Dec12

Interen

Author // Merel Categories // FIRE, Minimalisme

Interen

Moet altijd een beetje gniffelen als ik verhalen op consuminderblogs lees waar bloggers trots vertellen hoe weinig ze uitgegeven hebben aan boodschappen en terloops ook opmerken dat ze dat hebben gedaan door de voorraadkast en de vriezer leeg te eten. Tja, het geld is wel uitgegeven, maar alleen wat eerder. Niet helemaal eerlijk om te denken dat je dan bezuinigd hebt.

Maar afgelopen maanden viel me op dat wij vergelijkbare acties hebben, maar dan in overtreffende trap. Afgelopen jaren waren we zo gefocust op ons huis dat we redelijk rücksichtslos hebben geschrapt en bezuinigd. Elke uitgave werd beoordeeld. Is het echt noodzakelijk? Zo niet, dan deden we ‘m niet. Een paar voorbeelden.

Ξ Pietje

Zo hebben we Pietje. Pietje is een zeer gewaardeerd lid van ons gezin. Rijdt als een dolle en voelt vooral heel vertrouwd. In 2015 kreeg Pietje voor het laatst een onderhoudsbeurt. Pietje rijdt bijna geen kilometers (hij is er zodat ik mobiel kan zijn), deed het prima, maar desondanks moesten we 450 euro aftikken. Ik was not amused.

 

Wil de echte Pietje opstaan?

Daarom ging Pietje in 2016 alleen voor een APK-keuring à € 19,95. Ik kreeg nog wel een offerte voor alles wat volgens de garage (opnieuw) zou moeten gebeuren à € 450,-, maar die offerte verdween in de oud-papierbak.
Het jaar daarop (’17) wederom alleen een apk-keuring à € 19,95. Deze keer lieten ze de offerte maar achterwege en kreeg ik één of andere reclamefolder met kortingsbonnen. Eentje was interessant: een bon voor een gratis apk-beurt. Dat bonnetje bewaarde ik bij de autopapieren.
Afgelopen zomer moest Pietje weer voor zijn apk. Wederom glansrijk er doorheen - hij werd alleen wel een beetje roestig. 'Waar?' vroeg Joost. 'Overal', was het antwoord... Afgerekend met het bonnetje van het jaar ervoor. Afgelopen 3 jaar hebben we dus 40 euro uitgegeven aan onderhoudskosten voor Pietje. Net leuk laughing.

O ja, Pietje werd ook nog aangereden; zijn rechter achterbumper was daardoor naar binnen geklapt. De geschatte schade bedroeg 500 euro. We konden ervoor kiezen om de schade te laten herstellen of het bedrag uit te laten keren. ‘Nou, doet u ons dat geld maar innocent’. Joost gaf een goede ruk aan de bumper en die klapte weer terug op zijn plaats. Wel gebarsten, maar van plastic dus de enige plek op de auto die niet roest.

Wij doen niet aan verschillende spaarpotjes voor verschillende doelen, maar ik heb inmiddels wel een imaginair spaarpotje voor Pietje. Daar zit nu 1810 euro in (3 x 450 euro aan onderhoudskosten die we niet uitgaven – 40 euro aan apk-keuringen + 500 euro schadegeld). Ik denk dat de waarde van het imaginaire spaarpotje bijna hoger is dan de waarde van Pietje zelf! Maar goed, dat geld zit natuurlijk gewoon in ons huis; zoals bijna al het geld in ons huis verdwenen is wink.

Ξ Elektronica

Dan onze elektronica. Ook iets waar ik maar weinig om geef. Laptops, telefoons, dat spul. Het moet werken, want vanwege veel thuis maak ik er veel gebruik van. Maar welk merk en type het is, boeit me weinig. Telefoons neem ik altijd over van Joost. Hij een nieuwe, ik zijn oude.

Mijn telefoon dateert uit 2011 en mijn laptop uit 2012. De behuizing van mijn telefoon is al jaren stuk. Provisorisch gemaakt met duct-tape en dat werkt prima. Ik denk dat ik zelfs meteen een stukje ducttape op mijn toekomstige ‘nieuwe’ telefoon ga plakken omdat het zo handig is om te voelen welke kant boven/onder/voor/achter is in je jaszak.

Ξ Servies 

 

Ziet onze servieskast er niet prachtig uit?! Dat is nou echt een super consuminderactie waaraan ik veel lol beleefd heb. We kochten op Marktplaats dit heel uitgebreide servies voor 80 euro, maar eigenlijk was het te groot en te uitgebreid. We zochten uit wat we wilden houden (voldoende borden en alle mooie schalen; ook al gebruiken we die nooit, maar ze staan zo mooi!) en de rest plaatsten we weer op Marktplaats. Joost wist voor het restant 70 euro binnen te halen en zodoende kostte dit servies ons een tientje!

Tegelijkertijd verkochten we ook mijn oude Iitala Teema-servies op Marktplaats, want hoeveel serviezen kun je gebruiken?!! Ook een prachtig servies, maar na ruim 15 jaar was ik er wel een beetje op uitgekeken. Het is jammer dat ik niet bijgehouden heb hoeveel geld we daarmee verdiend hebben, maar enkele honderden euro’s zullen het wel geweest zijn.

Ξ Kleding

Tja, van mijn garderobe is niet veel meer over. Ik las laatst een blog over een minimalistische capsule wardrobe en kwam tot de conclusie dat ik moest gaan shoppen als ik aan de lijst wilde voldoen die daar genoemd werd. Haha, omgekeerde wereld. Het zal je niet verbazen, maar ook om kleding geef ik niets. Bovenaan een foto van hoe ons droogrek eruit ziet en hier eentje van hoe het eruit ziet als je wel geld uitgeeft aan leuke dingen doen, maar niet aan spullen:

 

Ik moest er wel om lachen. Wij zijn alle schaamte voorbij. Voortaan moeten we even kijken of we ons niet eerst moeten omkleden voordat we naar een restaurantje gaan.

Ξ Doel is bereikt

Zoals gezegd waren we bijzonder gefocust afgelopen jaren. En dat heeft ons geen windeieren gelegd. Ons doel om onze lasten laag te krijgen is gelukt.

‘What you measure effects what you do’ - The Economist

Maar nu begint het ontbreken van een doel en focus daarop tegen ons te werken. Ook helpt het niet dat ik door alle gezondheidsperikelen gestopt ben met het bijhouden van onze uitgaven. Geldnerd refereerde laatst aan een artikel waaruit hij een waarheid als een koe aanhaalde: ‘What you measure effects what you do’. Ik onderschrijf dit volledig. Ik leerde dat overigens al toen ik als ietwat mollige puber wat kilo’s kwijt wilde raken en calorieën ging tellen. Dat koekje laten liggen lukte me pas toen ik mezelf dwong een administratie over de gegeten koekjes bij te houden. En zo werkt het ook bij onze financiën. Er gaat de laatste maanden teveel uit. Een deel kan ik terug redeneren, een vakantie, een zeecontainer, maar zeker niet alles.

Gelukkig kriebelt het alweer. Voor januari gaan we weer een mooie excelsheet klaarzetten. 2019 wordt het jaar waarin we helder gaan krijgen hoe duur het nu echt is om op deze manier in Oosterwold te wonen. Hoeveel pellets verbruiken we echt? Hoe hoog wordt onze woz-waarde? Hoeveel kunnen we en willen we bezuinigen? Als we dat weten, weten we ook hoeveel uur Joost als vrachtwagenchauffeur moet werken om rond te kunnen komen. Of hoe lang we moeten sparen voor een jaartje vrij als Joost blijft werken in zijn huidige baan. Of welke andere optie we maar verzinnen.

Voor de toekomst geldt:

‘Wat er niet uitgaat, hoeft ook niet binnen te komen’

 

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (9)

 • Project Lonica

  Project Lonica

  12 December 2018 at 16:10 |
  Haha, mooi en zeer herkenbaar verhaal! Ik moet me dus wel altijd omkleden als ik onder de mensen kom. Ik loop hier de hele dag in rubber regenlaarzen, oude joggingbroeken met moddervegen, t-shirts met gaten en truien met vlekken erin rond... ;-)

  Jullie motto klinkt als het motto onder pelgrims: alles wat je thuislaat is mooi meegenomen!

  reply

  • Merel

   Merel

   13 December 2018 at 13:05 |
   Hier ook rubber regenlaarzen en ze zitten zo lekker dat ik ze nu ook maar aandoe als ik naar de appie ga (als ze niet te vies zijn tenminste).
   Klinkt als mooi motto. Daar kan ik nog wat van leren. Op vakantie sleep ik bijna altijd teveel mee.

   reply

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  12 December 2018 at 19:30 |
  Heerlijk die kleding. Zelf ben ik nog net niet zover dat het me niets kan schelen als er een gat in mijn trui zit, maar ik kan het me heel goed voorstellen. Kleding doet me ook echt helemaal niets, en dit type ik op een laptop van 7 jaar oud met een telefoon naast me van 4 jaar oud met een overhemd aan die ik gekregen heb :)

  reply

  • Merel

   Merel

   13 December 2018 at 13:07 |
   Bij mij kwam de omslag toen ik me realiseerde dat mensen veel geld uitgeven voor kleding met gaten erin op modieuze plaatsen. Nou, dan mag ik kleding aan met gaten op minder modieuze plaatsen ;-).

   reply

 • Geldnerd

  Geldnerd

  12 December 2018 at 19:49 |
  Wat er niet uitgaan, hoeft ook niet binnen te komen. Ook zo’n waarheid als een koe.

  reply

 • Thinkingbig

  Thinkingbig

  13 December 2018 at 16:06 |
  Je Economist quote gebruik ik op het werk ook regelmatig, het is echt een waarheid als een koe. Je moet meten wat je belangrijk vindt, want wat je meet ga je optimaliseren. Alles meten is dus matig, en juist de verkeerde dingen meten is zelfs gevaarlijk.

  Ik werk ook zo lang mogelijk door op een laptop, hij wordt vervangen als hij onrepareerbaar is. Een smartphone upgrade ik eens in de 3 a 4 jaar. De oude heeft vaak nog wat restwaarde (iPhone) en wordt verkocht. Ik spendeer teveel tijd op mijn iPhone om hem helemaal tot het einde te gebruiken, maar dat is een bewuste keuze.

  Onze tv stamt nog uit onze studententijd. Het ding (Sony) is nog geen eens HD. Als ie ooit kapot gaat wordt ie vervangen, eerder niet. Sommige apparaten heb ik wel actief vervangen, zoals de vaatwasser en de wasmachine. Onze oudjes waren simpelweg loei onzuinig, die vervanging verdiend zichzelf terug.

  Mijn wielrenfiets is begin jaren 90. Die zou ik eigenlijk toch eens moeten vervangen. Denk je dat ik dan harder ga? :)

  reply

  • Geldnerd

   Geldnerd

   13 December 2018 at 20:12 |
   Harder gaan op een wielrenfiets is toch vooral een kwestie van doping?

   reply

  • Joost

   Joost

   13 December 2018 at 22:08 |
   Een nieuwe snellere fiets maakt alleen maar dat je meer moet fietsen voor hetzelfde effect. Dus is niet echt een handige investering...

   reply

 • Pasja

  Pasja

  14 December 2018 at 11:21 |
  Heel herkenbaar..behalve van de auto. Die van ons net weer een kleine beurt en apk gehad. Met ook nieuwe remblok/schijfgedoe..toch ff dik 600 euros. Baal baal, maarja ik wil wel kunnen remmen enzo..
  Net verhuisd naar ons nieuwe oude (op te knappen en te verduurzamen) huisje, tja dat kost ook wat (meer dan geschat). En dan ook nog de decembermaand..niet dat we heel erg uitpakken, maar toch.
  Kan ook niet wachten op januari..alles weer in control hopelijk..

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.