Jan13

Hoeveel moet geluk kosten?

Author // Merel Categories // FIRE

Elke keer valt het me weer op: als je je consuminder-coming-out hebt gemaakt, word je te pas en te onpas gewezen op het feit dat je wel moet genieten. Mooie spullen kopen moet je, verre reizen maken moet je, uit eten gaan moet je. Zeker als je het geld hebt. Anders is het zonde. Morgen kan je tenslotte dood zijn.

Het irriteert me. Waarom zou geluk toch geld moeten kosten? Al sinds ik thuis ben komen te zitten, is geluk een thema voor me geworden. In eerste instantie vroeg ik me af of ik nog wel gelukkig zou kunnen worden nu zoiets wezenlijks als mijn carrière voorbij was. Sindsdien is bij mij de vraag: ‘waar word ik gelukkig van?’ op de achtergrond constant aanwezig. Ik heb me regelmatig afgevraagd in welke periodes van mijn leven ik me gelukkig voelde en waarom dat dan zo was. Ook heb ik het concreet proberen te maken: welke momenten/dagen/bezigheden waren fijn en waarom?
Er moest tenslotte weer richting komen in mijn leven en dan is het wel handig om handvatten te hebben om een beetje te kunnen sturen.

Zo staken er een paar herinneringen met kop en schouders boven de rest uit. In mijn studententijd heb ik een half jaar in Spanje gestudeerd in het kader van een Erasmusuitwisseling. Het was nog net voordat de massa toegang kreeg tot internet en dus zat ik daar met als enige mogelijkheid tot contact met thuis een telefooncel die een huizenblok verderop stond. Mijn moeder was zo lief om af en toe mijn post op te halen in mijn studentenhuis en mijn bankzaken te regelen. Ik had een spaarpot van 2000 gulden voor mijn verblijf in Spanje en mijn moeder boekte geld over van mijn spaarrekening naar mijn lopende rekening als het nodig was. Ik heb daar een half jaar gewoond en een ge-wel-di-ge tijd gehad terwijl ik geen zicht had op mijn banksaldo. Helemaal aan het eind van dat halve jaar meldde mijn moeder me dat ze de laatste 500 gulden had overgemaakt en dat het einde in zicht was. En ik heb alles gedaan wat ik wilde! Gefeest, gereisd, gefeest, gereisd, gefeest en o ja, ook nog wat vakjes gehaald.
Zo rond het einde van je studententijd ervaar je het verschil: wel tijd, maar geen geld (student) of wel geld, maar geen tijd (werkend). In Spanje had ik het even allebei: tijd en geld. Kunnen leven zonder je zorgen te hoeven maken over geld, ook al is het een sober leven, is fantastisch!

Het geluk bestaat erin te verlangen wat men heeft - Gaby van den Berghe


Sowieso is de vrijheid van mijn studententijd me veel waard geweest. We konden alles met niets. Werkvakanties, liftvakanties, ik heb zelfs een keer een gesubsieerde vakantie gehad (kreeg ik subsidie omdat ik als jongere met een heel laag inkomen geacht werd tot een kansarme groep te behoren…..tja). We dronken J.P. Chenet (en buitenshuis natuurlijk bier) en die smaakte prima. Misschien smaakte die toen nog wel beter dan de duurste Sancerre tegenwoordig. Vrijheid is veel waard. 

Een andere herinnering is recenter. Na lang aandringen was Joost akkoord gegaan met de huur van een volkstuintje. Ik kan wel veel willen, maar ik heb Joost wel altijd nodig. Ons tuintje was vergeven van de heermoes- en kweekgraswortels. Die moesten er eerst uit. De maanden maart en april gebruikten we om onze paar moestuinbedden stukje bij beetje schoon te maken.
Om een uur of tien naar de tuin. Joost deed het zware werk en ik zat met mijn emmertje en harkje op de grond en haalde alle wortels uit de grond die Joost me toeschepte. Hij leegde mijn emmertje en de kruiwagen als nodig. We kletsten wat en we genoten van het voorjaarszonnetje, de rust en de kwetterende vogeltjes om ons heen. Om een uur of twaalf waren we weer thuis. Samen lunchen en daarna viel ik als een blok in slaap. Die dagen waren hemels voor me. Ze hadden een soort van rust, flow, vredigheid of hoe je het noemen wilt over zich. Die dagen was ik echt gelukkig.

Joost en ik hebben afgelopen jaren vaak stil gestaan bij de dingen die ons gelukkig maken. Hoe willen we ons leven inrichten? Ik denk dat al het gefilosofeer dat Joost en ik hebben gedaan wezenlijk bijgedragen heeft aan waar we nu zijn. Op enig moment is het gewoon een optelsom die je kunt maken. Wat vinden we fijn, wat willen we graag, enz, enz.

Het is best een gepuzzel geweest om te komen waar we nu zijn. Het is elke keer weer samen een stapje zetten in een soort van bewustwordingsproces zonder elkaar kwijt te raken. En nu kom ik erachter dat er gewoon een site is die je helpt bij dit soort ingewikkelde zoektochten! Had ik eerder moeten ontdekken. Ik ontdekte De Gelukswijzer. Door de gelukswijzer een tijdje bij te houden, kun je een goed idee krijgen van wat jou gelukkig maakt. Deze site is een initiatief van de Rotterdamse hoogleraar Ruut Veenhoven die ook wel de geluksprofessor wordt genoemd. Hij doet al jaren onderzoek naar geluk en de manieren om geluk te bereiken. Je hebt er niet alleen zelf iets aan. Door de gelukswijzer in te vullen, help je ook het onderzoek naar geluk. Door alle ingevulde vragenlijsten naast elkaar te leggen kan bijvoorbeeld onderzocht worden waar mensen over het algemeen gelukkig van worden en in welke situaties we gelukkiger worden.

Nou, ik ga me aanmelden. Ik hoop jullie ook. En dat we er dan samen achter komen dat geluk geen geld kost. Dat je door je je bewust te zijn van al die kleine geluksmomenten heel ver kunt komen. En dat dat vele malen bevredigender is dan al die stomme instant gratification troep die marketeers voor ons bedenken. Dat hoop ik hè?! Dat hoop ik echt.

Ps voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de visie op geluk van Ruut Veenhoven is dit een mooi artikel.

 
< volgend artikel     ^blogroll^     vorig artikel >

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (9)

 • Min of meer

  Min of meer

  13 January 2018 at 19:09 |
  Toevallig worstel ik daar momenteel weer erg mee. Op zoeken naar die flowmomenten. Ik vind ze niet als ik zoek, lijkt wel. ?.
  Die site is een supertip. Ik ga kijken, dank je wel.

  reply

  • Merel

   Merel

   13 January 2018 at 19:26 |
   Hé Martine, laat ik je even helpen: katten en lezen, toch ;-)?! Wie weet helpt het ons weer een stukje. Baat het niet dan schaadt het niet.
   En als je je slecht voelt, is goede momenten vinden ook best een uitdaging is mijn ervaring. De jouwe vast ook. Sterkte.

   reply

 • Project Lonica

  Project Lonica

  27 January 2018 at 17:52 |
  Interessant! Ik ga ernaar kijken, zodra ik tijd heb. Het thema geluk fascineert mij ook al langer. En ik weet inderdaad zeker dat het niet in geld uitgeven en dure spullen zit. Ik was het afgelopen halfjaar erg gelukkig, terwijl ik leefde van 550 euro per maand :-)

  reply

  • Merel

   Merel

   27 January 2018 at 21:25 |
   Hi Lonneke, ik denk dat we wel op een lijn zitten: geluk zit in ezels! En wat mij betreft ook in varkens, geitjes, paarden, koeien, schapen, honden en katten :-))).

   reply

 • Ineke

  Ineke

  31 January 2018 at 10:05 |
  Geluk denken heel veel mensen toch nog te vinden in spullen en dure uitstapjes. Ze vinden dat je jezelf tekort doet als je niet op vakantie gaat, niet veel uit eten gaat en weinig spullen koopt, enz.
  Ik trek er me gewoon weinig van aan want voel me gelukkiger dan ooit in mijn leven, onbegrijpelijk. ;-)

  reply

  • Merel

   Merel

   31 January 2018 at 15:38 |
   Hi Ineke, leuk dat je ons gevonden hebt en reageert. Welkom!
   Het is super fijn om je te realiseren dat je weinig nodig hebt om je gelukkig te voelen. Dat is zó veel waard!
   We zitten op dezelfde lijn :-).

   reply

 • Ria

  Ria

  31 January 2018 at 20:28 |
  Ik zit met plezier jullie website te lezen. Ben wel wat ouder even als mijn man. Samen altijd beperkingen gehad, maar in die beperkingen de uitdaging van het onbeperkte gezocht. Voor ons betekende dat dat we niet alles willen hebben, maar vooral willen zijn, namelijk onafhankelijk tenminste zover mogelijk. Genieten van je onafhankelijk zijn kiezen in mijn geval voor een baan waar ik gelukkig van wordt en mijn man voor stoppen met werk. Niet mee doen met de ratrace.....die zo ver van je afstaat.

  reply

  • Merel

   Merel

   31 January 2018 at 21:36 |
   Hi Ria, wat leuk dat je onze blog met plezier leest! Fijn om te horen.
   En het is inderdaad waar wat je zegt: die ratrace staat erg ver van ons af. En daar ben ik helemaal niet rouwig om :-).

   reply

 • Catootje

  Catootje

  15 March 2018 at 22:57 |
  Wat leuk...die gelukswijzer!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.