Aug05

Idylle met een luchtje

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin

Idylle met een luchtje

Wonen in Oosterwold is echt idyllisch wonen. Daar worden we helemaal vrolijk van. Mooie bomen vol fruit, met op de achtergrond ons rode Zweedse huisje. Zittend op de bank naast het huis, met een net geplukte pruim in de mond. Hoe mooi kan je het krijgen? 

hoe mooi kan je het krijgen?

Nou, laat dat 'krijgen' maar zitten. Dat ontstaat allemaal niet zomaar. Daarom vandaag het blogje over Gier, Mulch en Compost.

Ξ Eerlijk

De eerlijkheid gebied te zeggen dat Merel en ik niet automatisch op één lijn liggen. Dan laat Merel vol vrolijkheid en onder de woorden: 'Dat willen wij ook!' een artikeltje zien met als titel: 'Zelf brandnetelgier maken'. Waarop ik m'n uiterste best doe om m'n hoofd uit een moeilijk kijkende frons te houden - wat vervolgens niet echt lukt en een nog moeilijkere frons oplevert. 
Maar ja, Merel kent me langer dan vandaag. Ik moet soms even aan een idee wennen. Daarna word ik vanzelf wel enthousiast, immers #zelfmakenisleuker

afgelopen week zijn we bezig geweest met stinkdingen

En eerlijk is eerlijk, het hele Oosterwold avontuur heeft in het begin wel wat gefrons gekost en zie ons nu zitten in onze idylle wink. Een idylle die nog mooier wordt/blijft doordat we afgelopen week bezig zijn geweest met stinkdingen. 

Ξ Gier

Brandnetelgier e/o smeerwortelgier wordt 'supermeststof' genoemd. Het is een stikstofbinder. En daar zijn heel veel* plantjes dol op. 
Het recept is eenvoudig: pluk één kilo brandneteltoppen. Het liefst van jonge brandnetels en in ieder geval geen brandnetels die bloeien. Doe daar 10 liter water bij en roer iedere dag even. Totdat het echt een verschrikkelijk stinkende prut is (zie hier mijn oorspronkelijke frons). Smeerwortel (laatst heeft Merel stekken gekregen van Annemarie, een veld verderop) werkt ook; zodra we grote planten hebben voegen we die ook toe voor nog meer voeding. Het resultaat is momenteel: 16 liter stinkend gierconcentraat 🤢 (gebruik 1:10). 

BrandnetelGier
BrandnetelGier
BrandnetelGier
BrandnetelGier

*denk aan tomaat, fruitbomen, komkommers. maar er zijn uitzonderingen: bonen, erwten en uien houden niet van gier.

Ξ Mulch

Om controle te krijgen over het onkruid en tegelijkertijd op de juiste plekken voedingstoffen toe te voegen kan je  mulchen. Mulchen is niets meer/minder dan de grond afdekken met gras, houtsnippers e/o stro. Regen kan gewoon wegzakken. Je creëert een plekje voor beestjes en andere organismen. En tegelijkertijd is de grond afgedekt dus onkruid zou minder enthousiast moeten opkomen. 

M
M
M
M

Tot zover de theorie. In de praktijk werkt het niet - direct - tegen het onkruid, maar het is wel een leuk gezicht. Bovendien maakt e.e.a. wel veel duidelijker waar de boomcirkel zit, wat bosplantsoen is dat we willen houden en wat onkruid daaromheen is. Een beetje overzicht is ook wel lekker. 
Het stro hebben we trouwens gekregen van Mirjam en Thom, strobaalzelfbouwers een ander veld verderop. Dat is ook weer erg leuk van Oosterwold. Wat de ene over heeft kan de ander weer gebruiken en zo blijf je leuke mensen ontmoeten.

Ξ Compost

Nummer drie om deze idylle in stand te houden is compost. Wederom een diepe frons, want een composthoop is een hoop stinkend tuin en groenteafval. Daar kan je toch niet blij van worden? Merel wel wink en ik had even tijd nodig, maar er kon gezaagd en geschroefd worden dus daar word ik weer vrolijk van. 

Compostbak
Compostbak
Compostbak
Compostbak

Wat ik dacht was dat compost gewoon een berg troep zou zijn, dat drie jaar later omgetoverd is in voedzame aarde. Wat ik niet wist, is dat compost een drie bakkensysteem kent. Geen grote hoop dus, maar iets bouwen en daarmee mooie grond maken. Dat spreekt meer aan laughing. De bakken staan. Komende tijd gaan we bak 1 vullen. We gaan het zien. 

Ξ Viezeriken

Kortom, de komende tijd zijn we lekker aan het viezeriken in de tuin. Ik ben benieuwd. Maar ja, we moeten wat over hebben voor onze idylle


 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (3)

 • Geldnerd

  Geldnerd

  05 August 2019 at 20:14 |
  Vooral die laatste foto is zeer idyllisch inderdaad. En gelukkig is dat geur-internet nooit doorgebroken...

  reply

 • Pasja

  Pasja

  05 August 2019 at 22:35 |
  Brandnetelgier...hoe kom je er op:)
  Maar weer zo leuk om te zien hoe jullie bezig zijn in het Oosterwoldse, echt genieten!

  reply

 • Chantal

  Chantal

  15 August 2019 at 09:42 |
  Kunnen we nog gewoon langs jullie huis lopen, of moeten we er met ons neus dichtgeknepen met een grote boog omheen? ?
  De bakken zijn mooi geworden!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.