Sep09

Should I Buy ...

Author // Joost Categories // Zelf maken

Hij is klaar! Oké daar mist het woordje 'vrijwel' bij, maar dat zijn echt details en qua kosten komt er niets meer bij. Waar ik het over heb? De keuken. En dat voor €800,- per strekkende meter. All-in. 

In onze grote huis-begroting hadden we voor de badkamer en keuken samen €10.000,- begroot. We zouden namelijk veel zelf doen. Sowieso zou dat moeten. Ik denk namelijk dat een gemiddelde badkamer-/keukenboer je nog niet eens koffie aanbiedt als je zegt dat €10.000,- je budget voor je badkamer óf je keuken is, inclusief alle apparatuur en kranen. En je wordt het pand uit gejaagd als je zegt dat dit bedrag voor allebei samen is tongue-out. Maar het is dus gelukt. Sterker nog, we hebben nog €1000,- over - all-in; inductieplaat, combi-oven, vaatwasser en de koelkast heeft zelfs WiFi wink.

Ξ De keuken

De badkamer hebben we eerder besproken. Dus nu de keuken. Want daar gaat dit blogje eigenlijk over. Hij is is dus vrijwel klaar. Alleen nog een plintje en ik wil het hoekje onder de trap en de zijkant van de koelkast nog afwerken. 

keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen

Oorspronkelijk had ik ook de deurtjes zelf willen maken. Maar door het gedoe met Merel en het nog steeds behoorlijk lange to-do lijstje hebben we besloten ook de deurtjes bij de IKEA te halen. 

Is het alleen maar een juich-verhaal?

Eigenlijk wel cool. Oké dat gaat iets te ver. Maar al met al ben ik best trots op het resultaat. Ook al heb ik in de loop der jaren al meerdere keren een IKEA keuken geplaatst, deze had toch weer een paar nieuwe uitdagingen. 

Zo lukte het niet om het aanrechtblad op maat te bestellen. 'Ja de offerte komt er aan'. Gevolgd door een stilte die die zo lang duurde dat ik toch maar zelf werkbladen en een geleide cirkelzaag ben gaan halen. Letterlijk op het moment dat ik met de spullen thuis kwam, belde de houthandel. De offerte kwam er aan! Dat was dus niet meer nodig. En toen hij - waarschijnlijk in het kader van de after-not-sales - twee weken later nogmaals belde of het gelukt was kon ik alleen maar zeggen: Ja! En dacht voor mezelf: Dat tegen lagere kosten, met veel plezier en ook nog eens een mooi stuk gereedschap erbij! 

keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen

Bovendien had ik gelijk hout om probleem twee op te lossen. De keuken hebben we zo uitgedacht, dat alles exact past én uitlijnt ten opzichte van de ramen. Kraan in het midden, kookplaat in het midden etc. Alleen leverde dat probleem twee op: 37 i.p.v. 40 cm. Ofwel: er paste geen kastje meer tussen de gootsteen en de hoekkast. Met wat overgebleven hout heb ik daar een tweetal vakken geknutseld. 

Het laatste probleempje was de vaatwasser. De kastjes en deurtjes zijn van maat veranderd, waardoor niet alle vaatwassers meer passen. Laten wij nou net een niet passende te hebben gekocht... Gelukkig was google onze vriend en kwamen we bij de Adapt-r uit. Een hulpstuk om e.e.a. wel passend te maken. Wat - met wat aanpassingen - inderdaad voor een oplossing zorgde.

Ξ Shoud I buy a kitchen? 

Geïnspireerd door Cheesy's Should I Buy-serie, kunnen we de vraag Should I buy a Kitchen makkelijk en volmondig beantwoorden: No, you should build it yourself! En sowieso #zelfmakenisleuker #eenbeetjevanIKEAeneenbeetjevanmij 

keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen
keukenbouwen

p.s. Tot slot heb ik ook nog een tv-kastje voorzien van stopcontacten. Gewoon omdat het kan. Er blijft dus eigenlijk maar één echte vraag over: Waarom heeft de koelkast WiFi?!? De sticker op de koelkast heeft het over: beheer je koelkast terwijl je niet thuis ben. Waarom je dat zou willen? Ik heb werkelijk geen idee...

 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (12)

 • Mr FOB

  Mr FOB

  09 September 2018 at 10:09 |
  #inderdaadzelfmakenisleuker. Ziet er fraai uit!

  reply

 • Team CF

  Team CF

  09 September 2018 at 10:37 |
  We hadden het er gisteren natuurlijk al even over, maar wow! Tweede carriere? ;-)

  reply

 • dertigermetkids

  dertigermetkids

  09 September 2018 at 10:38 |
  wauw wat een prachtige keuken! straalt gezelligheid en warmte uit!!

  reply

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  09 September 2018 at 20:22 |
  Mooi gemaakt hoor. Ik weet niet zo of ik dat ook kan. Wij hebben dus wel zo'n dure project keuken gekocht waar we overigens heel, maar dan ook heel blij mee zijn.

  reply

 • Genoegzaam

  Genoegzaam

  11 September 2018 at 21:07 |
  Ziet er prachtig uit, complimenten! Overigens betwijfel ik of wij ook goedkoper uit zouden zijn wanneer we zelf een keuken gaan plaatsen... iets met twee linkerhanden ;).

  reply

 • Murphsy

  Murphsy

  25 September 2018 at 10:31 |
  Super netjes! Begrijp ik het goed dat de kastjes en apparaten bij IKEA weg komen? Maar het blad niet?

  Voor het dubbele mag je er hier één komen plaatsen! :)

  reply

  • Joost

   Joost

   25 September 2018 at 12:19 |
   Nee begrijp je niet goed ;-)
   Het is precies omgekeerd. het blad is van de IKEA en de apparaten zijn juist NIET van de IKEA. Daar hebben we eerder slechte ervaringen mee (is feitelijke voornamelijk Wirlpool). Bovendien zijn het toch allemaal standaard maten - zeker als je een beetje beter oplet bij de vaatwasser dan wij....
   N.b. voor €6500 arbeidsloon kan je vast genoeg mensen vinden om een IKEA keuken in elkaar te zetten ... maar doe het vooral zelf. het is echt goed te doen.

   reply

   • Thinkingbig

    Thinkingbig

    28 September 2018 at 10:55 |
    Óf je overschat mij, of je onderschat jezelf. Bij mij zou het er zo scheef in komen dat de kruidenpotjes de kast uitrollen.

    Gelukkig kan ik mijn lief nog overtuigen dat we nog een paar jaar met de jaren 80 Bruynzeel keuken doorkunnen ;)

    reply

 • Lisa

  Lisa

  27 September 2018 at 14:02 |
  Hello,
  Your kitchen looks lovely. Can I ask where you bought the kitchen sink from (the spoelbak)?

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.