Sep27

Team lage lasten: De zonneboiler

Author // Joost Categories // FIRE

Team lage lasten: De zonneboiler

Met de aankondiging van de nieuwe vermogensrendementsheffingsregels (leg dat maar eens met Scrabble), laaide in de slackgroep en ook daarbuiten de discussie weer op over cashflow vs lage lasten. Trouwe lezers van onze blog weten dat wij enorm Yolo zijn en fervente aanhangers van Team Lage Lasten. Immers: wat er niet uitgaat hoeft er ook niet in (en je doet langer met wat je hebt).

Lage lasten geeft meer
zekerheid dan hoge cashflow

 

Ξ Vermogensrendementsheffing

Ik ga hier niet uitgebreid de VRH bespreken. Daar zijn andere bloggers veel beter in. Lees bijvoorbeeld de blogs van Geldnerd, CheesyFinance en/of Adine. Ben je daar te lui voor, dan is de korte samenvatting: beleggingen (al dan niet in huizen) worden in het nieuwe model zwaarder belast. Dus dat moet je fixen. En de vraag vervolgens oppopt is: Hoedan?!

Wanneer je beleggingen de basis zijn voor je FIRE/HOT strategie moet je dus nog even wat steviger doorwerken, doorbeleggen of een extra huisje erbij kopen om het kaartenhuis overeind voldoende cashflow te houden. En hoewel we afgelopen week zowaar zijn begonnen met beleggen (i.v.m. gratis geld bij FlatEx.nl*) zit daar onze winst niet. Sterker nog we staan respectievelijk 1% en 1,5% in de min wat maar weer bewijst dat beleggen zeker geen zekerheid is wanneer je niet een langetermijnhorizon hebt...

Maar ja, genoeg gelullepot over beleggen. Tijd om ons eigen stokpaardje te berijden. We hebben namelijk een beter antwoord op de nieuwe VRH regels: focus op het beperken van je vaste lasten. Dat geeft meer zekerheid dan het opkrikken van je cashflow. En nog concreter: neem een zonneboiler. 

*overigens zijn we tot nu toe nog niet erg enthousiast over FlatEx dus die bevelen we vooralsnog niet warm aan. De enige reden om daar een rekening te openen is de €100,- welkomstbonus en de gelegenheid eens laagdrempelig wat met aandelen en ETFs te spelen. Er zal nog in de toekomst nog wel een blogje volgen.

 

Ξ Uitgelicht: de zonneboiler

Anyway, terug naar de lage lasten en de zonneboiler. Een zonneboiler is net zoiets als een PV-paneel, maar i.p.v. het opwekken van stroom wordt de zonnewarmte direct opgeslagen in het buffervat voor warm water. Het grote voordeel hiervan is dat je relatief weinig rendementverlies hebt (dat zou beleggers moeten aanspreken wink). PV-panelen zetten immers de zonnestralen om in elektra van 12V, die de omvormer weer omzet naar 230V en die stroom wordt heen/weer geleverd naar de energieleveranciers en daarna weer gebruikt om je water te verwarmen. Dat is bij een zonneboiler allemaal niet nodig. De zonnestralen verwarmen de glycol in de panelen, die warme glycol stroomt onder door het buffervat en warmt daarmee direct het water op.

Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook. Tenminste als e.e.a. eenmaal goed is aangesloten. Uiteindelijk was dat bij ons begin mei van dit jaar definitief het geval. 

 

Ξ De praktijk

Maar hoe werkt het nu in de praktijk? Is het de investering (+/- €3000 voor aftrek subsidie) waard? Dat antwoord kunnen we nu pas geven. En dat antwoord is volmondig: Ja!

Sinds de boiler goed draait hebben we namelijk géén enkele pelletkorrel meer verstookt. Sterker nog de hele cv-installatie staat sinds begin mei uit. Ofwel: al het warme water dat we van mei-september hebben gebruikt is 100% gratis opgewarmd, waarbij de boiler-temperatuur meestal tussen de 45οC en 75οC zat.

Is het de investering waard? JA!

In maart en april heeft hij overigens ook al gedraaid (maar stond hij nog niet optimaal ingeregeld). En ook al is het nu officieel herfst (hoe je er ook tegenaan kijkt), we verwachten nog altijd niet dat de ketel weer vol aan hoeft. Hiermee komen de pelletkosten voor warm water en verwarming op +/- €320,- per jaar. Elektra kosten zijn al nihil. Lang leve ons duurzame & goed geïsoleerde huisje! 

En dan heb ik het nog niet over de lol van het geheel. We proberen namelijk de ketel zo te tweaken dat hij echt zo min mogelijk hoeft te branden. Dat is echt een sport geworden laughing. Zelf houdt de ketel al deels rekening met het weerbericht, maar ook ons gebruik zijn we aan het optimaliseren. 's Ochtends/'s avonds douchen of soms een dagje overslaan sealed. Maar koud douchen is geen optie, het moet wel comfortabel blijven. Met een beetje geluk weten we de stookkosten dus nog verder te minimaliseren. 

Hadden we een hoger rendement kunnen halen op de beurs en de extra verwarmingskosten dus beter kunnen aftikken? Vast. Maar dat was weer een kaart in het kaartenhuis geweest, was slechter voor het milieu geweest en had ook een hoop lol gescheeld. 

Hoe denk jij er over? Zit je in #teamlagelasten of in #teamcashflow?

 

  

  

< volgend artikel     ^blogroll^     vorig artikel >

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (11)

 • Bieke

  Bieke

  27 September 2019 at 20:13 |
  Wij hebben 6 zonnepanelen op ons dak. We hebben in de keuken nu een 10 liter boiler voor het water en een 60 liter boiler voor het douchen 2 personen. We zijn er zeer tevreden over. We koken op inductie, dus onze verwarmingsketel draait straks alleen nog in de wintermaanden. We gaan ook een elektrisch kacheltje kopen voor de woonkamer op dagen dat je alleen in de vroege ochtend en avond wilt verwarmen. Want we wekken nog steeds meer op dan we verbruiken. Ons maandbedrag staat nu op €35 en we hopen dit naar €25 terug te brengen.

  reply

  • Joost

   Joost

   27 September 2019 at 20:17 |
   Lekker bezig!

   reply

 • RoFi

  RoFi

  27 September 2019 at 20:26 |
  Mooi Joost, en mooie strategie. Ik probeer het kaartenhuis te verstevigen door naast cashflow mijn lasten te verlagen. Ik wil eerst zonnepanelen (elektrische auto) en later een zonneboiler. Ik kom bij je in de leer voor afstel tips

  reply

  • Joost

   Joost

   27 September 2019 at 20:51 |
   Dat kaartenhuis van jou kan volgens mij best een stootje hebben.
   En succes met het plaatsen van de PV panelen!

   reply

 • Barbera

  Barbera

  27 September 2019 at 20:53 |
  Goed te horen dat het zo goed werkt! Mijn lief en ik hebben ook op die manier nagedacht over de installaties. In de zomer willen we het buffervat verwarmen met een zonnecollector. In de winter wordt het straks verwarmd door onze leemkachel met warmtewisselaar erin. Met zo'n massakachel verstook je erg weinig hout. Tot nu toe stoken we in ons tuinhuis nog geheel gratis (adresje voor pallethout en af en toe eens ergens helpen snoeien). Het is wat werk, maar dan hoef je ook niet meer naar de sportschool ;)

  reply

 • RoFi

  RoFi

  27 September 2019 at 21:01 |
  Beste Barbera, wat voor leemkachel met wat voor warmtewisselaar en hoe groot buffervat heb je? Dat zit nog in mijn achterhoofd om mijn houtkachel te vervangen door jouw opzet.

  reply

  • Barbera

   Barbera

   27 September 2019 at 21:11 |
   Hallo Rofi. Het wordt een rocketleemkachel (dat verbrandt nog wat efficienter) met waarschijnlijk koperen buizen erin. De warmtewisselaar hoeft voor ons niet heel groot te zijn, want we hebben straks geen vloerverwarming. Buffervat wordt ongeveer 200L. Als je geen bad wil/hebt kan het ook kleiner. Hier wat info: https://vuurenleem.nl/rocket-leemkachel/warmtewisselaar/

   reply

   • RoFi

    RoFi

    27 September 2019 at 21:18 |
    Dankje! Ik ga kijken

    reply

 • Audrey

  Audrey

  30 September 2019 at 10:05 |
  De prijs valt me vooralsnog erg mee! Ik heb al zonnepanelen op mijn dak liggen, dus ik zou even moeten kijken hoe de combinatie werkt. Ook kook ik nog op gas, dus om dat allemaal tegelijk aan te pakken zal wellicht wat meer geld kosten.

  reply

 • Ragna

  Ragna

  08 October 2019 at 13:19 |
  Klinkt goed! Zo weinig stook van je pelletcv. Bij ons staat een soortgelijke opstelling in de planning, hoewel ik toch blijf twijfelen over pellets en zeker in de toekomst ook graag een rocketstove wil zodat ik hout uit eigen tuin kan stoken. (Meerjarenplan)

  Al lezende vraag ik mij af of in het geval van de zonneboiler meer ook beter is.
  Meer zonneboiler, groter buffervat?
  En zouden jullie het groter aanpakken als je het opnieuw ging doen?

  reply

 • Tamara

  Tamara

  18 October 2019 at 12:04 |
  Door een foutje heb ik 4 zonneboilers in de garage staan (oeps en natuurlijk niet FIRE :P), maar moeten we alle bijbehorende materialen nog, en vooral iemand die e.e.a. aan kan sluiten, Heb je toevallig iemand die je kunt aanraden hiervoor?

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.