Dec17

Rode cijfers

Author // Joost Categories // Bouwen, FIRE

Rood en Cijfers

Rode cijfers

Na jaren van duurzaam sparen en vermogensgroei, staat dit weekend in het teken van de Fruitboomgaard-beurs crash 🙄. Hoe kunnen we ons nu nog vertonen binnen de FIRE community (zie links hier), met een diep diep donker rode savings rate? Volgende week is er een borrel en daar staan we dan 😱. En toch zijn we opgetogen en blij.... 

#Hoedan?

Hoezo we blij zijn?! We mogen betalen 😊 en dat betekent twee dingen: 1) dat we - eindelijk - grootgondbezitter worden en 2) dat we veel geld besparen i.v.m. de vermogensredementsheffing.

Beurs-crash

Laten we beginnen met de beurs crash, of liever het legen van de beurs. We hebben de afgelopen maanden alles op alles gezet om de grond nog dit jaar te krijgen. Sowieso houden we van lekker doorpakken en door het verkrijgen van de grond komen we onomkeerbaar in de volgende fase van ons Oosterwold avontuur. Maar bovenal scheelt het aftikken van de grond een dikke belastingaanslag in box 3 (vermogensrendement heffing). 
En dat geldt eigenlijk voor al het geld boven de vrijstellingsgrens. We geven het toch uit aan ons huisje. Dan kunnen we dat beter nu doen. Wij beleggen immers niet, dus rendement missen we niet. En de spaarrente is zo laag (0.2%) dat we met liefde onze ASN rekening leegtrokken voordat op 1.1.2018 de bedragen naar de fiscus worden gestuurd. Daarom hebben we ons niet beperkt tot de grond en ziet ons 'te betalen'-lijstje er zo uit:

Au! Als dat geen beurs-crash is 🤔. We stappen over naar DSW en laten de collectiviteit van Zilverenkruis achter ons. Dat scheelt ons zomaar een kleine €600,- op jaarbasis. We hebben daardoor geen 29 fysiotherapie e/o alternatieve geneeswijzen meer. Maar wél helemaal vrije artsenkeuze. En dat laatste vinden we toch net wat belangrijker dan het eerste. En betalen per jaar scheelt ook los van de vermogensrendementsheffing nog een extra procentje. #uitzoeken en overstappen loont

Rood

En toch zijn we blij 😃. Zeker na het bezoek afgelopen woensdag aan onze bouwer. Dat was echt een feestje. We hadden nog een paar vragen over de aanneemovereenkomst. Maar het belangrijkste onderwerpen waren de kleur van het huis, de binnenafwerking en de ramen. Een heel kort verhaal kort: "Wij willen het echte knusse Zweedse rood, dus precies die kleur die daar tegen de muur staat". Waarop Martin zegt: "O, hier is de kleurenwaaier, er zijn een hoop kleuren rood 😳". Aaaaaaaaahhhh. Waarop wij weer zeggen: "Nee hoor, doe maar zo dicht mogelijk bij die kleur". En klaar! 
Het gesprek over de binnenafwerking, was ongeveer van dezelfde strekking. Waarbij we kozen voor een fijn gezaagde afwerking in het wit. Fijn gezaagd klinkt heel glad, maar dat is het niet. Het is immers alleen gezaagd en niet geschuurd. Dus juist een beetje groffer levendig. Check! Weer een vinkje.

De ramen duurden wat langer. Daar twijfelden we over wel/niet een maatje groter in de keuken en boven. Daar kwamen we niet helemaal uit, dus afgesproken dat we thuis nog even zouden kijken met de centimeter. En aangezien Martin op het punt stond de volgende dag naar Zweden af te reizen en de bestelling al 'in de week' had gelegd, moesten we relatief snel de knoop doorhakken. En dat hebben we thuis dus maar gedaan. Wél iets groter. In de keuken 120cm en boven 100cm (dat was resp. 100cm en 80cm). Dus donderdag belden we Martin op Schiphol en daarmee was de definitieve knoop doorgehakt. Het pakket kon besteld!! (En dus de aanbetaling gedaan 🤭).

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (9)

 • Patries

  Patries

  17 December 2017 at 19:28 |
  Hier kan iemand bijzonder goed schrijven. Weet niet wie van jullie twee het is (misschien zijn jullie wel een soort van nicci french combinatie), maar ik vond het erg komisch. Mooi om hey zo mee te krijgen. Veel succes, al is het winter, kan de bijen al horen zoemen.

  reply

  • Joost

   Joost

   17 December 2017 at 19:33 |
   Dankjewel! Leuk om te lezen :-)
   Deze was van mij, maar Merel laat zich ook niet onbetuigd.

   reply

 • Meneer en Mevrouw

  Meneer en Mevrouw

  19 December 2017 at 15:29 |
  Die grond is geen uitgave maar een verschuiving van vermogen van euro’s naar vierkante meters ;-)

  Jullie zijn lekker bezig! En die grotere ramen klinken als een uitstekende keuze!

  reply

  • Joost

   Joost

   19 December 2017 at 16:04 |
   Hahaha. Of het inderdaad een verschuiving van vermogen is, of toch een uitgave zal de tijd moeten uitwijzen ... :-)
   Maar wij hebben er vertrouwen in!

   reply

   • Meneer en Mevrouw

    Meneer en Mevrouw

    20 December 2017 at 20:45 |
    Wat een topsite trouwens, complimenten!

    reply

    • Joost

     Joost

     20 December 2017 at 20:49 |
     dankjewel, leuk om te horen.
     :-)
     (het is m'n eerste probeersel in joomla)

     reply

 • Project Lonica

  Project Lonica

  20 December 2017 at 18:10 |
  Is gewoon een enorme vastgoedinvestering dit ;-)
  En een grote stap richting FIRE lijkt me, als je dit zelf kunt betalen in plaats van het van de bank te moeten lenen. Wel spannend!

  reply

  • Joost

   Joost

   20 December 2017 at 19:51 |
   Jazeker spannend. Nog twee nachtjes slapen!
   En dan hebben we ruimte zat voor kattenopvang ;-)

   reply

 • Geldnerd

  Geldnerd

  26 December 2017 at 09:56 |
  Eens met de vorige sprekers, dit is een verschuiving tussen vermogenscomponenten. Dus blijft gewoon vermogen, niks negatief spaarpercentage!
  En zelfs met een negatief spaarpercentage mag je gewoon meedoen hoor! Van mij wel!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.