Jul02

Hoe is het nu met de tuin?

Author // Merel Categories // Oosterwold, Tuin

Hoe is het nu met de tuin?

‘Je kunt niet meer op vakantie met zo’n grote tuin’. Een opmerking die we vaker te horen kregen als we over onze plannen vertelden. ‘Zuurpruimen’ dacht ik dan altijd. Waarna er zich toch een lichte twijfel meester van me maakt. 

Vorig jaar september lieten we het gras inzaaien en afgelopen winter hebben we bomen (waaronder ruim 20 fruit- en notenbomen) geplant. Sommige jong en anderen wat ouder. Ook hebben we hazelaars, fruitstruiken en ander bosplantsoen geplant. Kennis van zaken was op dat moment nagenoeg nul. Informatie zoeken op internet; beetje selecteren en god zegene de greep. Dat is onze aanpak. Of die ergens toe gaat leiden is de vraag. We doen ons best. Gaat er iets fout, dan passen we de aanpak aan.

'met een grote tuin kan je nooit meer met vakantie'

Op basis van de informatie die we verzamelden gingen we ervan uit dat de bomen en struiken het eerste jaar sowieso nodig zouden hebben om zich te herstellen van het verplanten en geen oogst zouden geven (en dat uitval ondanks goede zorgen mogelijk is). We gaven ze regelmatig extra water en ik heb ze regelmatig liefdevol toegesproken. Praten schijnt goed te werken wink.
We hebben de lat voor onszelf deze zomer niet heel hoog gelegd v.w.b. de tuin: de bomen in leven houden; dat is tuin technisch het enige doel deze zomer.  

Fruit 001-juni
Fruit 003-juni
Fruit 007-juni
Fruit 011-juni
Fruit 013-juni
Fruit 015-juni
Fruit 018-juni
Fruit 021-juni

En afgelopen maand namen we de proef op de som: we gingen op vakantie. We zijn drie weken Zweedse huisjes en tuinen wezen kijken. We kunnen nog steeds inspiratie gebruiken embarassed. Ondanks dat we wisten dat onze gezellige buren Raymond en Chantal regelmatig de waterpomp voor ons hebben bediend, was het best spannend om onze straat weer in te rijden. Omdat foto’s meer zeggen dan tekst bij deze de foto’s die we hebben gemaakt toen we thuiskwamen. 

Fruit 022-juni
Fruit 024-juni
Fruit 025-juni
Fruit 027-juni
Fruit 029-juni
Fruit 030-juni
Fruit 031-juni
Fruit 032-juni
Fruit 041-juni
Fruit 044-juni
Fruit 048-juni
Fruit 051-juni

Gister deed Joost een rondje met de bos- en de grasmaaier. Er was in totaal 4 weken niet gemaaid. Iets meer werk omdat er meer groenafval is. Dat groenafval voeren we niet meer af, maar storten we achter de container waar we een rijtje sleedoorns hebben geplant. Die lijken er wel content mee te zijn. Dit is hoe het er na het maaien uitziet. 

Maaien20190701
Maaien20190701
Maaien20190701
Maaien20190701

Als de ergste akkerdistel uit het gras is, willen we het gras gaan verhakselen en daarna is het plan om een bloemenmengsel door het gras te gaan zaaien en het maaien te beperken tot looppaadjes. Met een beetje geluk levert ons dat een mooi uitzicht op en wordt het aantrekkelijk voor vogels en insecten.

Al met al hoort niemand ons klagen. Niet alle bomen zitten even goed in blad, er is door de droogte best wat bosplantsoen gesneuveld en als je allergisch bent voor onkruid moet je zeker niet bij ons langskomen; maar alle bomen leven nog! En de meeste bomen en struiken zijn al begonnen met produceren. Wij gaan op de ingeslagen weg verder en hebben eigenlijk best een beetje vertrouwen in onze aanpak.
Ook kunnen we dus rustig een paar weken met vakantie. Zeker als die vakantie weer plannen oplevert voor onze tuinwensenlijst. En we hebben alweer een hele lijst met bomen die we komend najaar en winter willen gaan planten; waaronder een mispel, een moerbei, een bijenboom, een kweepeer en veel bosplantsoen.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (4)

 • Flow

  Flow

  02 July 2019 at 13:50 |
  Wauw wat staat jullie tuin er prachtig bij! Wat een mooie bomen!

  reply

 • Lonneke - Project Lonica

  Lonneke - Project Lonica

  02 July 2019 at 13:53 |
  Wat een prachtige plaatjes en wat een oogst al! Zo te zien hebben de bomen het goed bij jullie. Dat idee over bloemen zaaien en graspaadjes vind ik ook heel leuk!

  reply

 • Pasja

  Pasja

  02 July 2019 at 19:12 |
  Gaaf hoor! Zo mooi om jullie landgoed te zien groeien en bloeien!

  reply

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  02 July 2019 at 20:11 |
  Super tof en fijn dat het er allemaal nog prima bij staat na de vakantie. Dat idee van bloemen zaaien en enkel nog maar paadjes maaien vind ik een gaaf plan. Wij hebben bij ons op het binnenterrein ook er voor gekozen om maar enkele keren per jaar het gras te laten maaien. Gebeuren mooie dingen met het gras. Jammer genoeg wordt het van het weekend gemaaid.

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.