Nov11

Het seizoen is weer begonnen

Author // Merel Categories // Oosterwold, Tuin

(updated: 12.11.2019)

Het seizoen is weer begonnen

Het is een beetje stil op onze blog, maar zeker niet op ons landje. We zijn leuke plannen aan het bedenken en uitvoeren. Het seizoen is tenslotte weer begonnen!

Ξ Moestuintje

Als je zo’n riant stuk grond hebt als wij, de verplichting hebt om aan standslandbouw te doen en daarnaast al wat moestuinervaring hebt opgedaan in het verleden is het eigenlijk best vreemd om je sla bij de supermarkt te halen. Een klein moestuintje om in het zomerseizoen een deel van de benodigde groente uit eigen tuin te kunnen halen moet toch op zijn minst wel mogelijk zijn. Dus plannen gemaakt. Joost heeft de energie en de kracht; ik het enthousiasme. Die moeten samengevoegd worden. We hebben ervoor gekozen om te gaan moestuinieren in verhoogde bedden/bakken zodat het voor mij makkelijker wordt. Daarnaast is de keiharde klei een uitdaging. Om het spitten zoveel mogelijk te beperken (Joost heeft wel op de plaats van de bedden het gras afgestoken en omgedraaid) gaan we de ‘no dig gardening-methode’ van Charles Dowding uitproberen. Afgelopen week hebben we een kuub champost opgehaald en verdeeld over de bedden. Het geheel mag nog een wintertje verteren en dan hoop ik dat we in het vroege voorjaar kunnen beginnen met het zaaien van de tuinbonen, want er is niets zo goddelijk als tuinbonen uit eigen tuin

Moestuinbakken
Moestuinbakken
Moestuinbakken
Moestuinbakken
Moestuinbakken


Ξ Appelciderhaag

Alweer een tijdje geleden liepen we tegen het ‘baby boom project’ van Monique Wescher van kwekerij Op Goede Grond aan. Zij doet haar best om oude fruitrassen niet verloren te laten gaan en verkoopt komende winter net geënte fruitboompjes voor weinig geld (5 boompjes voor 25 euro). Het was voor ons een mooie manier om lekker veel verschillende soorten rassen in onze tuin te krijgen. We hebben bij Monique 46 laagstamappelboompjes van 23 verschillende appelrassen besteld die allemaal geschikt zijn om te verwerken in appelcider. Tezamen gaan we ze aanplanten als haag zodat we een ruim 20 meter lange appelciderhaag gaan maken.

Het duurt natuurlijk jaren voordat we oogst van onze appelciderhaag kunnen verwachten, maar in de tussentijd kunnen wij ons mooi verdiepen in de productie van appelcider. Het zou zo maar kunnen dat we onderzoek moeten doen naar en vooral in de verschillende regio’s van Europa waar appelcider geproduceerd wordt (Normandië, Bretagne, Zuid Engeland, Zuid Duitsland, Noord-West Spanje). En om goed beslagen ten ijs te komen zijn we hier thuis alvast met een vergelijkend warenonderzoek begonnen laughing.

Ook deze haag zijn we van plan voor te bereiden volgens de ‘no dig gardening-methode’. Het idee is om lange stukken karton van 50 cm breed neer te leggen op de plek waar de haag moet komen. Dat karton dekken we af met een laag compost en laten dat lekker liggen tot de boompjes geleverd worden. In de randen van de haag poten we alvast narcissenbollen omdat narcissen muizenvraat tegen zouden gaan. We hebben nogal veel muizen in Oosterwold en we willen zoveel mogelijk jonge boompjes in leven houden.
 

Appelciderhaag

Ξ Biesterfelder Reinette

Ξ Bittenfelder

Ξ Boikenapfel 

Ξ Börtlinger Weinapfel

Ξ Bramley Seedling

Ξ Calville Blanc d‘Hiver

Ξ Court-Pendu

Ξ Dülmener Rosenapfel 

Ξ Golden Noble 

Ξ Golden Winter Pearmain

Ξ Goudreinette van Blenheim

Ξ Gravensteiner

Ξ Holsteiner Cox of Cox Orange

Ξ Jacques Lebel 

Ξ James Grieve 

Ξ Joseph Musch

Ξ Karmijn de Sonnaville

Ξ Landsberger Reinette

Ξ Lemoenappel

Ξ Marie Joseph dʼOthée (lJzerappel) 

Ξ Ontario

Ξ Princesse Noble

Ξ Reinette Grise 

elk 2x, totaal 46 bomen ⊃

N.B. Volgens mij neemt Monique nog tot 15 november bestellingen aan voor haar baby boom project dus bestellen kan nog!
N.B.2 Bij deze ook nog een leuke kijktip over de geschiedenis van Engelse appelbomen.Ξ Zelf enten

Naast de appelciderhaag willen we ook zelf fruitboompjes gaan enten. Het enten zelf is bijna geen werk. We moeten alleen even plannen dat we de juiste spullen hebben op het juiste moment: onderstammen, enthout en een rolletje enttape. Dan kunnen we op een mooie zonnige middag eens gaan experimenteren en kijken of het ons lukt om zelf bomen te enten. Leuk toch?! Wie weet kunnen we ons over een paar jaar verdiepen in het leiden van onze zelf geënte boompjes en levert het ons mooie leifruitbomen op.

Ξ Oudere fruitbomen

DeVrolijkeNoot2019
DeVrolijkeNoot2019
Italiaanse Kwets
Italiaanse Kwets
Reinette van Ekenstein
Reinette van Ekenstein
Warwickshire Drooper
Warwickshire Drooper
Winterrietpeer
Winterrietpeer
En omdat al die net geënte fruitboompjes de eerste jaren nog zo petieterig zijn en niets opleveren zijn we ook maar weer eens afgereisd naar De Vrolijke Noot in Wapserveen. Daar hebben we weer mooie fruitbomen gekocht: een hoogstam peer (winterriet), een halfstam appel (Reinette van Ekenstein), een halfstam pruim (Italiaanse kwets) en een laagstam pruim (Warwickshire Drooper). 

Ξ Gastvrijheid

Naast het uitbreiden van onze fruitbomenverzameling, proberen we ook zoveel mogelijk vogels naar onze tuin te lokken. Inmiddels hebben we al een serieuze vogelhuisjesverzameling die ook al daadwerkelijk gebruikt worden. Super leuk om te zien! Als het goed is wordt vandaag of morgen weer een bestelling vogelhuisjes geleverd inclusief een torenvalkkast. Die hangen we op naast ons moestuintje en daarmee hopen we een torenvalk te lokken die de muizenpopulatie rond ons moestuintje een beetje in bedwang kan houden.

Ons landje wordt mooier en mooier!

 

Ξ Update: de kasten zijn binnen!
Met dank aan De Sleutelbloem 👍.

  

  

< volgend artikel     ^blogroll^     vorig artikel >

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (8)

 • Flow

  Flow

  11 November 2019 at 12:23 |
  Wauw gaaf weer Merel en Joost! Die appelciderhaag is echt tof. Hier staat de tuin helaas vol, anders had ik zeker van die boompjes besteld, super mooi project.
  Het ziet er allemaal goed uit, wordt vast een mooi moestuinjaar volgend jaar!

  reply

 • Meneer

  Meneer

  11 November 2019 at 14:02 |
  Heerlijk blogje! We kunnen niet wachten.. De bomen bij Monique hadden we al besteld ;-)

  reply

  • Merel

   Merel

   12 November 2019 at 10:49 |
   Leuk. Ben benieuwd welke soorten en rassen jullie hebben gekozen. Kunnen we over een paar jaar enthout uitwisselen.

   reply

 • MsMimi

  MsMimi

  11 November 2019 at 15:45 |
  Heerlijk zeg, zo veel groen, fruit en groenten! Ik vind deze blogster erg inspirerend, misschien hebben jullie er ook iets aan: http://madamezsazsa.blogspot.com/

  reply

  • Merel

   Merel

   12 November 2019 at 10:47 |
   Ja, ik ken haar blog, maar ze is gestopt met bloggen volgens mij. Jammer.

   reply

 • Willem

  Willem

  12 November 2019 at 00:22 |
  Gaaf hoor! Jullie doen de naam van de blog echt eer aan, prachtige fruitboomgaard!

  reply

 • Mevrouw Money Wenkbrauw

  Mevrouw Money Wenkbrauw

  12 November 2019 at 17:48 |
  Als ik naar mijn vingers kijk, is er geen spoortje groen te bekennen. Dat heeft er ook mee te maken dat het niet zo hoog op mijn interesse-/prioriteitenlijstje staat, maar als ik dit allemaal lees, vind ik het toch wel heel leuk klinken. Ik ga even m'n eenzame peterselieplantje water geven. (Dank voor de inspiratie, ook namens Peter.)

  reply

  • Merel

   Merel

   12 November 2019 at 19:51 |
   Als je ergens groene vingers voor nodig hebt, zijn het wel peterselieplantjes (zeker als ze uit de supermarkt komen, want die zijn gedoemd om snel dood te gaan). Wij hebben ook geen groene vingers hoor, maar ontwikkelen ze langzaam. Gewoon leuk om mee bezig te zijn en te leren. Zoals jullie met klussen en verhuren. Zoveel leuke dingen!

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.