May13

Veranda update

Author // Joost Categories // Bouwen, Zelf maken

Veranda update

Een paar dagen geleden posten we de foto hiernaast op Facebook met de mededeling: Binnenkort een blogje. En binnenkort is nu gekomen! Oké wellicht iets later dan verwacht, maar we zijn zo lekker aan het klussen dat schrijven er bij ingeschoten is. Daarom nu een uitgebreide update van afgelopen veranda-week! 

 Wat is zelf maken toch leuk
- Joost @ indefruitboomgaard.nl 


Ξ Dinsdag - afleveren

De verandaweek begint dinsdag. De week ervoor heb ik 1000x met Houthandel Van Gelder gebeld voor een afleverdag. Ook in de houthandelwereld is het druk. Uiteindelijk kwam er witte rook voor dinsdag, dus een paar werkafspraken omgegooid en toen de chauffeur belde: 'ik ben er bijna', direct in de auto gesprongen en vol gas naar de kavel geraced. 

BouwenDag034 000-veranda
BouwenDag034 001-veranda
BouwenDag034 002-veranda
BouwenDag034 006-veranda

Dat bijna klopte wel, maar toen ik de Kievitsweg opdraaide zag ik alles behalve een grote vrachtwagen. Mijn telefoon ging wel. De chauffeur kon het niet vinden. Stond bij het Houtsnippad, maar aan de verkeerde kant. Ik heb 'm dus maar even opgehaald en daarna ging het lossen snel.
Perfecte timing alles bij elkaar. Toen de vrachtwagen wegreed, kwamen Martin en Rob (de nieuwe werkopzichter van Martin) ook aanrijden. Gezamenlijk nog wat knopen doorgehakt m.b.t. elektra en toen snel weer naar m'n werk. De lunchpauze was immers wel voorbij (voor de meelezende collega's: ja die tijd heb ik 's avonds en woensdag weer ingehaald wink).

Ξ Woensdag - de eerste klusdag!

Woensdag was de officiële start van de klusvakantie. Tot en met tweede Pinksterdag ben ik namelijk vrij om heerlijk te klussen op ons landje. Woensdag stond in het teken van de werkvoorbereiding.

Hoewel het lossen dus snel ging, was er wel véél gelost. Twee enorme pakketten hout en een pallet voor isolatiemateriaal en de EPDM voor het dak. Eén ding zat er echter niet bij: een gebruiksaanwijzing..... Blijkbaar moet je dit gewoon kunnen surprised

BouwenDag035 005-veranda
BouwenDag035 007-veranda
BouwenDag035 010-veranda
BouwenDag035 014-veranda
BouwenDag035 017-veranda
BouwenDag035 019-veranda
BouwenDag035 020-veranda
BouwenDag035 022-veranda
 

Dus heb ik e.e.a. uitgepakt en op me gemak uitgelegd. Wat hoort waar, wat is logisch? Om vervolgens naar de Praxis/Gamma te rijden voor wat materiaal... en vervolgens naar de PontMeyer voor het materiaal. Blijkbaar hadden we niet de doorsnee klus spullen nodig (voelt goed cool): draadeind, chemische ankers en 22cm lange schroeven.

Wat ook goed voelde is dat Radek weer wilde helpen. Om 16mm draadeind in heipalen te boren is goed gereedschap noodzakelijk. En Radek heeft daar veel van en is ook nog eens zo vriendelijk om dat uit te lenen/te komen helpen. Samen hebben we 3x draadeind rechtop in de heipaal gezet (voor de staanders) en 4x aan de voorkant (voor de liggers).

Ξ Donderdag - hulptroepen

De voorbereidingen waren klaar, dus donderdag konden de hulptroepen komen: Joost en Philip. Nadat Merel (moe) en Mirjam (kinderdienst) het veld hadden geruimd, zijn Philip, Joost en ik (voor zover ik niet de 200ste geïnteresseerde kijker te woord moest staan) vol aan de bak gegaan met de losse onderdelen in elkaar schroeven. Eerst de muurbalken goed vastschroeven. Dan de liggers en de staanders en weer drie liggers. Best wat gepuzzel en erg leuk. En om de hulp te vieren 's avonds bij Toko Mini gaan eten. Topdag! 

BouwenDag036 001-veranda
BouwenDag036 003-veranda
BouwenDag036 005-veranda
BouwenDag036 008-veranda
BouwenDag036 012-veranda
BouwenDag036 013-veranda
BouwenDag036 016-veranda
BouwenDag036 018k-veranda


Ξ Vrijdag - Reciprozaag

Bij het plaatsen van de liggers, waren we er achter gekomen dat de balken niet helemaal vergenoeg waren ingezaagd. En aangezien mijn decoupeerzaag al jaren geleden is overleden, hebben we nog een keer gebruik gemaakt van de 25% kortingdagen bij de Praxis om een reciprozaag aan te schaffen. Een soort van decoupeerzaag voor het grote werk... Lang leve de powertools! 

BouwenDag037 001-reciprozaag-
BouwenDag037 004-veranda
BouwenDag037 005-veranda
BouwenDag037 006-Toos
BouwenDag038 001-veranda
BouwenDag038 005-veranda
BouwenDag038 006-veranda
BouwenDag038 007-veranda

Werkt echt super. Dus aan het einde van de middag lagen alle balken bovenop de veranda; op maat gezaagd en wel. 

Ξ Zaterdag - solo

Gisteren ben ik solo gegaan. Helemaal niet erg, wel helemaal leuk. Merel was doodop en had overal* spierpijn van de drie* planken die ze getild had (*geen grapje). De puf is er wel een beetje uit. Bovendien het dak van de veranda stond op het programma. Een priegelwerkje onder de dakrand wat sowieso solo het beste gaat. Maar eerst extra schroeven in de vlonder en de schoren op hun plek. 

Stiekum ben ik best trots hoe netjes ik e.e.a. heb uitgemeten en in alle rust gemonteerd. Her en der een tip van Radek en/of Martin. En alles rustig aan. Liever korte dagen en rustig aan, maar wel netjes - dan alles afjakkeren in vermoeiende lange dagen (als dat überhaupt al een keuze was). 

BouwenDag039 001-veranda
BouwenDag039 004-veranda
BouwenDag039 005-veranda
BouwenDag039 009-veranda
BouwenDag039 010-veranda
BouwenDag039 011-veranda
BouwenDag039 013-veranda
BouwenDag039 014-veranda
.

Ξ Zondag - relaxed in de rust

Tot slot van dit lange epistel vandaag. Een rustdag voor de werklui, dus ondanks dat Merel kapot was is, zijn we samen naar de kavel gegaan. In alle rust wat plankjes op het dak van de veranda gelegd, met alleen een zacht brommende generator op de achtergrond. Oké, ook nog even bij Raymond en Chantal langsgegaan. Zelfs zij waren aan het klussen! smile
En daarna bijtijds naar huis. De regendruppels werden irritant, de accu's van de boormachines waren leeg en er lag een douchedeur op me te wachten in Leiderdorp. Net voor sluitingstijd lukte het me naar de Praxis te rijden, een huifkar te regelen, naar de camping te scheuren, uit te laden en weer terug te scheuren. Toch nog gehaast op zo'n relaxte dag....

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (3)

 • Geldnerd

  Geldnerd

  14 May 2018 at 07:09 |
  Tjemig, Joost. Dit gaat veel te snel. Zo kunnen we helemaal niet lang genoeg meegenieten van het bouwproces... En Merel, sterkte!

  reply

  • Joost

   Joost

   14 May 2018 at 19:59 |
   Dankjewel, ook van Merel.
   Het bouwen gaat inderdaad super snel. Gelukkig is er desondanks nog veel te doen ;-)
   Jullie veel vakantieplezier! (en mocht je je vervelen kan je altijd mee komen klussen :-) )

   reply

 • Jan Willem

  Jan Willem

  17 May 2018 at 08:17 |
  Mooi werk! Dat schiet al lekker op.

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.