Dec28

Tiny

Author // Joost Categories // Oosterwold

Uitzet veldwerk

Tiny

Het wordt hoog tijd dat ik de pagina 'Hoe ver zijn jullie?' bijwerk, want deze dagen schieten we door alle fasen heen. Vandaag was het de dag van het 'Uitzet-veldwerk'. Ofwel: de landmeter van de gemeente de door de gemeente ingehuurde landmeter stond op onze kavel (immers de gemeente werkt niet tussen Kerst en Oud en Nieuw half januari), om de grenzen van de kavel en het huis en de schuur uit te zetten. Voor het eerst konden we dus zien waar de feitelijke grenzen lagen i.p.v. de tekening of de #zoveel-grote-stappen-vanaf-die-boom-dus-hier-is-het-huis-ongeveer-maatvoering die we tot nu toe hebben gehanteerd.  

Tiny

En dat was schikken 😳, we bouwen wel heel tiny! Aaaaaaaaaah 🙃. Oké, waarschijnlijk is het gezichtsbedrog want de maten klopten echt. Ook Bart van Park de Wijde Aa (waar we nu wonen) en die we daarnet tegenkwamen stelde ons gerust. Uitgezet veldwerk, fundering, ruwbouw, het lijkt allemaal hopeloos klein. In de praktijk gaat het echt meevallen. En toen we nogmaals de grote-stappen-methode toepasten bij ons vakantiehuisje - dat ruim zat is - geloofden we er weer in....

Anyway, terug naar het 'Uitzet-veldwerk', zoals de gemeente het noemt. De erg vriendelijke man van Landmeters.nl, was al even bezig toen wij aan kwamen rijden. Hij had de kavelgrenspaaltjes - midden in de sloot en bij de weg - al uitgezet en wilde net het paaltje van de maaiveldhoogte slaan. Alleen -4.00 NAP is normaal om aan te geven, want de vloerhoogte van ons huis. Maar aangezien onze kavel -4.60 NAP ligt en hij geen paaltjes van meer dan een meter had heeft hij 'm maar op -4.50 NAP geslagen. Wel iets om even expliciet aan onze bouwer en de fundeerder te vertellen. Al heeft hij het ook expliciet op de officiële 'Uitzetverklaring Gebouwen & Gegevensmanagement' vermeld.

De volgende punten waren de hoekpunten van de schuur en het huisje. Ieder punt dat uitgezet was hebben we gelijk van een bamboestok voorzien. Binnenkort maar even vlaggetjes aan vastmaken zodat ze nog wat beter te zien zijn. Deze punten komen blijkbaar erg precies. Want in het paaltje werd ook nog een spijker geslagen, voor het exacte punt. De kavelhoeken konden met GPS, de marge daar is 1 max. 2cm. Voor de hoekpunten van het huis en de schuur is dat (ik citeer:) 'totaal niet precies genoeg' en werd de driepoot en met robot gestuurde camera gepakt. 
Buurman

Verder nog even gezellig met (toekomstig) buurman Johan staan praten. Hij was op de fiets uit Hilversum gekomen om zijn kavel enigszins op te meten. De gemeente was nog niet bij hem langsgekomen, maar hij wil een schuurtje plaatsen om tijdelijk in te verblijven dus hij was zelf al aan de slag gegaan. 

 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (2)

 • Meneer en Mevrouw

  Meneer en Mevrouw

  29 December 2017 at 13:45 |
  Cool!

  En leuk hé, ambtenaren? ;-)

  reply

  • Joost

   Joost

   29 December 2017 at 17:46 |
   Ja we zijn er erg blij mee!
   En re: ambtenaren, hebben we volgens mij tot nu toe best geluk gehad. Maar it ain't over till it's over :-$

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.