Dec26

38% boven target

Author // Joost Categories // FIRE

sparen in 2017

38% boven target

De laatste week van het jaar is aangebroken, dus het is tijd om de financiële balans op te maken. Het jaar van de haan* was ons goed gezind. Merel heeft net een rondje zitten rekenen en we kunnen met voldoening terugkijken: ons spaardoel-bedrag hebben we met 38% overschreden! Exacte bedragen laten we maar even in het midden, maar de savings rate van 2017 was ...

52% !

#hoedan?

De eerlijkheid gebied te melden dat onze savings rate iets positiever is door een grote gift en ook doordat we een grote uitgave niet hoefden te doen - door nog een pracht cadeau (elektrische fiets). Bedankt!! Gecorrigeerd voor deze giften zou de savings rate op 48% liggen. Maar zelfs dan is dit ons beste spaarjaar ooit!
N.b. alle kosten m.b.t. ons Oosterwoldavontuur laten we buiten deze berekening, want dat is meer verschuiving van vermogen dan uitgeven. 

De twee andere belangrijke factoren waren verder lol en geluk. Geluk omdat we weinig tot geen tegenvallers hebben gehad dit jaar.

  • De auto's hebben vrijwel niets gekost qua onderhoud (€300,-). En de motor staat dit jaar zelfs in de plus, aangezien ik m'n oude heb ingeruild tegen een nieuwere en daar onder de streep ook nog eens €800,- winst aan overhield. 
  • De laptops zijn niet stuk gegaan. Oké, dat kan niet lang meer duren. Merels Macbook Air uit 2011 zal het nu echt niet lang meer volhouden. Maar zolang aan/uit zetten - uitkloppen en met gekruiste vingers weer op de aanknop drukken (ja Merel is echt een techneut) - afdoende werkt; hoor je ons niet klagen. Hetzelfde geldt voor onze telefoons uit het jaar kruik. 

Aan het eind van mijn salaris de maand,
hou ik nog een stuk maand geld over.

Jaarsparen

Lol valt verder onder het kopje 'Jaarsparen'. Wat dat is? De simpele versie van doelsparen. Een spaardoel hebben is een van de eerste tips die je krijgt als je wat meer wilt gaan sparen. Dat maakt beginnen makkelijk. Je weet immers waarom je het doet. Banken springen daar op in door speciale spaarrekeningen te openen. Potje hier, potje daar, is het potje vol dan kan je het kopen. 

Voor ons was het Oosterwoldaavontuur iets wat het sparen concreet maakte. En ook de volgende vraag deed het erg goed: 'Wil ik dit nu echt kopen, of wil ik x weken (maanden) eerder stoppen met werken?'. Maar wat daarna? Als we volgend jaar in ons huisje zitten. Of wat als een ander doel bereikt is? Mogen dan de sluizen weer open? Hoe houdbaar is dat? Lol zit voor ons niet in het hebben van spullen.

Daarom hebben we bedacht dat wij meer van jaarsparen zijn. Heel overzichtelijk. Wij hebben twee spaarrekeningen: 

  1. 'De grote hoop'
  2. 'Jaar 2017'

Op 1 januari legen we de Jaarspaar op De grote hoop, en staat de teller weer op nul. Vervolgens stellen we wel een doelbedrag (categorie: zou haalbaar moeten zijn), maar het echte spelletje is om te proberen het bedrag aan het eind van het jaar zo hoog mogelijk te krijgen. Iedere maand starten we met pay yourself first, dus het standaard bedrag naar de spaarrekening. En aan het eind van de maand maken we wat over is alsnog over naar de jaarspaar. Waarmee we gelijk het nieuwe norm voor de volgende maand zetten. We komen zo niet in de verleiding te denken 'Ach we hebben ons doel voor deze maand al gehaald, dus...'. Tegenvallers of grote periodieke afschrijvingen, lossen we binnen de maand op. Of in noodgevallen met een buffer van €1000,-. Maar aan De grote hoop / De jaarspaar komen we in principe niet. Dat geld is immers nodig voor ons huisje.

Dit jaar kregen we daar echt lol in. Merel houdt al een paar jaar de uitgaven bij, dus we kunnen goed rekening houden met niet maandelijkse (periodieke) vaste lasten. De dag na de salarisstorting bepalen we welk bedrag naar de Jaarspaar gaat. Door het op een aparte rekening te zetten kunnen we ieder moment zien hoe groot dat bedrag is. Hoe groter hoe leuker en door steeds het bedrag te volgen blijven we gefocust op sparen (en niet op uitgeven 🤑).

2018

Komend jaar wordt natuurlijk wel anders. Al blijven we maximaal sparen, in het jaar van de hond 🐶. Hopelijk lukt het ons ontbrekende stuk - tussen vermogen en benodigd - voor het huis nog bij elkaar te sparen voordat we het 'moeten' uitgeven. Gelukkig zitten we vooralsnog op budget en lijkt het goed te gaan. Fingers crossed 🤞!

n.b. we hebben overigens niets met de Chinese kalender, maar we moeten toch wat verzinnen voor plaatjes bij de blog 🤔 😉.

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (1)

Leave a comment

You are commenting as guest.