En toen ze opeens 'om discussie te voorkomen' 90% vooraf betaald wilden hebben als zij de asfaltlaag zouden aanleggen, vonden we het mooi geweest. Vriendelijk doch dwingend dringend hebben we maar afscheid genomen, een deel van het geld teruggekregen en hebben we vervolgens de opdracht verstrekt aan Dura Vermeer. 

Dura heeft de staat van de weg opgenomen - inclusief de issues die we hadden overgehouden aan de vorige wegenbouwer. Bovendien hebben we gekozen voor flexibel asfalt. Aangezien we nog wel wat bouwverkeer verwachten, lijkt ons dat de betere keuze. Het is sterker en dus .. flexibel. Over 3 jaar wordt deze laag weg gefreesd en verwerkt als onderlaag van het definitieve asfalt.

Ξ Terug naar deze week

Dura heeft heel secuur de weg uitgezet. Toen werd de mening van wegenbouwer één nog duidelijker. Om afgelopen maandag en dinsdag hebben het 'cunet' asfalt klaar te maken.

Gisterochtend werden we wakker door bouwgeluiden. De mannen van Dura hadden er zin in - en wij ook!

WegBlog
WegBlog
WegBlog
WegBlog

Om half zeven waren ze al bezig aan het eind van de weg. Een asfaltmachine, 5 vrachtwagens asfalt en wat walsen waren al in volle gang. Dus snel uit bed gesprongen en naar buiten gerend. Wat leuk om te zien hoe bij het ochtend gloren de weg al vorm krijgt. Toen ik buiten stond waren ze al bijna bij onze kavel. Ter hoogte van onze oprit was het asfalt even op, de volgende vrachtwagens stonden in het eerste beetje file. Dus even staan praten met de mannen. Leuk ook om te zien en weer wat te leren. Zoals bijvoorbeeld de afwatering van de weg. Onze weg is in dak-stijl gelegd zodat hij aan weerszijden afwatert naar de drainage buizen langs de weg. Toch wel fijn als het gaat vriezen dat het geen ijsbaan wordt. 

WegBlog
WegBlog
WegBlog
WegBlog
WegBlog
WegBlog
WegBlog
WegBlog

Vandaag zijn ze nog bezig geweest de bermen aan te harken en konden we voor het eerst over de weg rijden! Wat een feestje. Alleen dus die verdeelbox van de glasvezel is een gevalletje jammer.... Iemand nog eentje liggen? We wachten namelijk met smart op een monteur van Reggefiber die er wel een bij zich heeft.

kapot
 

Had ik al verteld hoe irritant géén internet hebben is?!!?! (En kom nu niet met de wise-ass opmerking: 'maar je blogt wel' - tetheren via m'n mobiel, noem ik géén internet! yell

 

Ξ Kosten

Geen FIRE blog, zonder kosten. De weg wordt dus aangelegd in 3 fasen. Eerst de puinweg - deze moet een jaartje settelen. Dan de flexibele laag. En tot slot in 2021 de definitieve laag. Helemaal zeker weten we het dus niet, maar reken op €75 voor de eerste laag. De volgende twee fases +/- €50. Totaal dus ongeveer €175 per strekkende meter van een halve weg (excl. aankoop grond). De overkant is voor de toekomstige overburen. Totdat die er zijn, schieten we de overkant voor. Op het voorgeschoten geld heffen we 4% rente. Een zeer schappelijk % voor al het werk en slechts de helft van wat de gemeente voorstelde. Die vonden 8% mooi, maar dat ging ons wat ver. 4% is prima en sowieso vele malen beter dan een gemiddelde spaarrekening. Bovendien krijg je ook nog dit soort rente smile :

 

Ξ Update 12.10 - We hebben weer internet!

Joepie! We hebben weer internet! Met dank aan deze mannen van Reggefiber en aan de ondersteuning van Merel (koffie) en Raymond (koeken) laughing

Regge
Regge
Regge
Regge

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (14)

 • Meneer én Mevrouw

  Meneer én Mevrouw

  11 October 2018 at 21:25 |
  Top, crossen maar!

  reply

  • Joost

   Joost

   11 October 2018 at 21:50 |
   Ja rijdt heerlijk!
   Fijn dat ik m'n all-road motor ingeruild heb voor een 25 jaar oud zoef-modelletje

   reply

 • Avi

  Avi

  11 October 2018 at 21:39 |
  Wat leuk zeg! Echt een avontuur.

  reply

  • Joost

   Joost

   11 October 2018 at 21:50 |
   zeker leuk om continu allemaal nieuwe dingen te leren.

   reply

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  11 October 2018 at 21:42 |
  Wanneer is het FIRE-skate toernooi?
  Ziet er puik uit verder!!

  reply

  • Joost

   Joost

   11 October 2018 at 21:51 |
   Thanks!
   Het skate toernooi is net ná het FIRE-modder-sloot-bagger-event. Dat is net na het FIRE-kom-een-moestuin-spitten-event. :-)

   reply

  • Team CF

   Team CF

   11 October 2018 at 21:56 |
   Briljant idee! Wordt een vol programma met FIRE meetups daar in Oosterwold. Camp FIRE, FIRE Poldercross en nu FIRE-skate!

   reply

   • Joost

    Joost

    11 October 2018 at 22:20 |
    YOLO!!!! :-D

    reply

 • Inge

  Inge

  11 October 2018 at 21:44 |
  Mooi weggetje! En hoe rot het is om geen internet te hebben? Wij weten er alles van :angry: https://www.hendrik-jandewit.nl/2018/10/leven-zonder-internet-tiny-house-farm/ Hopelijk wordt jullie kastje snel gemaakt!

  reply

  • Joost

   Joost

   11 October 2018 at 21:54 |
   Bij ons zit de hele straat zonder!?!?! ;-)
   Maar inderdaad echt heel onhandig. Al houden we hoop dat het snel wordt opgelost. Internet heeft hier al gewerkt, dus het is echt alleen die kapotte kast. De eerste monteur had die alleen niet bij zich :-( Dus nu wachten op nummer 2. Hopelijk komt die heeel snel. Dan mogen jullie bij ons op de veranda best je mail ophalen hoor ;-)

   reply

 • Chantal

  Chantal

  12 October 2018 at 11:30 |
  Als buurvrouw van nr 71 heb ik de afgelopen dagen bij gebrek aan internet en tv ouderwets weer eens een aantal boeken gelezen.
  Bij een rollerdisco op het asfalt, al dan niet als FIRE event, sluit ik me graag aan :-)

  reply

  • Joost

   Joost

   15 October 2018 at 09:33 |
   Jullie zijn natuurlijk altijd welkom!

   reply

 • karin fienieg

  karin fienieg

  14 October 2018 at 08:33 |
  ik lees en volg jullie blog met veel plezier. Het verhoogt de voorpret voor onze eigen verhuizing naar Oosterwold naar ook een heerlijk Zweeds rood huisje. Blijf vooral schrijven!

  reply

  • Joost

   Joost

   15 October 2018 at 09:35 |
   wat leuk om te lezen!
   en we kunnen melden dat de voorpret leuk is, maar de hoofdpret valt zeker ook niet tegen :-)

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.