Sep06

Sapperdeflap

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin, Zelf maken

Sapperdeflap

Zo heb je een mand vol (val)appels en peren en zo heb je bijna zeven liter sap en een bak vol pulp 🙂. Na de ellende van de vorige keer, gaan we vandaag weer op de successen-tour. We hebben namelijk zo'n beetje de gehele oogst verwerkt tot sap! Naast #wecken, #drogen, #vriezen en #zoet,zuur,zuipen, verwerkingsmethode vier: #ontsappen.

 

Kortom: ontsappen is geweldig!

Ξ Waarom ontsappen?

Reden genoeg! Ten eerste omdat het eindresultaat lekker is, ten eerste omdat het leuk is (#zelfmakenisleuker), ten eerste omdat we niet voor niets een ontsapmodule-ding op de weckketel hebben gekregen (dank!) en natuurlijk ten eerste omdat het lekker makkelijk is. Bovendien levert het een houdbaar product op, mits je er tenminste van af weet te blijven. #zohoudbaardusookweerniet.

Het heeft dus niets te maken met het feit dat je een hele mand met appels en peren hebt. Die misschien nog niet helemaal rijp zijn, ofwel van de boom zijn gewaaid, aangepikt, of niet sowieso helemaal prachtig zijn geworden en afrijpen dus ook alleen maar ellende oplevert. Kortom: ontsappen is geweldig!

SapOogst
SapOogst
SapOogst
SapOogst

 

Ξ Hoedan?!

Hierboven schreef ik net al dat ontsappen heel makkelijk is. En dat is dus ook zo. We hebben alle appels en peren in de wasbak gestort om ze goed schoon te spoelen. Vervolgens hebben we het vergiet gepakt en daar alles in stukken gesneden in gedaan. Niet schillen en ook het klokhuis mag gewoon blijven zitten. Alleen de slechte delen of waar beestjes in zaten hebben we weggegooid. 

Daarna zet je de weckketel met minimaal 6 liter water op de stand dauerbetrieb en entsaften. Ondertussen heb je de flessen via de vaatwasser en 15 min in een oven ontsmet. Zodat je 1,5 uur later de eerste twee liter sap kan 'oogsten'. 

SapOogst
SapOogst
SapOogst
SapOogst

Enkele tips die we gevonden hebben bij het inlezen / ontdekt hebben tijdens het ontsappen:

 1. schep de pulp afentoe door zodat alle appels en peren gelijkmatig sap afgeven. Duw daarbij niet teveel op de pulp / het vergiet, want dan wordt het sap troebel;
 2. zet de fles in een pan tijdens het vullen, want mocht hij knappen scheelt dat een enorme hoeveelheid plakkerige t*ringzooi;
 3. check regelmatig of de weckketel niet droogkookt;
 4. zet het knijpertje bovenaan de slang. Doe je dat niet, moet je eigenlijk het sap in het slangetje weer teruggooien om te voorkomen dat je begint met wat koud (minder houdbaar) sap in je fles;
 5. wacht niet te lang met tappen. Bij twee liter moet je echt even 'lossen' anders kookt de boel zomaar over;
 6. voeg geen suiker toe, dat is helemaal niet nodig. Het maakt het sap wellicht langer houdbaar, maar onze eerste batch werd wat te zoet waardoor het meer naar siroop smaakt;
 7. wanneer je (toch) suiker hebt toegevoegd, noem het dan 'siroop'. Aanlengen met 50% spa rood levert een heerlijk drankje op! 

In totaal hadden we deze keer bijna vijf liter sap en de vorige keer twee liter siroop. Bijna 5 liter, want na het vullen van de eerste vier flessen hebben we de pulp gewoon nog een paar uit laten uitlekken. Dat leverde nog eens een een kleine liter op. (aangezien dat dus niet gloeiend heet de fles in ging, gaat die de koelkast in. De rest kan gewoon bij kamertemperatuur worden bewaard. 

SapOogst
SapOogst
SapOogst
SapOogst

Leuk om te zien hoe verschillend van kleur de flessen zijn. Ik denk dat dit komt doordat de peren eerder sap gaven dan de appels. En dat de latere flessen meer pulp droesem bevatten. Normaliter zou je de hele oogst wellicht mengen tot één consistent product. Maar wij laten ons liever verrassen door de verschillende smaken. 

Wanneer je wat meer moeite wil doen genoeg appels hebt, kan je ze ook schillen. Van de pulp kan je dan eenvoudig appelmoes maken. En wil je nog meer moeite doen helemaal alles gebruiken kan je van de schillen en klokhuizen zelfs nog stroop e/o appelazijn maken. Gelukkig is dat niet verplicht 😇.

Wij zijn al heel blij met het huidige resultaat: Sapperdeflap Hoera!

 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (2)

 • Uitklokken

  Uitklokken

  06 September 2020 at 17:12 |
  Ziet er super uit! Ga je er ook een keer cider van maken? Dat lijkt me zo gaaf...
  Ik heb thuis een brouwinstallatie, als ik zoveel appels had zou ik het wel weten ?

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.