May19

Laten liggen

Author // Joost Categories // Bouwen, Oosterwold

Laten liggen

Sorry trouwe volgers. Ik realiseer me terdege dat we de de blog afgelopen paar weken een beetje hebben laten liggen. Een facebook preview foto'tje doet daar niet veel aan af. Maar ja (met excuses voor het kromme bruggetje), ik ben deze 'vakantie' gewoon te druk met planken te leggen laten liggen. 

Verder valt er ook niet reuze veel te melden om iedere dag te bloggen. Het is meer van hetzelfde en vooral meer schroeven, schroeven en nog eens schroeven. Ik denk dat ik deze week zomaar een dikke 4000 schroeven in de veranda heb gejekkerd. Niet voor niets kreeg ik gisteren van Radek complimenten en de bevestiging dat het dak makkelijk 1000kg zou kunnen houden. Sowieso is Radek erg te spreken over het douglas hout van de veranda. 

Maar ik dwaal af. Wat heb ik allemaal gedaan? Hieronder de week in foto's:

BouwenDag040 003-veranda
BouwenDag040 006-veranda
BouwenDag041 004-veranda
BouwenDag041 008-veranda
BouwenDag041 009-veranda
BouwenDag041 010-veranda
BouwenDag042 001-veranda
BouwenDag042
BouwenDag042
BouwenDag042
BouwenDag043
BouwenDag043

Op volgorde van tijd:

 1. Eerst verder gegaan met het dak. Ik kreeg de slag te pakken door 3 latten te zagen (lang leve m'n afkortzaag) en 3 nieuwe klaar te zetten. Vervolgens het dak op alles vastschroeven (3 schroeven per balk per plank) en de nieuwe drie afmeten. 
 2. Nadat de overkapping klaar was, moest er isolatie op. Dit om schimmelvorming tegen te gaan. Dat was gelukkig een makkie.
 3. Daarna naar de PontMeyer (vriendelijke mensen en veel uitgebreider assortiment dan de Praxis) voor nieuwe schroeven en wat extra planken voor de afwerking van de rand. Het EPDM kan beter via een afgeschuinde balk naar de rand lopen. En we willen de dakrand van de veranda in dezelfde stijl als het huis. Dus met een extra plank tegen de zijkant (lang leve de recipro zaag).
 4. Remco (de loodgieter via Martin) heeft het EPDM geplakt, want dat vond ik toch teveel gedoe in m'n eentje. En dan had ik tijd om de dakgoot op te hangen en verder te gaan aan de vloer van de veranda. 

En voor dat je het weet ziet het er dan zo uit (let op: de steigers zijn ook weg laughing): Ξ Ideale week vrij

Als we het gepland hadden, dan was het vast niet zo goed uitgekomen. Maar dit was de ideale week om vrij te hebben i.h.k.v. de bouw en de bouw van de veranda. Prachtig weer en dus lekker aan de gang zonder natte zooi en schuilen voor de regen. Maar ook ideaal omdat het bouwteam volle kracht binnen aan de slag was. Gemiddeld 6-8(!) man per dag.
Super handig omdat ik af en toe best een handje hulp kon gebruiken of om wat gereedschap te lenen. Tegelijkertijd ook handig om even kort te overleggen, hoe moet een stopcontact, wat schakelt waar, hoe willen we dit dat zus of zo. Heel fijn om dat even snel te kunnen overleggen i.p.v. dat ze zomaar wat doen omdat het nu eenmaal op een tekening staat. 

Ξ Zonnepanelen en Zonnecollectoren

Een van de onderwerpen van gesprek was: hoe willen we de zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak van de veranda? De simpele optie is ze met een hoop gewicht (vandaar die opmerking over 1000kg) op bakken op het dak te leggen. En hoewel ik het wel vertrouw voelt het toch niet lekker om honderden kilo's aan stoeptegels op het dak te sjouwen om daar dan onder te gaan zitten.... Bovendien wat als daar weer een pak sneeuw op komt? 

BouwenDag044
BouwenDag044
BouwenDag044
BouwenDag044
 
Een lang verhaal kort: we gaan ze vastschoeven op het dak. Waarbij ik ze zoveel mogelijk uit het zicht wil hebben, maar wel onder een kleine hoek voor een goed rendement. Daar ben ik dus vandaag mee bezig geweest. Puzzelen hoe (immers ook hier is geen gebruiksaanwijzing van aanwezig), spullen kopen en (natuurlijk wink) schroeven maar. Over de balk (groene pijl) komt weer EPDM zodat het niet gaat lekken. Op de balk maak ik een klosje (blauwe pijl) zodat de panelen onder de goede hoek komen. Daarop komt de rails (nu even een blokje met een rode cirkel) en het zonnepaneel (geel). Kunnen ze ook allemaal lekker liggen embarassed. Anyway, na de oké van Remco (voor de zonnepanelen) en via de app van Thomas (zonnecollector) snel aan de slag gegaan en zelfs op het einde van de dag nog een paar vloerplanken vastgeschroefd. Al met al een productieve dag. 

Komende dagen nog wat puntjes op de i, dinsdag werken en woensdag hopelijk de vloer afmaken. Bijna klaar!

Ξ Heel klein updateje (20.05)

Vandaag nog heel even een uurtje geklust. De balken op het dak wat afgeschaafd zodat het EPDM er dinsdag opgeplakt kan worden. Alvast negen blokjes gemaakt om de rails op vast te maken (dat verstek was redelijk overbodig, maar wel leuk embarassed). Woensdag kan wat ons betreft de zonneboiler-panelen op het dak. Spannend!

BouwenDag045 001-zonnepanelen
BouwenDag045 002-zonnepanelen
BouwenDag045 003-zonnepanelen
BouwenDag045 005-zonnepanelen

 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (6)

 • Chris @ The Pursuit of HOT Blog

  Chris @ The Pursuit of HOT Blog

  20 May 2018 at 16:24 |
  Vanmiddag liet ik Martina de foto’s zien en die had zo iets als: “Wow!! Wanneer gaan wij beginnen?” Terwijl zij in de toekomst bestaande bouw wil kopen vs mijn visie dat ik nieuwbouw wel zou aandurven. Het begint echt mooi te worden!

  reply

  • Joost

   Joost

   20 May 2018 at 17:41 |
   Wat leuk, dankjewel!
   Wij zijn normaliter ook fan van oud, maar ja dat lukt niet voor ons budget met zo'n lapje grond. Maar ook nieuw kan zeker leuk zijn (vinden wij ;-) ), als je maar steeds voor de knusse optie kiest :-)

   reply

 • FireMe

  FireMe

  22 May 2018 at 07:58 |
  Spax...dat zijn wel de beste schroeven voor dit soort klussen, schitterend om jullie voortgang te zien (en lezen). Volgens mij rijden jullie ook nog op de winterbandjes? ;) Succes en ik kijk uit naar de volgende blogpost!

  reply

  • Joost

   Joost

   22 May 2018 at 08:11 |
   Ja prima spul dat Spax. Daar bezuinigen we niet op.
   Op bandjes dan weer wel. Scherp gezien. Het zijn idd nog de winterbanden. Die zijn te ver voor nog een winterseizoen, dus die rij ik eerst helemaal op.

   reply

 • Meneer én Mevrouw

  Meneer én Mevrouw

  22 May 2018 at 20:57 |
  Vet, vet, vet! Lekker opgeschoten alweer sinds we langs waren geweest! Ben ook wel benieuwd naar de foto's van de binnenkant inmiddels!

  reply

  • Joost

   Joost

   23 May 2018 at 08:09 |
   We gaan vandaag weer kijken. De binnenkant is ook aan het opschieten :-)

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.