May23

Timing

Author // Joost Categories // Bouwen, FIRE, Oosterwold

Timing

In ons Oosterwold traject hebben we al vaker tegen elkaar gezegd dat we geluk hebben gehad met de timing. Afgelopen week schreef ik dat we de vrije klusweek niet beter hadden kunnen kiezen. Maar eigenlijk was dat slechts een voorbeeld. Afgelopen jaren zijn er wel meerdere geweest. 

Ik schrijf bewust geluk. Eerlijk is eerlijk, hoewel we het geluk soms naar onze hand hebben proberen te zetten, was het ook vaak meer geluk dan wijsheid.

Ξ Start FIRE

De timing zat in grote dingen, zoals de start van onze FIRE plannen - nu zo'n 7-8 jaar geleden. Toen wij in 2010-2011 begonnen met sparen om af te lossen, hadden we echt nog niet zulke concrete plannen. Maar feit is wel dat, omdat we toen zijn gestart met sparen, het mogelijk is geworden om ons Oosterwold avontuur in te koppen zonder ingewikkelde hypotheekconstructies met een top-tophypotheek. En ik kan je vertellen, eigen geld maakt het traject een stuk makkelijker en relaxter. Bovendien - heel eerlijk - hebben die eerste jaren sparen ons ook geestelijk klaar gemaakt voor deze stap. De puzzel viel opeens op z'n plek. Waren we minder lang bezig geweest met vrijheid i.p.v. de ratrace, dan was Oosterwold waarschijnlijk nog een te grote stap geweest. 

Ξ Levering grond

Een ander groot ding was de levering van de grond. We hebben onze uiterste best gedaan om de levering voor het einde van het jaar te laten plaatsvinden. Potten met stroop gesmeerd en onvoorstelbaar veel achter-de-broek-aan-zit-telefoontjes gepleegd. Heel bewust, want grondtransport net voor of net na jaareinde scheelde een hoop geld. Wellicht dat we daar inderdaad het geluk wat meer naar onze hand hebben gezet. 

Bovendien hadden we net onze vergunning en grond voordat 'geluidscontouren' en 'BTW' een belangrijk onderwerp werden in Oosterwold. Dat laatste punt, de BTW (grond wordt in de flevopolder geleverd zonder BTW en schijnbaar staat dat nu opeens ter discussie), is overigens nog niet afgerond dus daar houden we onze vingers nog even gekruist. 🤞

BouwenDag048
BouwenDag048
BouwenDag048
BouwenDag048
BouwenDag048
BouwenDag048
BouwenDag048
BouwenDag048

Ξ Kleine timing

Maar ook in kleinere dingen hebben we geluk gehad. Zo ook vandaag. We zijn even op de kavel geweest om de plaatsing van de zonneboilerpanelen te bespreken om daarna een visje te gaan eten op Urk.
Net toen we in de Urkerhaven stonden, bleek de bouwinspecteur van de gemeente ons huisje in te stappen. Dus de telefoon ging. Eerst een hoop lof over hoe e.e.a. er uitzag - inclusief de veranda cool. Maar ook wel één puntje: de rookmelders. Die blijken tegenwoordig verplicht. En dat niet alleen, ze moeten ook op 220v zitten én aan elkaar geschakeld zijn. Oops, dat hadden we even over het hoofd gezien.
Maar gelukkig gebeurde dit allemaal vandaag. De dag dat we in de buurt zijn - en de dag dat nog net niet alle muren dichtzitten. Een lang verhaal kort: morgen wordt één rookmelder in de huiskamer en één in de hal geplaatst - deze zijn verplicht. Daarnaast plaatsen we er echter ook één in de technische ruimte (want daar staat de pellet cv en de wasdroger) en één bovenaan op de vide. Laten dat nu net de muren zijn waar ze nu nog bij kunnen. Radek had goed getimed om met de voordeur bezig te gaan i.p.v. met de hal. En sowieso, als de controleur een halve dag later was gekomen, hadden we niet snel langs kunnen komen en had sowieso alles dichtgezeten. Oef; weer een gevalletje meer geluk dan wijsheid.

N.b. en heel fijn hoe snel met Martin, Rob, Radek en Remco geschakeld kon worden. 

Ξ Foto's

Tot slot nog wat foto's van de tuin. De groenbemester die we vorig jaar hebben laten zaaien is weer opgekomen en staat er vrolijk bij. Bovendien wordt het erg gewaardeerd door Fred de kikker en de bijtjes en hommels.  

Tuin SL
Tuin SL
Tuin SL
Tuin SL

En ook hier is de timing goed. De bouw vindt plaats in het zonnige voorjaar / zomer. Dus als we daarmee klaar zijn en een beetje gesettled zijn is het tijd voor de tuin. Eerst grondbewerken en gras. Daarna de fruitbomen. Laten oktober en november nou net daar de ideale maanden voor zijn. Top getimed! smile

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (2)

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  23 May 2018 at 19:05 |
  Super toch. Af en toe moet het mee zitten. Of je het nou aan jezelf te danken hebt of gewoon weg omdat het allemaal precies zo komt als zou moeten.

  Het ziet er allemaal echt top uit!!

  reply

  • Joost

   Joost

   24 May 2018 at 07:32 |
   Ja een beetje geluk kan geen kwaad.
   Je hoort ons dus niet klagen :-)

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.