Apr02

Maart: Savings rate onder nul

Author // Joost Categories // FIRE

Maart: Savings rate onder nul

Dat maart geen briljante savings rate zou vertonen, wisten we al op voorhand. Maar nu duiken we diep in de rode cijfers en daar kunnen we zelfs het huis niet de schuld van geven.

Ξ Karige maand maart (jaarlijks)

Ieder jaar zijn februari en maart de karigste maanden. Dat komt omdat de jaarlijkse verzekering wordt afgeschreven (op de grens van feb en mrt). En omdat ik altijd in maart vakantiedagen koop. Mijn werkgever heeft alle dagen boven het wettelijk minimum 'financieel gemaakt'. Ofwel, in de basis in geld uitgekeerd. Wil je de zes weken die we daarvoor hadden (en dat wil je 😉), dan moet je die twee weken weer terugkopen. Niet best voor je savings rate, maar 100% in de categorie 'niet erg'.
Wij stellen ons echter ieder jaar ten doel om desondanks toch te sparen. Broekriem aan, geen andere onzin en kijken of het lukt. Doorslaan ligt die maand op de loer, maar wanneer we het halen is het feest des te groter.
 

Ξ Dierenarts

Helaas - en niet op de eerste plaats vanwege de savings rate - was dit jaar een positieve savings rate in maart totaal kansloos. Sterker nog: SR < 0%!

Een teckel dierenarts kost +/- €100,- per consult. Dat is exclusief enkele tientjes voor medicijnen, foto's (€100,- voor twee), nog een bezoekje enz. enz. Anderzijds gebiedt de eerlijkheid wel dat de dierenarts in Huizen, na het consult nog enkele keren belt (ook 's avonds en in het weekend), tips mailt, filmpjes bekijkt en indien nodig gegevens doorstuurt naar andere behandelaars. We zijn zeker positief. 
Bij die andere behandelaars wordt het pas echt duur: orthopedisch consult, CT scan, operatie: €2600,-. Ook daar trouwens geen klachten over de service, betrokkenheid en mogelijkheid om nog even te schakelen als je onzeker wordt of het goed gaat. Ze hebben er een pakketje van gemaakt, inclusief de 2 weken controle (hechtingen er uit) en de eindcontrole na 6 weken. 

Ξ Potjes

Desondanks enorme bedragen. Bedragen die wij nu wel kunnen betalen (we stellen de schuur gewoon nog wat verder uit). Maar toen we bij Toosje zaten te wachten tot ze wakker werd na de operatie, bedacht ik me wel: hoe doen we dat later? Om ons heen zaten diverse mensen te wachten en uit hun gesprekjes ving ik regelmatig de zin 'nu ben ik failliet' op. Puntje bij paaltje wil je toch je vriendinnetje niet laten inslapen als het redelijkerwijs is aan te nemen dat ze beter kan worden. 

Vaste lasten naar 0, betekent weinig inkomen nodig. Maar bij een kapotte auto koop je een barrel of ga je met de fiets. Of we eten 3 weken een boterham met (of zonder) kaas. Maar dit soort klappers kan je niet uitstellen. Het feit dat je een betalingsregeling kan krijgen (echt waar!) doet daar niet aan af. 
Van de week spraken we nog iemand die vertelde dat hun dochter een paard had gekocht. Pijn aan het been, een operatie: €8000,-. Verzameld via crowdfunding en familie. 
Verzekeren? Eigenlijk geen optie. Ten eerste zijn oudere dieren (v.a. 7jr en Toosje is 9jr) niet meer verzekerbaar. En ten tweede dekt de standaard dierenverzekering lang niet alles (meestal max €2500-€3000). Om nog maar te zwijgen over wanneer ze wel/niet uitbetalen. 

Interessant trouwens dat de Nibud BufferBerekenaar geen rekening houdt met huisdieren. Bovenstaande bufferberekening gaat uit van €3.000,- netto inkomen, een huis van tussen de 150k-300k, geen kinderen en geen auto. 
Het kopje 'onverwachte rekeningen' gaat over het eigen risico ziektekosten, een vergeten belastingaanslag, of een kapotte wasmachine. Dat zijn natuurlijk vervelende dingen. Maar toch nét iets minder urgent dan: opereren/inslapen of niet betalen = hondje niet mee naar huis. En dat nog los van de nazorg kosten. 

Kortom: we moeten in de toekomst maar nadenken over potjes. Waarbij we hopen dat het potje 'dierenleed' nooit meer aangesproken hoeft te worden.

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (8)

 • LeLe

  LeLe

  02 April 2018 at 19:19 |
  Gewoon geen (huis)dieren houden. Hygiënischer, goedkoper en geen gedoe als je weg wil.

  reply

  • Joost

   Joost

   02 April 2018 at 20:20 |
   En veel minder leuk...

   reply

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  02 April 2018 at 21:57 |
  Zo hee, Wat een geld rekent zo'n dierenarts he. Niet normaal. Wel goed dat jullie ook voor de verantwoordelijkheden op draaien. Een huisdier hebben is nou eenmaal niet altijd alleen maar leuk.

  reply

  • Joost

   Joost

   03 April 2018 at 07:25 |
   Op zich zijn we bij beide dierenartsen niet ontevreden over de service etc. maar je hebt gelijk; het is wel heel veel geld. Zeker om zo maar even op te hoesten. Maar Toosje - en die andere twee die hier rondbanjeren trouwens ook - geven ons in 99,9% van de gevallen heel veel plezier. Dus we nemen het ze niet kwalijk ;-)

   reply

 • Team CF

  Team CF

  03 April 2018 at 07:11 |
  Nog bedankt voor de gezelligheid gisteren! Was weer leuk om jullie even te spreken. Naar aanleiding van jullie verhaal met Toos en de beslissing wel/niet inslapen, nog even een discussie gehad met Mvr. Blijkt nog een puntje van discussie te zijn ;-) Moeten we het tijdens de vakantie nog even over hebben hoe we dit gaan aanpakken. Sterkte met de bouw!!!

  reply

  • Joost

   Joost

   03 April 2018 at 07:40 |
   Ja was gezellig!
   En voor ons is de belangrijkste overweging: weegt de ellende van de ingreep (incl. mogelijke vervolgellende) op tegen wat het beestje er voor terug krijgt. Pijnvrij en vrolijk zijn daarin wel echte voorwaarden (lees: niet pappen en nathouden voor maar wat extra tijd).

   reply

 • Gerlinde

  Gerlinde

  03 April 2018 at 23:06 |
  Echt, huisdieren he! Zo hadden wij van de zomer een kat met een nogal slap staartje. Bleek gebroken. 300 euro voor een staart die ie niet meer heeft. Maar ja, Doe het nu eens niet, dat doe je ook niet.

  reply

  • Merel

   Merel

   04 April 2018 at 20:27 |
   Nee, niet doen is niet echt een optie bij zo'n staart. Maar wel zonde geld!

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.