Feb03

Spullen, spullen, spullen en tiny houses

Author // Merel Categories // FIRE, Minimalisme, Oosterwold

Spullen, spullen, spullen en tiny houses

We schreven al eerder dat ons vorige huis van 120m2 te groot voor ons was.

Ons vorige huis was niet alleen te groot qua kamers en woonoppervlakte, maar het was vooral te groot in opruimplekken: een kelder, een vliering, een grote inbouwkast en een garage. Waanzinnig veel ruimte waar we onze troep kwijt konden. En wat doen mensen dan? Die ruimte vullen. Wij ook helaas.

Zowel Joost als ik houden van een opgeruimd huis (althans de kamers waarin we daadwerkelijk leven), maar tot een paar jaar geleden zorgden we voor een opgeruimd huis door efficiënt te stapelen en te schuiven. Onze bergruimte barste uit zijn voegen! Zo hadden we ‘handige planken’ gemaakt aan de muur van de garage waar we optimaal verhuisdozen kwijt konden. En ook aan het plafond hingen haken zodat we daar nog van alles aan op konden hangen. De vliering was hoog en diep. Het was gewoon deurtje open, alles nog wat verder doorschuiven en deurtje dicht. De kelder stond soms zo vol dat je er amper kon lopen. Daar bewaarden we onder andere elke pot verf die open, maar nog niet leeg was. En voor de zekerheid bewaarden we ook alle gebruikte kwasten en rollers. Wie weet zouden we ooit nog ergens iets aan moeten stippen.

Zo hebben we dat jaren gedaan. Tot we besloten te gaan ruimen. En dat was een werk! Alles is door onze handen gegaan. We hebben heel veel verkocht op Marktplaats; er is een groot deel naar de kringloop gegaan en ook de gemeentelijke vuilstort hebben we meerdere keren een bezoekje gebracht. En we zijn er nog niet! We wonen nu in een recreatiewoning van 100m2. Beneden (60m2) wonen we en boven gebruiken we als opslag. Daar staan spullen die straks weer een plekje krijgen in de schuur (gereedschap, tuinspullen, weckketel en –potten, zomer/winterbanden, fietsen), maar er zitten ook ongetwijfeld spullen in dozen die, nadat we ze 1,5 jaar niet gemist hebben, best alsnog weg kunnen. Mijn handen jeuken om weer een opruimrondje te maken. Ik denk dat we dat doen als we daadwerkelijk gaan verhuizen. Nu is het lastig manoeuvreren in de ‘dozenkamer’ en natuurlijk zit het Marktplaatswaardige tweede servies in één van de dozen die onderop staat.

'we zijn niet wat we hebben' - onbekend

En het is niet voor niets dat ik best nog wat zou willen ‘ontspullen’. Stiekem fantaseren Joost en ik wel eens over tiny houses. Het is het gevoel van vrijheid en de eenvoud die me zo aanspreken. Het is de bewuste en duurzame manier van leven met meer tijd, vrijheid en geluk. Daarnaast spreken de prachtige ontwerpen en de innovatieve oplossingen zo tot de verbeelding. Ik kan me verliezen in het kijken naar foto’s en filmpjes van tiny houses.

En toch bouwen we geen tiny house. Ik denk dat de oorzaak daarvan gezocht kan worden in het feit dat we geen hele radicale mensen zijn wink. Het lijkt me een enorme stap om van een ‘normaal huis’ te verhuizen naar een tiny house. Daarnaast hebben we al redelijk wat financiële middelen en is een tiny house voor ons geen middel naar lagere lasten.

Máár we realiseren ons wel dat een tiny house een middel kan zijn naar passieve inkomsten smile. En daarom heeft het tiny house een plekje in ons achterhoofd. Het zou zo maar de volgende stap kunnen zijn na het bouwen van ons huisje in de fruitboomgaard. Dan hebben we wat om te verhuren en mogen we kiezen in welke van de twee huisjes we dan willen wonen. Kunnen we eerst eens aftasten en uitproberen.

Ξ Ontspullen

Er zijn hele boeken volgeschreven over ontspullen en het halve internet staat er vol mee. Ik heb niet het idee dat ik alle tips moet herhalen (en nee, ik bedank mijn spullen niet zoals Marie Kondo ons aanraadt undecided; ik voer al hele gesprekken met alle beesten, om nou ook nog met mijn spullen te gaan praten wink), maar ik heb toch nog twee tips. Twee dingen die ik niet eerder tegenkwam.

Mijn belangrijkste tip voor opruimen is dat je afspreekt met jezelf dat je alles dat je weg hebt gedaan, maar uiteindelijk toch mist, mag vervangen. Dat maakte het voor ons makkelijker om afscheid te nemen van sommige waardevolle spullen. Een voorbeeld zijn de rugzakken waarmee ik dolgraag nog een reis zou willen maken (interrail staat hoog op mijn lijstje). Zodra we dat daadwerkelijk gaan (en kunnen) doen, rennen we naar de winkel (of Marktplaats) en kopen we nieuwe. We hebben niet bijgehouden voor welk bedrag aan spullen we verkocht hebben, maar zelfs als we twee nieuwe rugzakken kopen, komen we er onder de streep goed uit. En de grap is dat we tot op heden niets hebben willen vervangen. Het werkt echt.

En nog een tip, maar hiervoor moet je geen boekenliefhebber zijn: selecteer niet de boeken die je weg wilt doen, maar de boeken die je wilt houden en breng de rest naar de kringloop. En bespaar jezelf de moeite van verkoop, want dat levert niets op. Wij hebben er een boedelbak voor gebruikt op een middag dat we ‘m toch tot onze beschikking hadden. Tien dozen boeken! En ook hiervoor geldt: tot op de dag van vandaag hebben we geen boek gemist. Alles staat op internet of is te vinden in de bieb.

Eén van de boeken die we niet weg hebben gedaan is ‘Tiny house design & construction guide’. Ik hoop heel erg dat we die in de toekomst nog gaan gebruiken smile.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (2)

 • Mark

  Mark

  04 February 2018 at 14:06 |
  :-) Ook ik ben enigzins aan het ontspullen. Wat ik merk en ook lees in je verhaal is dat er meerdere gradaties zijn. Ontspullen in meerdere rondes heeft dus zin en vermoedelijk komt de één verder dan de ander. Degenen die heel ver kunnen gaan zouden wellicht aan een "tiny house" genoeg hebben. Of ikzelf tot die categorie behoor.... weet ik eerlijk gezegd nog niet. Ik denk van niet, maar ik zou het mis kunnen hebben.

  reply

  • Merel

   Merel

   04 February 2018 at 16:21 |
   En dat is ook prima! Dat is het leuke hiervan: je kunt het niet fout doen! En inderdaad, meerdere rondes werkt voor ons goed. Elke keer kom je verder. Naarmate je ervaart dat je de dingen die je weg hebt gedaan niet mist, 'durf' je van meer spullen afscheid te nemen. Ik weet ook niet of wij een tiny house ooit halen, maar ik vind ze wel héél leuk dus ik zou het best willen :-).

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.