Jan09

Kou en Kippen

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin

Kou en Kippen

Vanochtend werden we wakker in een Nederlands winterlandschap. Ofwel: een prachtig koude ochtend met her en der een vonkeltje ijs. Een fotogeniek mooi moment om weer eens naar buiten te rennen. Én om jullie onze nieuwe meiden voor te stellen: 

Flupke, Fientje, Otje & Sientje

 

Ξ Red een Legkip

We hebben zo'n anderhalve week geleden onze meiden opgehaald bij Red een Legkip. Deze stichting koopt uitgelegde kipjes uit de eierindustrie. Normaliter verdwijnen die richting bijv. Polen om als soepkip te dienen. Een jammerlijk einde van een toch al niet zo'n fijn leven.

Red een Legkip verzorgt ze eerst een tijdje zodat ze weer wat beter in de veren zitten. En daarna kunnen ze van hun pensioen genieten op plekjes zoals bij ons. Dubbel voordeel; want enerzijds geef je een kipje nog een paar mooie jaren en anderzijds is dus iedere dag dat ze gelukkig door de fruitboomgaard scharrelen is een dag gewonnen. #delatligtniethoog laughing

De meiden doen het super goed! Eigenlijk waren ze direct gewend aan hun nieuwe plekje. Iedere dag belonen ze ons met 3 a 4 eitjes. En - helemaal leuk - ze kunnen het prima met elkaar vinden. Flupke is de meest onhandige avontuurlijke van het stel. Zij wist zich als eerste tussen de spijlen van het schapenhek te wurmen om de rest van de tuin te ontdekken. Erg leuk om te zie hoe ze scharrelen en rondt(r)okken. 🐓🐓🐓🐓... maar we hebben wel even een ander hekje gemaakt innocent.

Ξ Fotogenieke ochtend

Anyway, het was dus een fotogenieke ochtend. En de meiden hebben er ondanks de kou zin in. 

KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen
KouEnKippen

De meiden hebben vooralsnog het fruitboomgaard gedeelte van de tuin. Maar we zullen ze steeds een ander deel geven. Zo houden ze de boomcirkels mooi schoon (zonder de hele boel te slopen). De meiden vinden dat ook leuk. Ze rennen zo de hele tuin door. Kortom: ik denk dat ze wel gelukkig zijn. 

 

 

< volgend artikel     ^blogroll^     vorig artikel >

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (4)

 • Patries

  Patries

  09 January 2021 at 19:05 |
  Super leuk! Ans zeurt ook al jaren om kippetjes, maar ik blijf er nog voor liggen ivm reizen. Maar leuk zijn ze, jullie meiden.

  reply

 • Karin Fienieg

  Karin Fienieg

  18 January 2021 at 17:45 |
  Hoi, hoe bevalt het kippenhok? Is het bestand tegen vossen/ratten? Laten jullie de kippen overdag vrij lopen? Ook als je even weg bent? Ziet er wel strak uit. Vroeg me af of ie voldoet aan de eisen van de red een legkippen organisatie. Plek om te schuilen verstoppen zitstok ed.
  Groet! Karin

  reply

  • Merel

   Merel

   18 January 2021 at 18:53 |
   Hi Karin, we hebben de kippen nu 3 weken en volgens mij bevalt het hok goed. Het is goed afgesloten (andere beesten komen er niet in) en de ventilatie en isolatie zou goed moeten zijn. Denk dat dat inderdaad wel zo is. Al vraag ik me af hoe warm het hok wordt in de zomer. Onze kippen lopen in een deel van onze tuin los. Dat was wel even gedoe omdat het schapenhekje dat we hebben niet voldoende was. Daar moest gaas achter. En verder zijn de kippen aan één kant gekortwiekt zodat ze niet over het hekje kunnen vliegen. Als ze dat eenmaal gewend zijn, zou je ze later niet meer hoeven te kortwieken. Bij onze buren ging dat iig goed. Verder kunnen ze schuilen onder de fruitbomen en we hebben een afdakje gemaakt waar ze in geval van regen droog kunnen zitten. Joost heeft een mooie zitstok gemaakt voor in het hok en de eerste kip maakt daar inmiddels gebruik van. De rest slaapt in het legdeel van het hok op het stro. Niet helemaal de bedoeling, maar we laten ze maar. Misschien ga ik nog een zitstokcursus geven ;-). En ze mogen overdag dus los lopen; ook als we weg zijn. We hebben het onszelf gemakkelijk gemaakt door een automatische deuropener erbij te kopen. Dat is wel een aanrader.
   Het enige nadeel dat ik zou kunnen bedenken is dat je het hok in de zomer 's nachts open wil kunnen laten staan. En als je een degelijke ren hebt zou dat moeten kunnen volgens mij. En die hebben wij natuurlijk niet. Hoe we dat gaan doen weet ik eerlijk gezegd nog niet.
   Veel succes met beslissen :-)! En als je wil, ben je welkom om te komen kijken.

   reply

 • Bart

  Bart

  27 January 2021 at 09:50 |
  Goede actie van jullie, prachtige plaatjes en leuk kippenhok! Groeten, Bart

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.