Apr29

Toch nog uit onverwachte hoek

Author // Merel Categories // Bouwen, Persoonlijk

Toch nog uit onverwachte hoek

Bijna twee jaar zijn we nu bezig met projectontwikkelaartje spelen. Zoals eerder gezegd doen we dat naar volle tevredenheid. Het is leuk en leerzaam. Al weet je dat zich vroeg of laat problemen zullen voordoen.

Wat en wanneer is onbekend. Op de FB Oosterwold-groep lees je de verhalen van andere mensen en hun geworstel om hun droomhuis te (laten) bouwen. En als je met mensen praat hoor je nog wat meer narigheid.
Gedurende het hele traject ben ik op mijn qui-vive geweest. Het kan niet allemaal soepel lopen; ergens zal er nog wel een uitdaging voor ons liggen te wachten.

And here we are. Hield ik rekening met zaken als een failliet bouwbedrijf, ambtelijke perikelen of een bouwopzichter die de bouw stil zou kunnen leggen, maar het blijken geen zaken te zijn die buiten mezelf liggen. Ík ben het probleem. Of beter gezegd, dat lichaam waar ik al mijn hele leven mee worstel is het probleem. Ik ben na drie weken bouwen uitgeput. Volledig gevloerd. En dat terwijl we helemaal niets zelf doen. Ja, een beetje regelen, maar ook dat komt de laatste tijd voornamelijk bij Joost terecht. 

Natuurlijk hield ik rekening met dit risico, maar aangezien we al zo’n tijd bezig zijn en ik het allemaal best goed volhield, is mijn aandacht voor mezelf wat verwaterd. Nu realiseer ik me dat het hele traject vóór de bouw een heel traag proces is geweest. Er was hooguit stress dat dingen te langzaam gingen, maar daar kun je uiteindelijk toch niets anders aan doen dan lijdzaam afwachten. Nu wordt er echter in een paar weken tijd een huis uit de grond gestampt. En opeens moeten alle details waar we  2 jaar mee bezig zijn geweest als puzzelstukjes op hun goede plaats vallen. En omdat de bouw zo super snel gaat, moeten we snel schakelen en controle houden over heel veel verschillende dingen. Nu zijn al die kleine details nog makkelijk aanpasbaar, maar drie keer knipperen met je ogen en de muren en vloeren zijn dicht en dan is er niets meer aanpasbaar. (Nou is dat natuurlijk niet helemaal waar. Alles is nog aanpasbaar, maar dat kost wel veel gehak en gesloop en het is fijner om het nu in één keer goed te doen.)

Maar ik ben zo moe en overprikkeld! Ik kan bijvoorbeeld geen gesprekspartner meer zijn. Toen ik een paar dagen geleden tegen Joost zei dat op het dak alleen de nokvorsten nog ontbraken en ik niet snapte dat ze dat niet eerst afmaakten, vertelde Joost me dat Martin ons had uitgelegd dat die verkeerd geleverd waren en dat er nieuwe waren besteld. Ik had er bij gestaan, maar ik had niets geregistreerd.
Mijn vermogen tot het nemen van beslissingen is ook weg. Ik kan het allemaal niet meer overzien. Ik doe mijn best, maar loop in mijn hoofd altijd wel ergens vast. Die stress en vermoeidheid werken verlammend. Op ‘mijn’ lijstje staan al weken een paar punten (bankpas regelen voor verenigingsrekening en opstalverzekering uitzoeken). Punten die voldoen aan de criteria waar ik met mijn hoofd over het algemeen aan kan voldoen. Ik kan best dingen regelen en uitzoeken die geen haast hebben, overzichtelijk zijn en waarbij het niet uitmaakt of het vandaag, morgen of volgende week gebeurt. Maar zelfs die dingen lukken me nu niet meer.

En door die vermoeidheid kan ik helemaal niet meer tegen prikkels of tegen dubbeltaken. Alles is momenteel teveel. Dit zijn helaas allemaal klachten die bekend voor ons zijn. Mijn belastbaarheid is door alles wat er is gebeurd laag. En de balans vasthouden is de grote uitdaging.

Dit artikel legt duidelijk uit hoe het komt dat mensen met hersenletsel een verminderde stressbestendigheid kunnen hebben.
De regelmaat, rust en structuur die in dit artikel genoemd worden, hopen we in Oosterwold te vinden. En de stilte die zo belangrijk voor me is. Leven met de seizoenen en de ruimte om samen een beetje aan te klooien. Maar om daar te komen, moeten we nog wel wat bergen verzetten.

Ogenschijnlijke kleine tegenslagen, maar ook noodsituaties
maken dat denken onmogelijk wordt
- hersenletsel-uitleg.nl

Gelukkig is het einde in zicht. Ik zal nu meer moeten laten gaan. Vertrouwen op Joost. Nu is mijn vertrouwen in Joost groot, maar ik ben niet zo goed in dingen uit handen geven. Ik ben niet iemand die denkt: het zal allemaal wel. Ik wil het op zijn minst nog even checken. Tot op heden vond ik Oosterwold al de ultieme test in loslaten. Want als je eraan begint weet je niets. Je huisontwerp wijzigt nog tien keer, je budget wijzigt minstens zo vaak, je bent afhankelijk van heel veel mensen waar je eigenlijk helemaal niet afhankelijk van wilt zijn en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vond dus dat ik al heel goed was geworden in loslaten, maar nu komen schijnbaar de lessen voor gevorderden ;-).
En daarbij moet ik nog wat doen aan mijn schuldgevoel, want zonder mijn hele ziel en zaligheid hier neer te willen leggen, kan ik zeggen dat ik het een uitdaging vind om zo’n kleine rol (op alle vlakken) te spelen. Maar goed, alles voor ons paradijsje waar we zo naar uit kijken.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (7)

 • Meneer én Mevrouw

  Meneer én Mevrouw

  29 April 2018 at 11:42 |
  Wat vervelend dat het niet wil lukken zoals je graag zou willen dat het gaat!

  Jullie hebben al enorm veel werk verzet en zijn al enorm ver gekomen! Als je van te voren wist wat er allemaal op je pad zou komen was je misschien wel af gehaakt maar tot zo ver heb je het al wel geflikt en dat is al een stuk meer dan de meeste mensen met een goede gezondheid zouden ondernemen!

  En ook wij hebben het volste vertrouwen in Joost! ;-)

  Succes en sterkte met loslaten!

  reply

  • Merel

   Merel

   29 April 2018 at 18:44 |
   Dank jullie wel. Ik ga het proberen :-).

   reply

 • Henriette

  Henriette

  29 April 2018 at 15:56 |
  Als eerste: jullie huis ziet er fantastisch uit. En het is ook wel een hele onderneming, zonder echte bouwkennis een huis naar jullie wensen te realiseren.
  Maar het einde is in zicht. En jullie weten dat jullie altijd hulptroepen kunnen aanroepen. Die komen direct.
  Merel, laat het maar even over aan Joost. Want voor elk probleem is een oplossing.
  Sterkte samen.

  reply

  • Merel

   Merel

   29 April 2018 at 18:45 |
   Dank je wel. Lief!

   reply

 • Mevrouw Money Wenkbrauw

  Mevrouw Money Wenkbrauw

  29 April 2018 at 18:02 |
  Wat een mooi eerlijk blog.
  Ik vind het superknap wat jullie tot nu toe samen bereikt hebben. Succes met loslaten. Het komt goed, want het is al zo goed.

  reply

  • Merel

   Merel

   29 April 2018 at 18:46 |
   Thanks. Het komt vast goed, maar leerzaam is het wel ;-).

   reply

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  29 April 2018 at 20:53 |
  Ik kan mezelf zo goed voorstellen dat het op een gegeven moment allemaal te veel wordt. Wij hebben een nieuwbouwwoning laten bouwen door een projectontwikkelaar. Daarbij wordt het meeste dus uit handen genomen. Echter heb je daarnaast zelf ook nog zo veel te regelen.

  Jullie doen echt alles zelf. Wat een werk en geregel moet dat zijn. Super knap dat jullie dat doen en dat het eigenlijk ook zonder hele grote tegenslagen gaat.

  Blijf het positief inzien. Jullie zijn er bijna. Je moet maar zo denken, door jullie uithoudingsvermogen kunnen jullie volgend jaar de appels plukken van het vele werk.

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.