Jul11

Nog maar een paar weken

Author // Merel Categories // Minimalisme, Oosterwold, Persoonlijk

Nog maar een paar weken

We hebben onze huur per 1 augustus opgezegd, de laatste keer huur is betaald! Nog maar een paar weken en we gaan eindelijk in ons huisje wonen waar we al zo lang mee bezig zijn. Helemaal klaar is het dan nog niet, maar wel prima bewoonbaar. Ik heb er heel veel zin in.

Ξ Zwaar

De laatste maanden vielen me zwaar. Zwaarder dan ik had verwacht. Het begon bij het begin van de bouw en de dip is eigenlijk sindsdien niet meer weg geweest. Het heeft er vooral mee te maken dat mijn bijdrage zo beperkt is. Ik kan daar slecht tegen. Het zijn de reistijd en de temperatuur die het me moeilijk hebben gemaakt. Tot begin april verzetten we al het werk voor ons huisje in Oosterwold vanuit ons tijdelijke huis. Soms was het druk, meestal zaten we vooral in de wacht, maar op mijn manier kon ik prima mijn bijdrage leveren. Daarbij zijn Joost en ik een team dat heel goed op elkaar is ingespeeld. Hij laat mij mijn gang gaan en neemt over wanneer nodig. Daar hebben we inmiddels nog maar heel weinig woorden voor nodig. Echt heel fijn. 

Maar nu moesten we in Oosterwold zijn om verder te komen. Dat betekent drie kwartier heen en drie kwartier terug als er geen files zijn. Tussen 10.00 uur en 14.00 uur is onze route filevrij; daarbuiten niet. Of ik reed mee met Joost en moest de hele dag in Oosterwold blijven. Of we reden met twee auto’s zodat ik naar huis kon wanneer ik wilde, maar dan was de autorit voor eigen energierekening. En dan blijft er niet veel over (eigenlijk sta ik dan al in de min). Tel daarbij op dat ik slecht functioneer als het warm is (en dat is het ongeveer non-stop geweest sinds we begonnen zijn met bouwen!) en je snapt misschien wel waarom ik niet heel gelukkig was met de gang van zaken afgelopen maanden. Veelvuldig moest ik tegen mijn zin in thuisblijven.

Gelukkig is het einde van deze fase in zicht! Want elke keer als ik op onze kavel ben, hoor ik de vogeltjes fluiten. En het is een drukte van belang op die paar plukken onkruid die de maaier van Erf heeft laten staan. De koolwitjes fladderen om elkaar heen en de bijen en hommels blijven druk vliegen op de bloemen van de akkerdistels en het koolzaad. Volgend jaar zal ik die akkerdistels wel verfoeien, maar voor nu zijn ze eigenlijk heel leuk. 

landje
landje
landje
landje

Elke keer als ik er ben zie ik libellen boven de sloot vliegen met hun prachtige helderblauwe kleur. Ik kan zelfs op onze eigen kavel op wildjacht, want regelmatig liggen er sporen/uitwerpselen van een dier waarvan ik nog niet weet wat het is. Reeën misschien?! Ik heb ze iig al wel een keer vanuit het keukenraam gezien. Echt geweldig. Nu waren we al wel wat gewend, want in Zandvoort liepen de herten en vossen gewoon door de straten, maar het is veel leuker om ze tussen de bomen te zien verdwijnen dan ze in bewoond gebied te zien.

Maar er is meer 'wildlife' op onze kavel: ons huis is al bewoond! Nou oké, onze veranda. Het viel Joost op. In het onbehandelde hout van de drager van de veranda lijken metselbijen hun nest te hebben gemaakt. Of ze de gangetjes zelf hebben gemaakt of dat andere insecten dat voor ze hebben gedaan, weet ik niet. Wij in ieder geval niet. Ik vind het leuk om te zien dat we maar één stap naar buiten hoeven te zetten om zulke dingen te zien. Ook hadden we een wespennest onder onze dakrand. Dat nest bleek (gelukkig) leeg.

Ondanks het feit dat onze tuin nog geen fruitboomgaard is, maar een leeg stuk groen is het in feite al prachtig. Ik heb er superveel zin in om samen met Joost op onze veranda te zitten en te genieten van de rust en de stilte. En nog een paar weken en ik kan weer meedoen. Op mijn eigen slakken-tempo-manier, maar ik weet inmiddels dat je daarmee ook ver kunt komen. Het duurt alleen wat langer. Maar zolang dat niet uitmaakt, is er niets aan de hand.

Ξ Tuintip

Trouwens, op mijn zoektocht naar goede informatie om mijn tuinkennis te vergroten, stuitte ik vanmiddag op de interessante presentatie ‘Fruitteelt versus voedselbos’ gegeven door Wouter van Eck (één van de Nederlandse voedselbosgoeroes). En het leuke is dat ie op minuut 10.30 de akkerdistel waardevol noemt en de voordelen opsomt laughing

Ξ Financiën (laatste huur betaald!)

Ik deed trouwens niet helemaal niets de afgelopen maanden. Ik hield de financiën bij. En vooral tijdens de klusdagen van Joost was dat hard werken wink. Nog nooit zoveel rijen ingevoegd in mijn oude vertrouwde excelsheet! Wat een pinbetalingen. Ook werkte ik regelmatig ons grote huisexcel-overzicht bij. We hebben nog steeds inzichtelijk wat we waaraan uitgegeven hebben. En belangrijker: we staan nog steeds in de plus! En we staan zelfs nog in de plus als we alle bedragen hebben betaald die nu nog open staan. Joehoe. Het is iets dat door de drukte nog niet echt tot ons is doorgedrongen volgens mij. Eind van deze maand hoeven we geen huur meer te betalen. Het voelt nog steeds onwerkelijk. Zodra we weer een beetje op adem zijn gekomen, moeten we maar eens bedenken hoe we dat gaan vieren. Best moeilijk als je al zolang gewend bent geen geld uit te geven surprised. Misschien na het hoogseizoen een weekendje naar Texel. Deden we ook toen we verhuisden naar Zandvoort. Toen gingen we naar ‘Bij Jef’. Die had toen nog geen ster. Inmiddels wel en als ik nu naar de prijzen kijk, ga ik hyperventileren. ‘Bij Jef’ is de ene kant opgegaan en wij 180 graden de andere kant op smile. Ik weet niet of ik überhaupt nog kan genieten van zoiets of dat ik uiteindelijk toch gelukkiger word van een weekendje Texel met Klapper (ons caravannetje). Denk het laatste. Joost en ik zijn onherstelbaar beschadigd, maar het is de vraag of dat erg is.

Kamperen op Texel (2006)
 

 

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (6)

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  11 July 2018 at 20:55 |
  Wat moet het genieten zijn bij jullie op de kavel als ik dat zo hoor. Ik weet zeker dat je daar helemaal tot rust gaat komen en daardoor weer veel nieuwe energie krijgt. Jullie zijn goed op weg. Fijn dat de laatste huur betaald is en dat jullie op groen blijven staan.

  reply

  • Merel

   Merel

   11 July 2018 at 21:39 |
   Het is een geweldig plekje! Het enige dat nu nog mist is een douche. Zodra die er is, kunnen we verhuizen. Dus dat is nog maar een heel klein hobbeltje :-).

   reply

 • Meneer én Mevrouw

  Meneer én Mevrouw

  12 July 2018 at 19:14 |
  Onherstelbaar beschadigd klinkt heerlijk!

  Succes met de laatste loodjes! (en álle loodjes die daarna komen ;-))

  reply

  • Merel

   Merel

   15 July 2018 at 08:46 |
   Thanks. Het gedachteloos veel geld uitgeven kunnen we prima missen. We hebben het vervangen door alternatieven en genieten daardoor nog meer!
   En na de laatste loodjes komt er wat mij betreft een nieuw begin. Lekker rommelen met niets moet alles mag. Vandaag geen zin? Dan morgen of overmorgen. Daar kijk ik naar uit!

   reply

 • Eva

  Eva

  14 July 2018 at 18:28 |
  Mooi vooruitzicht, Merel. Straks lekker ontspannen, niet meer heen en weer rijden want je bent “er” al....

  reply

  • Merel

   Merel

   15 July 2018 at 08:53 |
   Precies! Je kunt je er vast wel wat bij voorstellen?! En anders ben ik benieuwd of je dezelfde ervaring over een paar maanden hebt. :-)

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.