Sep29

Project tuin (1)

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin

Project tuin (1)

Een hoogtepunt in ons Oosterwold bestaan is bereikt: we hebben een aangeharkte tuin! Okay, dat aangeharkte was niet het doel. Maar sinds vanmiddag is +/- 2000m2 van onze kavel ingezaaid met graszaad: BG3.
Boer Gijs en z'n mannen zijn woensdag en vandaag druk in de weer geweest om de met akkerdistel overwoekerde kleikavel om te toveren in een mooi op afschot liggende weide kavel, waar we niet kunnen wachten onze fruitbomen te planten. 

Ξ Zie maar eens iemand te vinden

We hebben Boer Gijs uit Ouderkerk via via gevonden en daar waren we heel blij mee. Immers zo makkelijk was het niet. Het is zo druk overal dat überhaupt iemand vinden die langs wil komen om de kavel te bekijken al een hele prestatie is. Uiteindelijk zijn er drie geweest. Een daarvan mailde een offerte, maar was daarna nooit meer te bereiken. Zeker 10 telefoontjes om 'Ja' tegen te offerte te zeggen leidde tot niets nada noppes; of in ieder geval geen cont(r)act.... Nummer twee dacht blijkbaar aan de hoofdprijs en voor de zekerheid verdubbelde hij dat bedrag ook nog eens. Of tenminste, dat idee hadden wij toen we het bedrag in de mail kregen. En nummer drie was dus boer Gijs. 

Kortom, we kunnen stellen dat voldoende ervaring was meegekomen

Ξ Een verrassende start en nieuwe woorden

Anyway, afgelopen woensdag zaten we klaar. Ze zouden immers vroeg komen en de zondag daarvoor hadden we met afzetlint de kavel uitgezet, de luchtroosters afgezet en de funderingsbak van de schuur gemaakt. We waren er klaar voor laughing.

SchuurFundering
Tuin Gras 007 voorbereiding
Tuin Gras 010 voorbereiding
Tuin Gras 014 voorbereiding

Maar half 8, werd 8 uur (de aangegeven tijd) en vervolgens half 9. Tot m'n verbazing zag ik een traktor de straat in komen rijden. Huh?! Hadden ze die om de hoek al afgeladen?! En twintig minuten later nummer 2. Dirk - een vijftiger, die ondertussen bij ons al aan de koffie zat - vertelde dat ze 's ochtend om 7am in Ouderkerk vertrokken waren. Helemaal binnendoor met de trekker uit Ouderkerk. Anderhalf uur doortuffen embarassed. Dat scheelde transport, al was hij wel van-de-week alvast even proef gereden met de auto om de route uit te dokteren.
Eerder hadden ze overigens niet kunnen vertrekken, want de traktor was nodig geweest om 's ochtends de koeien te voeren. Jan - die dus even later aanschoof - vertelde verder dat hij pas later gebeld was. Ondanks zijn 70 jaar, was hij wel gaan rijden. Zijn collega van 76 (!) had van zijn vrouw niet meer gemogen. Kortom: we kunnen stellen dat er voldoende ervaring was meegekomen.  Samen zo'n 100 jaar ervaring - letterlijk! En dat bleek ook in de praktijk. De beide mannen hadden duidelijk de insteek 'het moet wel goed gebeuren'. 

Tuin Gras 016 grondwerk
Tuin Gras 026 grondwerk
Tuin Gras 033 grondwerk
Tuin Gras 037 grondwerk
Tuin Gras 044 grondwerk
Tuin Gras 046 grondwerk
Tuin Gras 054 grondwerk
Tuin Gras 062 grondwerk

Al het spul werd van de wagen gereden en begonnen werd met 2x maaien: 1x lang en 1x kort. Daarna ging de frees door de grond. Hiermee werd al het onkruid vermalen en de grond losgemaakt. Enerzijds werd de grond daarmee beter te hanteren en anderzijds werd de puinhoop de op kavel duidelijker wink. We wisten dat sinds de aanleg van het helofytenfiler er een berg lag achter het huis. En dat bij het bouwrijp maken elders een kuil was ontstaan. Maar dat die berg 3 'kiepers' grond waren, had ik niet geweten. En dat die vervolgens compleet verdwenen in het gat aan de andere kant, had ik ook niet verwacht. Een lang verhaal kort: Alles werd prachtig verdeeld. De lijnen die we hadden uitgezet werden perfect gevolgd en met veel plezier hebben we zitten kijken naar het werk. Onze enige taak: koffie, koek, saucijzenbroodjes en een lekkere lunch verzorgen. Waar gewerkt wordt, moet ook goed gegeten worden. 

Tuin Gras 084 grondwerk
Tuin Gras 086 grondwerk
Tuin Gras 093 grondwerk
Tuin Gras 094 grondwerk

Na al het maaien, frezen en grondverzet kwam de cultivator van de oplegger af. De cultivator mixt de gefreesde grond weer los met de diepere laag eronder, zodat de klei verandert in een prachtig luchtig bedje: klaar om te bewerken met de 'kilverbak' (wie kent 'm niet?!) en te zaaien.  

Ξ Afschot en zaaien

De kilverbak stond voor vandaag op het programma. Dit keer kwam Wim (overigens wel met een vrachtwagen en een iets kleinere traktor. Een kilverbak is een lasergestuurde schraper, die de kavel tot een biljartlaken kan maken - zeker met Wim achter het stuur. Zelf had ik gedacht: 'het hoeft niet super glad dus drie rondjes, wat graszaad erop en klaar'. Maar daar zie je het verschil tussen de kenner en de kneus wink. Immers; gras zaaien is leuk, maar je wil geen moeras. Dus Wim heeft de hele kavel mooi op afschot gelegd. Bij heftige regen loopt het water dan ook over de grond naar de sloot - daar hadden wij zelf nooit aan gedacht. Bovendien vonden wij het woensdag al mooi geworden. Vandaag werd het nog 100x mooier. De hele kavel glooit nu prachtig en het toekomstig gras sluit perfect aan op de verharding. Die ook nog wat rondjes kilverbak cadeau kreeg. Daarna (en na wederom een lekkere lunch tongue-out) kwam pas de zaaimachine van de vrachtwagen. Tot op de millimeter werd ieder hoekje geroerd, ingezaaid en weer glad getrokken. En de laatste hoekjes werden met de hand bij gezaaid. Wat is vakwerk toch leuk om te zien! 

Tuin Gras 105 zaaidag
Tuin Gras 106 zaaidag
Tuin Gras 113 zaaidag
Tuin Gras 120 zaaidag
Tuin Gras 124 zaaidag
Tuin Gras 125 zaaidag
Tuin Gras 128 zaaidag
Tuin Gras 135 zaaidag

En nu? Nu gaan we met onze neus op de grond zitten. We kijken het gras gewoon de grond uit! Het weer was perfect. De uitvoering ook. Dus we hebben alle vertrouwen in een mooi resultaat. Over een à twee weken zou er een groene gloed moeten verschijnen. Begin volgend jaar kunnen we voor het eerst maaien. Hopelijk maaien we dan gras en geen akkerdistel smile.

klaar!
 

Wordt vervolgd... voor de Kerst mogen we immers nog bomen planten!

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (10)

 • Geldnerd

  Geldnerd

  29 September 2018 at 22:28 |
  Ja, dat is een heel andere categorie dan mijn stadstuintje... Hopelijk worden jullie net zo blij van jullie tuintje als ik van mijn tuintje!

  reply

  • Joost

   Joost

   29 September 2018 at 22:34 |
   Dat hopen wij ook! Jouw tuin ziet er ook al super uit!

   reply

 • Jan Willem

  Jan Willem

  30 September 2018 at 08:01 |
  Mooi werk en een leuk stukje! Voortaan dus voeten vegen voordat je de tuin in loopt? :-)

  reply

  • Joost

   Joost

   30 September 2018 at 08:47 |
   Ja, precies :-D

   reply

 • Zuinigeman

  Zuinigeman

  30 September 2018 at 17:32 |
  Mooi om te zien. Nu nog de fruit bomen. Wat een werk hoor voor de tuin.

  reply

 • Genoegzaam

  Genoegzaam

  30 September 2018 at 18:02 |
  Wat ziet dat er al prachtig uit!

  reply

 • Team CF

  Team CF

  30 September 2018 at 21:21 |
  Zag er erg goed uit vandaag toen ik nog even kort kon kijken. Ben benieuwd hoe dit eruit ziet als alles bomen erin staan en bloeien (met een mooi stukkie gras eronder)!

  reply

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  01 October 2018 at 21:02 |
  Wauw wat tof. Sowieso hoe het geworden is, maar ook om naar dat arbeid te kijken lijkt mij.

  reply

 • R Van den Berg

  R Van den Berg

  03 October 2018 at 10:40 |
  WAUW wat ziet dat er mooi (en anders!) uit!
  Hoera alweer een briefje van de muur af!

  reply

 • Joost

  Joost

  05 October 2018 at 20:30 |
  Thanks all!
  We zitten nog steeds met onze snufferd op de grond om de grassprietjes omhoog te kijken.

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.