Mar02

Sneuneus

Author // Merel Categories // FIRE

Sneuneus

We zijn blij dat februari voorbij is. Financieel gezien niet de beste maand voor ons. En niet dat we nou zo exorbitant veel geld hebben uitgegeven, dat helemaal niet. Maar de manier waarop het liep was op zijn zachts gezegd nogal sneuneuzerig 🤥. En dan doelen we niet op een verkoudheid... 

Wij zijn gepokt en gemazelde zunnigerds. Alles gaat hier op de automatische piloot en eigenlijk hebben we slechts zelden discussies over wat wel en wat niet. Beetje saai ook. Maar hé, dat levert wel heel veel goeds op.

Zo maak ik altijd een financieel plannetje als er weer geld binnenkomt. Hoeveel is er over van vorige maand, hoeveel hebben we standaard nodig voor de komende maand en met welke extra bedragen moeten we komende maand ook nog rekening houden. Beetje plussen, beetje minnen en ik weet hoeveel er overgeschreven kan worden naar de spaarrekeningen. Dat verdeel ik dan zo'n beetje over de lopende rekeningen al naar gelang hoe ze ervoor staan (we hebben drie rekeningen: die van Joost, die van mij en een en/of), leg het aan Joost voor - die het er altijd mee eens is - en we schrijven de bedragen over. Klusje van niets en als je dat nou maar jaren lang nauwgezet doet, woon je op enig moment hypotheekvrij. Zo simpel is het. Althans, dat dachten we tot afgelopen maand.

Ξ Onverwachte kosten

Maar in februari hadden we opeens allemaal onverwachte kosten. Huh? Hoe kan dat nou? Niets zo voorspelbaar als onze financiën dachten wij. Waar ging het mis? Nou, bij de onverwachte kosten in de eerste plaats. De eerste afschrijving van het eigen risico van onze ziektekostenverzekering. Vanzelfsprekend allemaal voor mijn rekening. Die had ik niet aan zien komen, omdat het vorig jaar niet in februari werd afgeschreven. Zal wel in januari of maart zijn geweest. Gevalletje onoplettendheid.
En dit jaar is het eerste jaar dat we onze jaarbijdrage moeten betalen voor de VvE van onze kavelwegvereniging. Die had ik ook even gemist (wij zijn penningmeester van de vereniging!! Hoe heb ik dat kunnen missen?!!?).
Dus er werd samen ruim 400 euro extra afgeschreven. Tja. In eerste instantie zijn we de strijd aangegaan: we zouden de tering naar de nering zetten en misschien zouden we het nog kunnen halen. Kansloos! Uiteindelijk hebben we twee keer 100 euro overgeschreven van onze noodrekening en zo haalden we het eind van de maand. En over één ding waren Joost en ik het heel erg eens: het was bloedirritant! Zo stond ik op enig moment in de supermarkt en moest een bedrag betalen wat op geen enkele rekening meer stond. Om te voorkomen dat we rood zouden komen te staan moest ik voor de kassa met alle verschillende bankieren-apps goochelen om mijn boodschappen af te kunnen rekenen. En laat zoiets als boodschappen doen met mijn hoofd al een uitdaging zijn, dan kun je je vast wel voorstellen hoe ik daar stond te vloeken. 'Nooit meer', nam ik me voor.


Ξ We've hit rock bottom

Maar die onverwachte kosten waren niet de enige reden dat het afgelopen maand spaak liep. Ik denk dat we stiekem heel langzaam te ver zijn opgeschoven (doorgeschoten) met ons spaarplan. We willen zo graag komend half jaar verhuizen naar ons huis waarvoor alle rekeningen zijn betaald zonder dat we ervoor heel veel hebben hoeven lenen, dat we elke maand steeds iets meer naar onze spaarrekening over zijn gaan maken. Afgelopen maand zijn we waarschijnlijk de grens over gegaan. Op een gegeven moment is de rek er echt uit.
Op de terugweg van ons (ook al) mislukte Leuvenavontuur hadden Joost en ik een goed gesprek. Over geld en hoe ver we voor een hypotheekvrij huis willen gaan. Wederom zaten we snel op één lijn. Niet ten koste van alles. We hebben altijd gevonden dat je niet moet bezuinigen op hetgeen je later wilt hebben. Zo is dat in ons geval vooral vrije tijd samen. We zullen dus nooit bezuinigen op vakantiedagen, sabbaticals ed. Niet méér werken om straks minder te kunnen werken. Dat slaat nergens op. En eigenlijk geldt die beredenering ook voor ons uitgavepatroon. Niet onder het niveau komen waar we straks ook niet onder willen komen.

Dus voor komende maand maakte ik een heel conservatief financieel plannetje. Er staat relatief veel geld (tenminste, dat vinden wij) op onze lopende rekeningen. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Ik vermoed dat er een kans is dat zowel Joost als ik hardop tegen elkaar zeggen dat een eigen huis niet het allerbelangrijkste is, maar dat we  desondanks stilletjes toch heel hard ons best gaan doen om in ieder geval zo veel mogelijk bij elkaar te sparen.
Zo is mijn kledingvoorraad onder een voor mij minimaal niveau gezakt (iets met een lamswollen trui in een normaal wasprogramma ( 🤦🏻‍♂️). En ik heb denk ik sowieso al een vrij minimalistische kledingvoorraad. Joost hamert er nu alweer een week dagelijks op dat ik kleding moet gaan kopen, maar ik kom vooralsnog niet verder dan: 'ja, maar niet vandaag'. Heeft ook te maken met mijn beperkte energievoorraad, winkels met een hoop prikkels en muziek enzo, en een hele gematigde interesse in mode. Ik gebruik mijn energie liever om op digitale jacht te gaan naar een goede veranda-hout-boer, of fruitboomkwekers oid. Maar ik zal toch een keer moeten geloven aan shoppen (alleen al de aversie die dit woord bij me oproept, brrr…. ). Ik heb al wel een afspraak gemaakt bij de kapper! Nog zo'n energievreter waar ik liever niet kom. Dus dat is al een hele prestatie 😉.

Ξ Goed voornemen

Dit alles leverde ook een goed voornemen op: eindelijk eens een verantwoorde begroting/kostenverantwoording maken van ons huis. Wij doen alle financiële berekeningen met de natte vinger. Het lukt me nog net om onze uitgaven bij te houden in een houtje-touwtje-excel en ik heb ook ergens een lijstje van onze betaalde huisrekeningen, maar daar houdt het ook bij op. Ik heb het gevoel (of misschien alleen maar hoop) dat onze uitgaven voor het huis tot op heden misschien wel enigszins meevallen. Als je op elk begrotingsonderdeel een klein beetje overhoudt, kun je denken: 'mooi, het is gelukt binnen begroting te blijven' en er verder geen aandacht meer aan geven. Maar misschien hebben we al meerdere beetjes over die samen weer goed zijn voor het betalen van een nieuwe rekening. Oftewel, ik ga mijn administratieve vaardigheden afstoffen. En wie weet komt een hypotheekvije huis daarmee weer iets dichter bij. Komt het niet uit de lengte, dan moet het uit de breedte komen.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (5)

 • Geldnerd

  Geldnerd

  02 March 2018 at 19:41 |
  Wat een herkenbare ervaring weer! Ik denk dat ‘wij financieel bewusten’ allemaal wel eens doorschieten in onze financiële dadendrang. Vallen, opstaan en weer doorgaan.
  En aan winkelen hebben we hier ook een hekel. Online shoppen en weer terugsturen... Scheelt een hoop prikkels. Ik shop inmiddels alles behalve mijn kostuums online bij elkaar.

  reply

  • Merel

   Merel

   02 March 2018 at 21:10 |
   Ja, denk ik ook. En er is niets mis met de ondergrens opzoeken. Je moet er alleen niet overheen gaan :-).
   Online kleding shoppen. Ik doe het eigenlijk nooit, maar misschien moet ik dat toch eens gaan proberen.

   reply

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  02 March 2018 at 20:07 |
  Fijn als je samen met je partner zo op één lijn zit. Bij ons schort dat er soms nog aan. Ik zal niet zegen dat V er compleet anders over denkt, maar het hele FO plan komt wel bij mij vandaan en ik probeer haar daarin zoveel als mogelijk mee te krijgen.

  Soms levert dat discussies op. Dat gaat dan zowel de kant op van, ja maar dat moet toch wel kunnen en het is toch niet erg als ik nog meer kleding haal, tot.. Ja maar jij wil altijd besparen dus dat is dan ook niet nodig. :-)

  Al met al proef ik wel herkenning in je verhaal. Zelf heb ik ook een hekel aan shoppen en de kapper... Zonde van je tijd allemaal. haha

  reply

  • Merel

   Merel

   02 March 2018 at 21:13 |
   Ja, denk dat we geluk hebben #opéénlijnzitten.
   Neem je je vriendin volgende keer mee naar een FIRE-meetup! Wie weet levert dat wat op :-).

   reply

 • Meneer en Mevrouw

  Meneer en Mevrouw

  03 March 2018 at 19:30 |
  Haha, heerlijk verhaal weer!

  Herkenbaar om een lege rekening te hebben omdat er teveel gespaard is. Ik sloot de maand af met 16 euro op m'n lopende rekening, de rest was naar beleggingen of de spaarrekening verdwenen ;-) Sneuneus is overigens ook een mooi woord!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.