Mar10

Ons landje der mogelijkheden

Author // Merel Categories // Oosterwold, Persoonlijk, Tuin

Ons landje der mogelijkheden

Ξ Waar moet ik beginnen?

Laat ik beginnen bij het begin. Vorig weekend had onze Toos af en toe wat last van pijn in haar rug. Soms een piepje bij het oppakken, soms een wat stram loopje, maar elke keer leek het ook weer weg te trekken. Tot afgelopen maandag.

Toen kwam ze 's morgens niet eens haar mandje uit. Ze had duidelijk last van haar rug en deze keer konden we er niet meer omheen. Maar goed, ze moet toch naar buiten dus ik besloot voor een klein rondje te gaan. Nadat we 100 meter gelopen hadden, bleek een klein rondje teveel en besloot ik haar maar naar huis te dragen. Vijf kilo weegt ze, meer niet. Maar nadat ik 100 meter had gelopen met Toos in mijn armen, was ik gesloopt. Echt uitgeput. Nadat ik Toos in haar mandje had gelegd, zat ik wat verdwaasd op de bank. Het hielp bepaald niet dat het eerste dat ik zag toen ik mijn laptop openklapte een mail was waarin stond dat er een account voor me was aangemaakt bij een of ander zorgbedrijf met de vraag of ik me even wilde aanmelden. Altijd beducht voor spam googelde ik de naam van het bedrijf en terwijl ik mijn ademhaling nog niet onder controle had vanwege de krachtsinspanning van het stukje lopen met Toos las ik: 'Focuscura helpt u om langer zelfstandig te blijven'. De tekst werd vergezeld van een foto van een vrouw met de leeftijd van mijn moeder die ogenschijnlijk met haar hoogbejaarde moeder een gezellig samenzijn had. De mail bleek geen spam te zijn, maar was verstuurd omdat mijn cardioloog me had aangemeld voor een telemonitoringsprogramma voor o.a. hartfalenpatiënten. Ik was dus een toekomstige klant van dit bedrijf. En de doelgroep van dit bedrijf zijn hoogbejaarden.

Op dat moment sloeg de schrik me om het hart. Langer zelfstandig blijven? Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt? We gaan een fruitboomgaard aanleggen; we gaan niet 'langer zelfstandig blijven'. Alhoewel ik best goed ben met gevoelens op afstand houden, was ik daar op dat moment even niet meer zo goed toe in staat. Wat als het nou niet lukt? Wat als het teveel is? Wat als we te laat zijn? Hartfalen is tenslotte een progressieve ziekte waarbij je dolgelukkig moet zijn als de situatie stabiel is (en als ik heel eerlijk ben zie ik echt wel achteruitgang in de loop van de tijd). Vragen die ik me natuurlijk allemaal eerder heb gesteld. En die ik vervolgens goed heb gepareerd. Maar nu sijpelden ze weer door mijn afweergeschut heen.

Dus lieve lezers, het idee van deze blog is dat ik jullie ga overtuigen van de redenen waarom het wonen in een fruitboomgaard voor iemand met hartfalen en hersenletsel geen probleem is. En dat ik dan tegelijkertijd mezelf ook weer even overtuig. Bloggen, niet alleen met een sociaal doel, maar ook met een therapeutisch doel, zeg maar. Wie weet werkt het embarassed.

Ξ Hoogstamfruitboomgaard, geen siertuin!

In de eerste plaats gaan wij natuurlijk geen mooie siertuin aanleggen. We gaan back to basic: overal gras, hoogstamfruitbomen erop, hek en ecologische gemengde heg er omheen (goed voor de vogeltjes en andere beestjes) en that's it. We kopen een mooie zitmaaier en scheuren daar een paar keer per week mee door onze fruitboomgaard. De zitmaaier is een optie, maar bloemrijk grasland (met diverse soorten meerjarige bloemen) is ook een optie. Dan maai je nog maar één tot twee keer per jaar en laat je het gras en de bloemen groeien. Dit is een hele goede optie voor de biodiversiteit. Die bloemen zijn goed voor veel insecten, bijen en vlinders. En het is dus behoorlijk onderhoudsvriendelijk smile. Nadeel is dat het alleen werkt op schrale grond. Of zoiets lukt op Flevolandse klei vraag ik me af, maar het is het uitzoeken waard. En naast de zitmaaier of het bloemrijke grasland kunnen we ook nog gaan voor twee grazers. Schapen liggen dan het meest voor de hand, maar IJslandertjes zouden leuker zijn smile.

Ξ Schuur

Nadat ons huis klaar is gaan we (let op de formulering; ik hou van het woord we embarassed, maar eerlijker zou zijn: gaat Joost) onze schuur neerzetten. We hebben een supermooie uitgezocht waarmee we verschillende mogelijkheden creëren.

Vooralsnog zullen we de schuur gebruiken als schuur, maar het is zeker de bedoeling er een keukentje en badkamertje (douche/toilet) in te maken zodat de schuur zomaar een logeerhuisje kan worden.

Voorzichtig spelen we met het idee om ons logeerhuisje ook te kunnen gebruiken voor mensen die ons via Wwoof of Helpx komen helpen. We hebben nu nog geen zicht op de hoeveelheid werk die we straks hebben, maar het zou zo maar een mogelijke oplossing zijn in het geval het tuinwerk tegenvalt. We voorzien ze graag van fietsen zodat ze de buurt kunnen verkennen, maar ook naar een station in de buurt kunnen fietsen vanwaar ze nog maar een half uurtje hoeven te treinen om middenin A'dam te staan.

Ons logeerhuisje willen we misschien ook wel gebruiken om mensen te ontvangen via Warm Showers. Door op deze manier in contact te komen met wereldfietsers die hun verhaal willen delen, kunnen we meegenieten zonder dat we zelf de wereld over hoeven te fietsen.

Ξ Huisje nummer 2

En voor noodgevallen hebben we Huisje nummer 2 in gedachten. Aangezien we voor onszelf maar een klein huisje bouwen, houden we behoorlijk wat bouwrecht (in Oosterwold: meters BVO) over om in de toekomst te gebruiken waarvoor we maar willen. Als de hoeveelheid grond echt teveel is, bestaat altijd nog de mogelijkheid om op een af te splitsen stukje grond een tweede huisje neer te zetten waarna we de helft kunnen verhuren/verkopen.

Ξ Hosselen

Ons landje der mogelijkheden is natuurlijk niet alleen handig voor het geval de tuin te groot is, maar biedt ook verschillende mogelijkheden in andere situaties. Zo lopen we af en toe alvast vooruit op de situatie dat Joost afscheid moet/gaat nemen van zijn baan. Een inkomen is dan nog steeds noodzakelijk, maar er hoeft aanmerkelijk minder geld binnen te komen dan er nu komt. Het liefst zou Joost dan zijn inkomen bij elkaar hosselen. Het zou zomaar kunnen dat hij ons logeerhuisje kan inzetten als B&B of dat Joost een tweede huisje gaat bouwen puur voor het rendement dat het op kan leveren. Mijn fantasie slaat af en toe op hol en dan droom ik dat Joost een succesvolle oesterzwammenkwekerij gaat beginnen, maar die kans acht ik wat minder groot embarassed. En bij zo'n krantenartikeltje zie ik ook meteen allerlei mogelijkheden. Maar goed, dat past weer niet erg in onze (zo goed als) vegetarische levensstijl.

Ξ Toos

Nou, mogelijkheden te over. Ik hoop dat ik jullie overtuigd heb. Zelf zie ik het wel weer enigszins zitten laughing.

ToosZiek-
ToosZiek-
ToosZiek-

Maar het allerbelangrijkste heb ik natuurlijk nog niet besproken: hoe is het nu met Toos? Helaas niet zo goed. Teckels hebben relatief vaak last van hernia's als gevolg van hun lange rug. In teckelland staan de orthomanuele dierenartsen heel goed aangeschreven en op internet zijn veel positieve verhalen te vinden. Via een teckelkennis konden we dinsdag meteen bij een orthomanuele dierenarts terecht. Die stelde inderdaad een dubbele hernia vast en heeft op twee plekken ruggenwervels rechtgezet. Nu heeft Toos rust nodig. De ene dag gaat het beter dan de andere dag. Vandaag gaat het weer minder. Vanmorgen wilde ze zelfs haar mandje niet uitkomen voor een plakje worst. We overladen haar maar met knuffels en geven haar veel rust. Dat is nu alles wat we kunnen. Over anderhalve week mogen we weer naar de dierenarts.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (1)

 • Johan Koopmans

  Johan Koopmans

  10 March 2018 at 13:03 |
  Hoi Merel ik zag je tweet voorbijkomen en las je artikel en dan vooral Toos die mijn aandacht trok rugklachten de arme pop.
  Ik ben zelf veganist en enorm gesteld op alles wat leeft ik heb ook een hondje Suzie een boomertje mocht zij op leeftijd komen heb ik mij voorgenomen om haar cbd olie te geven voor huisdieren.
  Wellicht dat dit ook iets voor Toos is om haar pijn te verzachten.
  ik weet niet of links gelijk in de spam komen maar dit is mijn leverancier https://www.cbdsup.nl/product/cbd-olie-hond-kat/
  Hoop dat Toos een fijne oude dag mag hebben.
  Met vriendelijke groet,
  Johan

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.