Mar25

Tuinhuis | Kluszin

Author // Joost Categories // Bouwen, Oosterwold, Zelf maken

meer jaren project huisje in de tuin

Tuinhuis | Kluszin

Na het maken van de kast in de kamer boven, heb ik weer helemaal zin in het klussen gekregen. Afgelopen dagen hebben we daarom lekker doorgepakt. Het resultaat: een brug, een vogelhuisje en de fundering van de schuur is bijna stort-klaar. Dit is een van de redenen om naar Oosterwold te verhuizen: lekker thuis aanklooien laughing.

Ξ Brug

We zijn begonnen met het bouwen van de brug. Zo leuk om te doen! Wie bouwt er nu een brug?! laughing Nou wij dus. Al is brug wel een groot woord voor vier paaltjes, twee balken en een aantal op maat gezaagde* planken die we nog over hadden van de veranda. Aan 'onze' kant heb ik de 'brug' aan palen zitten zodat hij vast ligt. Aan de overkant ligt hij op een paal zodat hij makkelijk over het water geduwd kon worden. Bovendien voorkomt dat eventueel wegzakken in de klei. Verder 'recht toe - recht aan' wat planken naar de overkant en klaar.
Maar hoe simpeler de bouw, hoe degelijker het eindresultaat. We hebben er al met 4 volwassenen tegelijkertijd op gestaan en de brug gaf geen krimp cool. Bovendien - mocht dat nodig zijn - is hij eenvoudig te verplaatsen of weg te halen.

Brug
Brug
Brug
Brug
Brug
Brug
Brug
Brug
Brug
Brug

*Lang leve de afkortzaag overigens. Deze heb ik ooit 10 jaar geleden gekocht voor het maken van een steigerhouten bank en er sindsdien vele honderden planken mee gezaagd. Echt een topding! #zelmakenisleuker #goedgereedschapishethalvewerk

Ξ Fundering Schuur

Dat 'recht toe - recht aan' geldt ook voor de fundering van de schuur. Al is het daar wat belangrijker, de bovenkant van de bekisting vormt immers de bovenkant van de fundering. Deze moet dus overal waterpas zijn. 

Eerst even terug naar maart vorig jaar (alweer een jaar geleden dus! surprised). Toen hebben we namelijk al de basis gelegd voor de schuur: de heipalen. En enkele maanden later, om de tuinmannen voor te zijn (zodat de verharding er tegenaan kon worden gestort), hebben we een beginnetje gemaakt met de bekisting.
Maar ja, met een halve bekisting kom je dus niet ver. Daarom (eer)gisteren even lekker doorgepakt. Alle troep Al het bewaarde hout en pallets uitgezocht. Deze pallets meteen cadeau gedaan aan 'buren' een veld verderop. Een onderdoorgang voor leidingwerk gemaakt. Vervolgens met waterpas, platen, paaltjes en schroefboormachine het hele 8je afgemaakt. 

SchuurFundering
SchuurFundering
SchuurFundering
SchuurFundering
SchuurFundering
SchuurFundering
SchuurFundering
SchuurFundering
SchuurFundering
SchuurFundering

Tot slot heb ik de bigbags met schelpen in de fundering gestort / verdeeld. 
Wat nu nog moet gebeuren is het snellen slopen van de heipaalkoppen, wat luchtgaten voor de toekomstige kruipruimte voorbereiden en betonijzer vlechten natuurlijk. Maar dan kan de betonmolen komen. Leuk! 
Uiteindelijk moet het dit worden: 

 

Ξ Niet zonder slag of stoot

Ging het dan allemaal zonder slag of stoot? Nou ... niet helemaal. Nu heb ik spierpijn en Merel heeft bij het vogelhuisjemaken op haar duim geslagen ... foot-in-mouth. O, ja en ik heb ook nog even in het water gelegen om m'n schroefboor weer op te vissen surprised, gelukkig doet hij het nog laughing.

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (7)

 • Team CF

  Team CF

  25 March 2019 at 12:34 |
  Lekker bezig folks! Mag ik ook wat van jullie motivatie.... het halve huis ligt nog open ;-)

  reply

  • Joost

   Joost

   25 March 2019 at 12:40 |
   ik kom je graag nog een keer helpen - lees: aanmoedigen ;-)

   reply

 • Meneer

  Meneer

  25 March 2019 at 18:20 |
  Lekker bezig!!!

  reply

 • Genoegzaam

  Genoegzaam

  25 March 2019 at 18:42 |
  Goed bezig! Hier staat al twee weken een zelfgemaakt vogelhuisje te wachten op het moment dat het ook daadwerkelijk buiten opgehangen wordt. Kwestie van slechts 1 gaatje boren... zucht.

  reply

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  25 March 2019 at 19:48 |
  Netjes hoor. Weer een berg werk verzet!!

  reply

 • Pasja

  Pasja

  25 March 2019 at 23:04 |
  Haha een brug.. hebben wij "vroeger" ook eens gemaakt bij ons boerderijtje als over loop naar de boer buurtjes. Wij noemden onze brug de A 50 haha

  reply

 • nicole orriens

  nicole orriens

  26 March 2019 at 09:01 |
  Dat ziet er goed uit zeg. Wat een leuke brug is het geworden.

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.