Jan07

Paardje in de fruitboomgaard

Author // Joost Categories // Tuin

rondje noord-oost

Paardje in de fruitboomgaard

'Dat móeten ook mensen uit Oosterwold zijn'.
We zijn net aangekomen in Nunspeet bij de eerste kweker en zien een stel bezig met bomen op een kar laden. Want de hele wereld wil vanzelfsprekend precies hetzelfde als wij 😊. Dus als we dan mensen bij een kweker bomen zien inladen, moet dat wel voor in Oosterwold zijn. Logisch! 

Ons grote plan gaat verder dan alleen maar heel hard sparen. Ook duurzaam en zelfvoorzienendheid staan hoop op het lijstje onderwerpen. Bovendien heet onze blog niet voor niets iets met 'boomgaard'. Reden genoeg dus om een rondje langs kwekers in Nood-Oost Nederland te maken. Super leuk. En bijna 400km later kwamen we vol nieuwe ideeën weer thuis. 

 

Ideeën en tips

Als je het Merel vraagt, is het belangrijkste idee overigens de aanschaf van een IJslander voor in de boomgaard. En dan doelt ze niet op een kerel in een flanellen houthakkershemd met een baard. Maar op het kleine paardje van 35 jaar(!) dat we bij De vrolijke noot tegenkwamen. 

Jullie begrijpen dat Joost daar wat genuanceerder over denkt. Koppige eigenwijze dieren hebben we immers al voldoende in de fruitboomgaard 😉. Bovendien voor een frugal lifestyle is het fijn als de grond wat oplevert en niet alleen een hoop (knuffels) kost.  

De Smallekamp

Maar terug naar onze eerste stop. Walnotenkweker De Smallekamp in Nunspeet. Wat een mooi plekje! Oorspronkelijk blijkbaar een weiland van 2.5 hectare (10x ons landje) maar nu een prachtig biotoopje met allemaal doorkijkjes, bomen en bijen. Zo zouden wij het ook wel willen. Ton leidde ons rond en had een hoop goede tips. Zoals hoe diep je een boom moet planten (niet dieper dan de eerste wortelaanzet), welke soorten noten (Buccanier e/o Broadview) veel olie bevatten en lang houdbaar zijn en waarom je de grond rond het plantgat ook los moet maken (zie foto hiernaast). En dat pawpaw een prima aanvulling is voor een voedselbos, zeker in combinatie met hazelnoot. Hoe je die hazelnoot in toom houdt (niet - totdat je het zat bent en dan zaag je ze gewoon af). Dat een terp voor een boom zo'n 2mtr doorsnede moeten hebben. Dat je bomen met grondankers onder de grond kan vastzetten. En dat kastanjes het ook goed kunnen doen - overigens over wel/geen kastanjes (indien ja: Marron de Lyon) moeten we het ook nog hebben. 

Het was in ieder geval erg leuk en leerzaam. En om in de sfeer te blijven hebben we meteen een flesje walnootolie meegenomen. Met het bijbehorende leuke weetje: in 250ml zitten 3 à 4 kg ongekraakte noten. Tenminste als je een olierijke noot hebt. Dat viel ons nog mee. Al hebben zij 1x in de week mensen uit het zorgcentrum die noten kraken. Want je hebt er best wat nodig, wil je kunnen persen. 

N.b.: O, en ongelogen. Ton bevestigde dat die mensen die we bij aankomst zagen inderdaad in Oosterwold gaan wonen. Echt waar! Hahahaha.

 

De vrolijke noot

Na de Smallekamp, zijn we doorgereden naar Wapserveen, voor kwekerij De vrolijke noot. Wat wel een grappige naam is, want Smallekamp richt zich op noten en de vrolijke noot op blauwe bessen en fruitbomen. 

Ook bij De vrolijke noot werden we weer vriendelijk te woord gestaan. Tenminste, nadat Merel het paardje had geknuffeld. Hier leerden we dat volwassen appelbomen wel 300kg appels per boom kunnen opleveren. En dat het veldje - vergelijkbaar met onze boomgaard - afgelopen jaar 2000 liter appelsap had opgeleverd (3000kg appels). En daarnaast nog peren en noten. 

Ook had hij een Vleugelnoot staat. Een boom waar je qua eten niets aan hebt, maar deze groeit heel breed uit en is de ideale plek voor een hangmat. Mochten we dus nog ergens ruimte hebben ...

Andere leerpuntjes:
 • hoogstam appelbomen zijn toch echt het mooist (eventueel aangevuld met wijkers).
 • laagstam pruimen zijn veel hoger dan je denkt, en zijn beter want anders vallen de pruimen kapot (of kan je er niet meer bij).
 • we gaan voor zo veel mogelijk oude bomen. Ja, deze zijn iets duurder maar anders zitten we 5 jaar tegen sprietjes aan te kijken en dat is ook niet leuk. 
 • En volgens Merel dus iets over paardjes 😉.

 

Terug

En aangezien het boven verwachting goed ging met de energie van Merel en we toch niet een spaarzame dag hadden, zijn we op de terugweg nog even gestopt in Urk voor een lekker visje. Op deze manier is veldonderzoek toch prima te doen 😊. En van de zomer gaan we zeker nog een keer dit rondje maken. Dan staat alles in bloei en blad. 

 
 
< volgend artikel     ^blogroll^     vorig artikel >

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (9)

 • Team CF

  Team CF

  08 January 2018 at 06:37 |
  "Koppige eigenwijze dieren hebben we immers al voldoende in de fruitboomgaard" hehe, leuk!

  reply

  • Joost

   Joost

   08 January 2018 at 07:48 |
   Lach maar! Wij zitten er mee ;-)

   reply

 • Willem

  Willem

  10 January 2018 at 17:49 |
  Alle begrip voor Merels sympathie voor IJslanders! Ik ben mijn bescheiden hippische carrière, die helaas in 1985 wegens rugklachten moest worden afgebroken, begonnen met IJslandse ponies. Ze stonden zomer en winter – soms bedolven onder sneeuw – in het Amsterdamse bos en waren altijd bereid om te worden bereden.

  reply

  • Merel

   Merel

   12 January 2018 at 12:47 |
   :-) Wat leuk! Nou, als het ooit zover komt, kom je gewoon lekker knuffelen met ons IJslandertje. En ik las inderdaad ook dat het behoorlijk taaie dieren zijn!

   reply

   • Sandra

    Sandra

    28 December 2018 at 13:20 |
    Wij passen wel op als je met vakantie bent...mocht dat een struikelblok zijn voor Joost....

    reply

 • Meneer en Mevrouw

  Meneer en Mevrouw

  20 January 2018 at 11:46 |
  Die hangmatboom zet ik vast op m'n wishlist!

  reply

  • Joost

   Joost

   21 January 2018 at 09:30 |
   Bij de vrolijke noot kan je zo een gratis stek van de vleugelnootboom krijgen :-)
   Hij groeit een meter per jaar. Dus precies op het moment dat jullie FIRE willen zijn, kan je je hangmat ophangen!
   Voor op jullie kavel(????)

   reply

 • Jantine

  Jantine

  31 January 2018 at 22:25 |
  Ik mag hopen dat het niet één ijslander is, paarden moeten altijd minimaal met zijn tweeën zijn!

  reply

  • Merel

   Merel

   01 February 2018 at 09:51 |
   We zijn er een half uurtje geweest. Misschien stond ie tijdelijk in dat weitje en heeft ie ergens anders nog gezelschap.
   Maar ik snap wat je bedoelt. Van heel veel diersoort moet je er minimaal twee houden. Dat geldt volgens mij sowieso ook voor ezels, geiten, schapen, varkens en kippen.
   Onze Toos wil daarentegen geen andere honden in haar buurt. Maar zij heeft ons.

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.