May25

Stadslandbouw

Author // Merel Categories // Oosterwold, Tuin

Stadslandbouw

Nu het huis en de veranda zo ver gevorderd zijn, komt er in mijn hoofd ook weer plek voor de rest. Komende winter willen we graag een goed begin maken met onze hoogstamfruitboomgaard. Nu komt het moment dichterbij dat we onze enthousiaste ideeën om moeten gaan zetten in concrete plannen.

Afgelopen weken ben ik er weer ingedoken en ik merk dat hoe meer ik lees, hoe meer het me duizelt. Ik lees over de groeikracht van de onderstam, vormsnoei versus onderhoudssnoei, geënte onderstam versus zaailing-onderstam, piramidale of bolkroon, de invloed van de plaats van enten op de groeikracht, de verschillende plantafstanden. Ook lees ik op de ene plek dat je het beste eerst hekwerk tegen wildvraat en windsingels aanlegt en ergens anders staat dat de bomen veel zon en wind nodig hebben en je dus een plek moet zoeken met zo min mogelijk windsingels.

Dit is precies waarom ik ons landje zo leuk vind;
we mogen naar harte lust ontdekken en leren.

Tja, dat schiet natuurlijk niet op bij het concreet maken van de plannen. Maar we komen er wel. Dit is precies waarom ik ons landje zo leuk vind. We mogen naar harte lust ontdekken en leren. We gaan eerst nog maar eens lezen, lezen, lezen; kijken naar fruitboomgaarden en praten met mensen die er verstand van hebben. Daarmee lossen we tot op heden alles op dus dat zal hier ook wel helpen.

Ξ Oosterwold ontkiemt

Daarnaast werden we op ons wenken bediend vorige week. In mijn mailbox verscheen een uitnodiging voor ‘Oosterwold ontkiemt’. ‘Een inspirerend en groeizaam event over boeren in Oosterwold. Over zelf zaaien, kweken, telen, eten en het afzetten van voedsel. Want Oosterwold ontkiemt. Bloeit en groeit met minimaal 50% stadslandbouw. Daardoor blijft het gebied open en ruim en neemt de eetbaarheid ervan toe.’

In Oosterwold ben je verplicht 50% van je grond te besteden aan stadslandbouw. Dat kun je als een vervelende verplichting zien waar je je, door het opzoeken van de grenzen, zo makkelijk mogelijk van af wilt maken. Maar ik vind het juist super inspirerend om deel uit te mogen maken van dit grote stadslandbouwexperiment. Afgelopen tijd kon niemand heen om het nieuws dat de insectensterfte ook in Nederland desastreuze vormen aanneemt en een bedreiging is voor onze samenleving. Monocutuur, gewasbeschermingsmiddelen (lees: glyfosaat ed) en versnippering van natuurlijke leefgebieden dragen daaraan bij.

En met liefde richten we ons landje zo in dat we in ieder geval zorgen voor meer biodiversiteit en op termijn voor voedsel voor onszelf en misschien ook voor anderen.

Ξ Succes

En omdat de gemeente Almere en de Universiteit van Wageningen belang hebben bij dit stadslandbouwexperiment, doen ze ook hun best om het te laten slagen; bijvoorbeeld door het organiseren van zo’n event. Ik wist niet hoe snel ik kaartjes moest reserveren, want ik ga mijn uiterste best doen erbij aanwezig te zijn. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging is aanwezig. Daar willen we natuurlijk even kennis maken.  We zijn zelf imkers en Joost zat tot onze verhuizing in het bestuur van de Haarlemse bijenhoudersvereniging. Daarnaast wil ik alles weten over zelf cider of wijn maken of paddestoelen kweken en als een spons alle informatie die daar te vinden is opzuigen. Ook zag ik al een bedrijf waar we op (lange) termijn misschien onze oogst aan kunnen verkopen: Groentjecider.nl.  Van dit soort bedrijven word ik heel blij. 

Zie ons Pinterest Tuininspiratie bord

Behalve dat ik mijn fruitboomkennis probeer te ontwikkelen, mag ik van mezelf ook af en toe vrij dromen embarassed. Om zicht te blijven houden op ons lange termijn doel. Nou, dat dromen ziet er ongeveer zo uit. Stel je toch eens voor?! Wat een ongelofelijke luxe!

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (13)

 • Greet

  Greet

  26 May 2018 at 09:17 |
  Hoi , ik lees en volg al een tijdje jullie blog , en kijk er altijd naar uit om de nieuwe vorderingen te zien .
  Oosterwold is echt een fantastich en prachtig project , super om aan zoiets te mogen meewerken en een natuurvriendelijke regio uit te bouwen voor mens en dier . Heel veel succes

  reply

  • Merel

   Merel

   26 May 2018 at 16:46 |
   Hi Greet, wat een leuke reactie. Dank je wel!
   Ja, we zijn heel blij met Oosterwold. En ik denk dat het er steeds groener uit gaat zien. Zo'n fijn vooruitzicht!

   reply

 • Zuinigeman

  Zuinigeman

  26 May 2018 at 14:47 |
  Leuk hoor stadslandbouw. Ben erg benieuwd hoe de tuin gaat worden. Je kunt wel duizelig worden van alle soorten fruitbomen en groeivormen enzovoorts. Heb net gisteren weer 2 zuil fruit ben gekocht, want ik heb geen grote tuin en toch fruit bomen.

  reply

  • Merel

   Merel

   26 May 2018 at 16:51 |
   Ja, jullie zijn goed bezig! Er zijn genoeg mogelijkheden voor fruitteelt in een niet al te grote tuin. Echt super leuk.
   Aangezien we de ruimte hebben, vind ik hoogstamfruitbomen wel erg gaaf. We moeten natuurlijk wel geduld hebben, maar in de tussentijd zetten we gewoon laagstambomen ertussen zodat we niet al te lang hoeven te wachten op oogst. En wij volgen jullie dus ik ben benieuwd waneer jullie je eerste appels en peren kunnen plukken :-).

   reply

 • Chris @ The Pursuit of HOT Blog

  Chris @ The Pursuit of HOT Blog

  26 May 2018 at 21:56 |
  Hmmm. Onze postzegel, ook wel bekend als achtertuin heeft wel tamme braamstruik en wat frambozen en munt, maar ik geloof dat ik in de toekomst nog een keer bij jou in de leer moet voor het echte werk.

  reply

  • Merel

   Merel

   27 May 2018 at 14:29 |
   Wij hadden in Zandvoort ook bramen en framboos. Voor meer dan dat was geen ruimte. Maar wel erg leuk. Ik koop al geen jam meer sinds we die braam hadden staan. Alles wat we niet opaten ging de vriezer in en eens in de zoveel tijd maakten we meerdere potten jam.

   reply

 • Saska | Finance Monkey

  Saska | Finance Monkey

  28 May 2018 at 21:36 |
  Wauw super zeg! Zo kom je weer wat initiatieven tegen waarbij je denkt: waarom heb ik hier niet eerder van gehoord?! Zelf willen we ook op den duur (hopelijk binnen een jaar?) de Randstad uit en groter (en goedkoper) gaan wonen. Maar eerst nog die baan waar ik het naar m'n zin ga hebben... Dat dromen is soms zo fijn dat je even de prioriteiten verliest hé? :)

  reply

  • Merel

   Merel

   28 May 2018 at 21:51 |
   Hi Saska, welkom! Leuk dat je ons hebt gevonden en helemaal leuk dat je reageert. Ik heb meteen even je blog bekeken en die ziet er goed uit! We hebben je blog toegevoegd op onze FIRE-wall (leesvoer :-)) zodat we op de hoogte blijven van je ontwikkelingen.
   En veel succes met die baan. Gaat vast lukken in deze krappe arbeidsmarkt.

   reply

 • Johan-StadsBomerij

  Johan-StadsBomerij

  05 June 2018 at 23:11 |
  Hoi Merel,
  Kom gerust eens kijken bij StadsBomerij. Dan kan je alle soorten bomen op alle verschillende onderstammen zien. Of kom even langs op Oosterwold Ontkiemt, daar sta ik ook met een kraam.

  reply

  • Merel

   Merel

   06 June 2018 at 07:22 |
   Hi Johan, ik ben jullie naam al vaker tegen gekomen. Ik kom bij jullie langs, want die bomen wil ik graag zien! Wie weet zien we elkaar de 23e.

   reply

 • Jacqueline

  Jacqueline

  14 June 2018 at 12:18 |
  Ik volg jullie blog nu een tijdje en mede dankzij jullie enthousiasme heb ik mij ingeschreven voor een stip, kan niet wachten tot de uitnodiging vanuit de gemeente. Bedankt voor jullie fantastische blog! Zou ik misschien een keer mogen mailen voor info rond het bouwen van het huis? ☺️. Warme groet!

  reply

  • Joost

   Joost

   14 June 2018 at 17:12 |
   Wat leuk! Veel plezier met het traject. En natuurlijk kan je vragen mailen!

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.