Apr23

Niet off-grid; wat dan wel?

Author // Merel Categories // Bouwen, FIRE, Oosterwold

Niet off-grid; wat dan wel?

Zondag plaatste Janine van ‘Simpel & Rijk Leven’ een post in de FB-groep ‘Living off the grid – NL’ met een linkje naar een eerder artikel over ons op haar blog. Er kwam vrij snel een reactie van iemand die opmerkte dat er weinig 'off-grid' aan was. 

En ik kan haar daar geen ongelijk in geven. Tot op heden ligt onze focus op het financiële deel en het daadwerkelijk begeleiden van de bouw van ons huisje. Maar het zijn dingen waar we natuurlijk wel over nadenken als echte Oosterwolders. Dus bij deze een eerste blog over in hoeverre we off-grid gaan wonen.

Ξ Niet off-grid

Bummer! We gaan niet off-grid. Het idee van leven off-grid heeft wel iets romantisch; het spreekt tot de verbeelding, maar we komen op een wat gematigder niveau uit - al wordt het wel een (licht) positief huisje.

Ξ Verwarmen

Verwarmen kost energie. Of je nou voor een cv-ketel, een warmtepomp, infraroodpanelen of een houtkachel kiest. Het kost gas, elektriciteit of hout. Gelukkig zijn we in Nederland zo ver dat de optie gas is vervallen. Blijven een paar opties over.

Wij hebben besloten te gaan voor een pelletketel in combinatie met een zonneboiler. Simpelweg omdat we de zonne-energie die op zonnige dagen over is in ons boilervat stoppen en daarmee een hele kleine vorm van energie-opslag hebben in ons huisje. Daarnaast zal de pelletketel aanslaan als het nodig is. Hopelijk niet tot heel weinig in de zomer en in de winter natuurlijk wel, maar dankzij ons super geïsoleerde en kleine huisje hopen we dat ook dat te overzien zal zijn.

Ξ Elektra

Het is momenteel onrendabel om accu’s aan te schaffen voor de opslag van de elektriciteit die we nodig hebben. Daarnaast vormen accu’s een grote belasting voor het milieu
Bovendien, de ontwikkelingen gaan momenteel zo hard dat het de moeite waard is om géén early adapter te zijn. De terugverdientijd vóórdat klimaatwinst ontstaat wordt steeds korter. Daarbij zal de energiebehoefte voor het produceren van accu’s ook afnemen. Wellicht dat we in de toekomst een elektrische auto gaan gebruiken voor de ‘huisopslag’.
Tot die tijd is het veel milieuvriendelijker om onze benzine-auto’s op te rijden en de accu's nog even te laten.

Ξ Water

En voor wat betreft het water. Ook hier geldt hetzelfde: het moet wel hout snijden. Regenwater zuiveren heeft nog geen grote vlucht genomen. Uit onderzoeken blijkt dat regenwater zuiveren om te dienen als drinkwater niet duurzamer is dan het gebruik van leidingwater aangezien het zuiveren van regenwater veel energie kost. Regenwater gebruiken voor de wasmachine en toilet e.d. zou wel een goede optie zijn, maar ik ben bang dat we in het geweld van de beslissingenlawine die je over je heen krijgt als je zelf een huis laat bouwen (en zeker als je dat doet in Oosterwold waar er nog zoveel meer bij komt kijken) te laat zijn. Ik wilde het meenemen in het hele offertetraject van ons helofytenfilter, maar ik realiseer me dat de vloer in ons huis al dicht ligt. Tsja, niet alles kan goed gaan in zo’n traject. (Maar we hebben wel gedacht aan warmte terugwinning in de douche!).

Feit is dat ik een groot fan ben van het Paretoprincipe: de zogenaamde 80/20-regel. Vrij vertaald: 20% van de inspanningen zorgen voor 80% van de resultaten/opbrengsten.
Volgens het Nibud zouden Joost en ik zo’n 93 kuub water verbruiken per jaar. Dat is 93.000 liter. Daarnaast zijn de laatste tijd in de media verschillende berichten verschenen over de hoeveelheid water die nodig is om één ons rundvlees te produceren. Volgens HP/de Tijd is dat 1500 liter en het NRC heeft dit later nog eens bevestigd.
Als je dus wilt bezuinigen op het gebruik van water doe je er verstandig aan vegetarisch (of natuurlijk nog beter: veganistisch) te gaan eten. Wij eten thuis geen vlees. Niet bij de avondmaaltijd; niet op brood. Ergens anders komt het wel eens voor, maar liever niet. Zeg dat we voor 95% vegetarisch eten en voor 50% veganistisch. Daarmee besparen we fors op water. Meer dan we zouden kunnen doen door het regenwater te hergebruiken (al zouden we het natuurlijk ook allebei kunnen doen).
We doen ons best om het veganistische percentage nog hoger te krijgen, maar kaas is wel onze zwakte! Poe, wat is het moeilijk om kaas te laten staan.

Ξ Afvalwaterzuivering

Kijk, we krijgen geen rioolaansluiting. Wat dat betreft gaan we dus off-grid. Eindelijk een vinkje. We gaan ons water zuiveren d.m.v. een helofytenfilter en hebben een vergunning om ons gezuiverde water te lozen op de sloot. Daarnaast hebben we extra waterberging gecreëerd zodat al het te lozen water en het regenwater dat op de verharding/bebouwing valt een plekje heeft om weg te zakken.
Dit levert een besparing op: we hoeven geen rioolrecht te betalen. Maar dit voordeel weegt niet op tegen de kosten van zo’n helofytenfilter.

Ξ Conclusie

In blogland lijkt het soms alsof je alleen maar meetelt als je extreme keuzes maakt. Maximaal één vuilniszak per jaar aan afval, niet meer dan 100 persoonlijke spullen als eigendom, wonen op maximaal 20m2 of volledig financieel onafhankelijk. Maar de meeste mensen hebben niet de mogelijkheid zo extreem te gaan. Moet je het dan allemaal maar niet meer doen en het maar laten zitten? Wat mij betreft niet. Ook zonder extremen kun je heel veel bereiken. Misschien niet zo spannend, maar voor ons minstens zoveel voldoening gevend.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (2)

 • Project Lonica

  Project Lonica

  24 April 2018 at 08:16 |
  Leuk dat je een inzicht geeft in jullie afwegingen! Ik zal ze zelf straks ook ongetwijfeld moeten maken. Helemaal eens met het Paretoprincipe en jullie waterkeuze klinkt dan ook logisch.

  reply

  • Merel

   Merel

   24 April 2018 at 11:36 |
   Ja, jij mag ook nog puzzelen. Leuk.
   Ken je de serie 'It's not easy being green'? De bbc-serie die resulteerde in het boek: 'overleven op je eigen km2'. In de eerste serie (volgens mij nog steeds te vinden op youtube) wekken ze elektriciteit op uit stromend water. En dat stromende water krijg je toch bij die watermolen? Ik zou het wel weten als ik jou was ;-).

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.