Jul25

Oogstverwerking

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin, Zelf maken

Oogstverwerking

Wat is het deze zomer toch heelijk weer! Groeizaam-weer mogen we wel zeggen. Vrijwel iedere dag een buitje en rond de 20 graden Celsius. Daar worden we in de Fruitboomgaard vrolijk van 👩🏼‍🌾👨🏼‍🌾.

Bijkomend voordeel, de kas wordt niet te warm. En de planten worden niet te droog. Dat laatste is fijn, want project water in(gegraven in) de tuin ligt al weer even stil. We hebben even geen zin om slangen in te graven en het regent toch genoeg teveel andere dingen te doen 😬.

TL;DR: we hebben geoogst en op diverse manieren houdbaar gemaakt, zodat we de oogstkelder kunnen vullen. 

 

Ξ Winnen

Anyway terug naar de oostverwerking. Bereid je voor op een lange blog!
De afgelopen weken wint onze tuin het steeds vaker van de muizen, rupsen en slakken. Dat is het voordeel als planten wat ouder worden, dan zijn ze beter bestand tegen vraat. Tenminste, dat moeten we wellicht niet aan de bietjes vertellen en ook niet aan de artisjokken. Bietjes konden we slechts één keer eten > verwerking in salade. En van de 11 artisjokkenplanten staat er met dank aan de muizen nog maar één 🐁.

artisjok
kruiden
peper
pompoen
zonnebloem

Ξ Wecken

Maar er lukt meer! De tomaten voelen zich super lekker in de kas en aan alle 18 (😄) soorten hangen nu vruchten. Om ook de oogst voor volgend jaar zeker te stellen hebben we eerst zaden geoogst.

Het simpelst bleek de zaden gewoon te drogen tussen bakpapier. We hebben nog geprobeerd er zand tussen te doen zodat het velletje van de zaden komt. Maar dat vonden we geen succes. Of het trouwens écht een succes is, weten we natuurlijk pas volgend jaar wanneer de zaden wel/niet weer uitgroeien tot planten.
De tomaten zelf hebben we verwerkt in halffabrikaat tomatensaus (uitje, worteltje, bleekselderij, peper en knoflook erbij). Deze saus hebben we vervolgens geweckt in de weckketel en kan t.z.t. nog van alles worden als basis voor lasagne, pasta, wraps, pizza, enz. 
Hetzelfde gaan we doen met pompoenen. Daar werkt het wecken van halffabrikaat ook prima! Al moeten de pompoenen dan nog wel even flink doorgroeien ... 

Ξ Drogen

Merel had voor de lol in de kas wat peterselie gezaaid. In eerste instantie in een rijtje om andere groenten te scheiden. Maar in de praktijk blijkt de peterselie het heerlijk te vinden in de kas. Bossen vol hebben we al geoogst. Meestal om direct in gerechten te verwerken. Maar ja, er valt niet tegenop te eten en we willen natuurlijk zelfvoorzienend leven (😂🤥), dan moet je voldoende peterselie hebben 😇. De die zijn we nu aan het drogen m.b.t. een droogapparaat. Werkt super! 14 uur op 35 graden, zodat de smaak goed bewaard blijft.

01drogen peterselie
02drogen-knoflook
03drogen
04drogen-ui
05uien knoflook

Andere dingen die we in de droogoven drogen, zijn uien en knoflook uit eigen tuin. Dat is heerlijk voor op Aziatische gerechten. En we drogen natuurlijk appels & peren (nog niet uit eigen tuin). Goed houdbaar en heerlijk als snack of in de yoghurt. 
Overigens gaat niet alles in de droogoven. We hebben ook een halfslachtige poging gedaan uien en knoflook te vlechten en die hangt aan het schoenenrek op de veranda 😉.

Ξ Vriezen

Oogstverwerkingsmethode nr. 3 betreft: invriezen. Dat doen we vooral met bonen. In het verleden hebben we die ooit geweckt, maar dat is echt smerig (of je moet van doorgekookt houden, dan is het wel aanbevelenswaardig 🧐). En we gaan nog een experiment doen met het drogen van sperziebonen, maar waarschijnlijk gaat het meeste na kort te zijn geblanceerd de vriezer in, of nog beter: wordt direct opgegeten 😋. Dat is toch echt het lekkerst. Vooralsnog ligt er slechts een kilootje kapucijners en tuinbonen. Maar als ik in de tuin kijk komen er nog flink wat sperziebonen bij. Merel is namelijk niet zo goed in braakliggende moestuingrond. Knipper 1x met je ogen en er zijn weer nieuwe bonen gezaaid ...

 

Ξ Zoet Zuur Zuipen

En dan zijn we er nog niet. We hebben ook nog de categorie Zoet Zuur Zuipen. Ofwel: suiker, azijn en brandewijn.  Absoluut de lekkerste opties (niet persé in die volgorde 😇), maar ook de minst gezonde. Wat hebben we gemaakt? Tomaten chutney, komkommertjes met ui en peper in zoet zuur en nectarines in brandewijn. Oké, die laatste komen niet uit de tuin, maar we hadden alles in huis dus waarom niet 😁?! 

 

Ξ Waar laten we het?

In de oogstkelder, de belangrijkste reden dat het zo stil was op de blog! Net voordat we de vloer in de keuken dicht wilden maken zeiden we tegen elkaar: we wilden toch nog een oogstkelder? Mmmmm laat ik toch even een stukje proberen. Tja en dan sta je dagen klei te scheppen, 2m3 in totaal 😅. Wat een werk!?! Maar ook heel erg leuk op z'n Oosterwolds. Je hebt een idee en kan het gewoon gaan doen! 

Oogstkelder
Oogstkelder
Oogstkelder
Oogstkelder
Oogstkelder

Daarna vloertje storten, wanden aftimmeren en weer isoleren met schelpen. Tot slot nog even een vloerbalk verplaatsen zodat er ook eventueel een vriezertje in kan (mocht de oogstkelder niet koud genoeg zijn). Er komt een luik in de vloer met daaronder een trappetje en natuurlijk planken aan de muur voor alle ingemaakte oogst!
 

Ξ Binnenkort

Aan de lezer die helemaal tot hier is gekomen (gebruik ananas in je reactie). We zijn er nog niet! De kelder en het huisje zijn nog niet af en er staat nog oogst op stapel.
Zo groeien er nog aardappels, meloenen (2 soorten), pompoenen, pepers (dat wordt sambal!), aubergine (🤞) en heeft Merel  nieuwe ronde sla, bonen en bieten gezaaid. Dus voorlopig zijn we nog niet klaar.

aardappel
augurk
kruiden
meloenen
paprika


Ofwel: wordt vervolgd!

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (19)

 • WV

  WV

  25 July 2020 at 12:20 |
  Het water loopt me in de mond!
  Van het vele werk krijgen jullie zeker trek,

  reply

  • Joost

   Joost

   25 July 2020 at 12:36 |
   Kan je nagaan hoe het is wanneer het op het 'vuur' staat te pruttelen?! We reserveren voor jullie wel een potje.

   reply

 • Geldnerd

  Geldnerd

  25 July 2020 at 12:30 |
  Ananas. Die groeit er nog niet op jullie landje... En hoe is het met het tuinhuis? Kortom, jullie bloggen te weinig!

  reply

  • Joost

   Joost

   25 July 2020 at 12:35 |
   :-D Point taken!
   Als is het tuinhuis is nog wel een klus. daar komen - in de verre :-) - toekomst zeker nog wel blogs over.

   reply

 • Karin Fienieg

  Karin Fienieg

  25 July 2020 at 12:55 |
  wow, super! Ik heb onze bescheiden aardappeloogst en gevlochten sjalotten in de schuur opgeslagen. Droom ooit nog van een koelkelder ondergronds in de tuin. Hebben jullie in het tuinhuis de kelder gemaakt ? Slim hoor! En wat een prachtige tomatenoogst. Voor mij weer inspiratie voor volgend jaar. Mijn tomaten hebben geen kas dus wachten op zon om te kleuren. Ik heb ook meloen maar vrees dat die niet zullen groeien zonder kas.... Al doende leert men. En zeker dankzij jullie leuke blog!

  reply

  • Joost

   Joost

   26 July 2020 at 19:24 |
   Leuk, dankjewel!
   De kelder zit inderdaad in de keuken van ons tuinhuis. Achteraf hadden we 'm alleen beter iets eerder kunnen graven ;-)

   reply

 • Esther

  Esther

  25 July 2020 at 13:06 |
  I did it ?Leuk om weer over de voortgang te lezen. Ik was zelf erg trots op m'n drie bollen zelf gekweekte knoflook. Bijna financieel onafhankelijk ?

  reply

  • Joost

   Joost

   26 July 2020 at 19:25 |
   Misschien niet FIRE, maar wel bijna zelfvoorzienend zo te lezen ;-)

   reply

 • Meneer

  Meneer

  25 July 2020 at 13:22 |
  De eerste ui hebben we geoogst, pawpaw staat nog op het verlanglijstje en de ananas halen we voorlopig nog maar even uit de winkel... ;-)

  reply

 • Patries

  Patries

  25 July 2020 at 13:42 |
  Goed bezig zeg, richting zelfvoorzienend, ben onder de indruk. Mijn eigen gemaakte tomatenketchup was echt heel lekker en de labneh is al een vast item geworden. Jammer dat de ananas hier niet wil groeien ;-)

  reply

  • Joost

   Joost

   26 July 2020 at 19:26 |
   Ketchup willen wij ook nog maken! Evenals salsa.
   Leuk dat het boek zo goed bevalt.

   reply

 • Floor

  Floor

  25 July 2020 at 13:49 |
  Ziet er goed uit, lekker om de oogst bewaren voor in de winter. Ananas doet het vast ook goed in jullie kas. Het komkommerkruid staat er prachtig bij en die meloenen ?

  reply

 • N

  N

  25 July 2020 at 15:54 |
  Let wel op als je een vriezer in de koele ondergrondse berging zet. Dan is je berging zeker niet meer koud want warmt op door de warmteafgifte van de vriezer.

  reply

 • Geldover

  Geldover

  25 July 2020 at 20:23 |
  Weet je dat je de top van een ananas af kan snijden en deze dan weer kan opkweken als plant? Heerlijk om te lezen dat alles zo goed gaat. Ga gauw nog even kijken welke stukjes ik nog meer gemist heb

  reply

 • Mieke

  Mieke

  26 July 2020 at 09:37 |
  Ananas is lekker maar kersen,pruimen, kruisbessen hebben wij hier nu volop langs de straat overal, heerlijk!
  Hoe is het met (de gezondheid van) Merel? Hoop dat het goed gaat! Hartelijke groet!

  reply

  • Joost

   Joost

   26 July 2020 at 19:30 |
   Ja, bessen zijn ook lekker. Zo te horen gaan die bij jou een stuk beter dan bij ons. Tenminste hier is het niet zoveel, op 5 bramen na.
   Merel gaat helaas niet zo goed. Ze staat weer op de wachtlijst voor een operatie. De uitdaging is de ritmestoornissen niet te laten ontsporen maar ook om niet vol in Coronatijd in het ziekenhuis te moeten zijn.

   reply

 • Ingrid

  Ingrid

  26 July 2020 at 14:37 |
  Wat een heerlijke blog! We zijn op ons balkon nog niet verder gekomen dan kruiden maar kijken uit naar het hebben van een tuin... ik hou jullie in de gaten voor inspiratie! Op mijn verlanglijstje staan pimientos de padron voor het vakantiegevoel in eigen tuin en... ananas natuurlijk ;o)

  reply

  • Joost

   Joost

   26 July 2020 at 19:28 |
   Dankjewel voor de tip, we gaan op zoek naar pimientos de padron!

   reply

 • Christa

  Christa

  28 July 2020 at 12:16 |
  ? lekker bezig!! Heel leuk om te lezen.

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.