Dec07

Klein maar fijn

Author // Merel Categories // Bouwen, FIRE

Klein maar fijn

Toen duidelijk werd dat we ons eigen huisje zouden laten bouwen, moesten we bedenken hoe groot we ons huisje wilden. Dat was nog niet zo makkelijk. Ons eerste referentiepunt was het huis waar we in woonden: een huis van 120 m2 woonoppervlakte met 3,5 slaapkamer. Ooit gekocht omdat we simpelweg verliefd werden op de karakteristieken van het huis: schattig en knus. En toen we eenmaal verliefd waren, maakte het aantal vierkante meters of de hoeveelheid kamers ons niets meer uit. We waren verkocht en het huisje dus ook (alhoewel het wel boven budget was, maar daar deden we destijds duidelijk niet moeilijk over).

In de jaren dat we er woonden hebben we vastgesteld dat 120 m2 en 3,5 slaapkamers te groot is voor ons tweetjes. We hebben in ons huis zelfs een kleine bed and breakfast gemaakt en één kamer heeft zelfs altijd hol geklonken. Dus dat we kleiner konden was duidelijk. Maar hoe klein dan? We zijn onze wooncarrière ooit samen begonnen in een drie kamer bovenwoning in A’dam. Dat was prima te doen en die ruimte werd dan ook ons uitgangspunt bij het ontwerp van ons nieuwe huisje: 75 m2 en 2 slaapkamers. Meer hebben we niet nodig. (klik de plattegrond)

Maar was het zo makkelijk? Absoluut niet, want vierkante meters leveren bij verkoop geld op. En de bouwprijs per vierkante meter wordt lager naarmate je groter bouwt. Oftewel, met betrekkelijk weinig geld creëer je extra waarde in je huis. Je weet natuurlijk nooit hoe het uitpakt, maar het ligt voor de hand om zo groot mogelijk te bouwen als winst maken je doel is. Tja, als je zo druk bezig bent met sparen voor financiële onafhankelijkheid is het wel heel gek om niet de winst te pakken die ogenschijnlijk zo voor het oprapen ligt.

You don't need more space, you need less stuff -
Joshua Becker

Maar gelukkig zijn we bij ons initiële plan van klein bouwen gebleven en bleken er uiteindelijk ook veel rationele argumenten voor te zijn:

 • In de eerste plaats het doel ooit hypotheekvrij wonen. Een groter huis bouwen is duurder en daar zouden we zeker weer een hoge hypotheek voor moeten sluiten. Dat willen we gewoon echt niet.
 • In de tweede plaats de lage energie lasten. Ook onze elektriciteitskosten en verwarmingskosten zullen laag zijn. Zeker gezien het feit dat het een super goed geïsoleerd huisje wordt met driedubbele ramen.

voorbeeld in noordwijk 
voorbeeld in Noordwijk

 • We hopen op een lage WOZ-waarde waardoor de gemeentelijke belastingen relatief laag zullen zijn. En die WOZ-waarde heeft ook invloed op het eigen woningforfait en zal waarschijnlijk ook een rol gaan spelen als er ooit besloten wordt overwaarde in een huis te gaan belasten. 
 • Niet doorslaggevend, maar wel heel fijn is het feit dat een klein huisje lekker makkelijk schoon te maken is. Nog niet zo lang geleden gaven we zo’n 180 euro per maand aan onze huishoudelijke hulp uit. Sinds we in ons kleine recreatiehuisje wonen maken we zelf schoon en elke keer stellen we weer vast dat het schoonhouden van zo’n huisje bijna niets voorstelt.

Kortom: Een heleboel vliegen in één klap. 

We zijn heel benieuwd naar hoe ons huisje zal aanvoelen. We moeten nog even geduld hebben, maar in 2018 zullen we het te weten komen.

 

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (4)

 • Min of meer

  Min of meer

  08 December 2017 at 17:58 |
  Stuitte ik van de week zomaar op jullie blog. Leuk om via deze weg het proces te volgen.

  reply

  • Merel

   Merel

   08 December 2017 at 18:09 |
   Ja, wilde je al mailen over dit heugelijke feit :-). Maar mailen ga ik je toch!

   reply

 • Adine @ LekkerLevenMetminder.nl

  Adine @ LekkerLevenMetminder.nl

  14 December 2017 at 12:40 |
  Wat leuk om dit al te lezen! En geniaal dat het zo ook gewoon zonder hypotheek kan :-) Je kunt je bijna afvragen waarom iedereen niet 'tiny' woont!

  reply

  • Merel

   Merel

   14 December 2017 at 14:14 |
   Dank je wel voor je bezoek! Leuk!
   Ja, ik snap dat ook niet, maar waarschijnlijk leven wij in dezelfde bubbel ;-).

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.