Apr16

Tuinhuis | Het is net skivakantie

Author // Joost Categories // Bouwen, Oosterwold, Zelf maken

meer jaren project huisje in de tuin

Tuinhuis | Het is net skivakantie

Ken je dat gevoel tijdens skivakantie? Je bent bezig met iets super leuks. De eerste dagen ga je als de brandweer. 's Avonds moe van het sporten en rozig van het zonnetje het bed in. De woensdag ben je gebroken. Donderdag leef je weer wat op, maar stop je toch wat eerder enz. Na een week twee weken ben je gesloopt maar kijk je terug op een super leuke tijd! 

Het is net skivakantie 

Nou dat gevoel beschrijft eigenlijk exact ons gevoel de afgelopen weken laughing. #moemaarvoldaan.

 

Ξ Uitpakken

Anyway, tijd om te onthullen waar ik het in godesnaam over heb: het bouwen van ons tuinhuis!! Deze 3e fase van de bouw (1, 2) begon met de aankomst van een vrachtwagen en werd gevolgd door een indrukwekkende stapel pakketten op onze kavel.... 

THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw

Het was reuze handig ingepakt. Zo zatten de funderingsbalken ergens in pakket 2. De eerste rij logs onderin pakket 1 en ga zo maar door. Verder zijn er geen schroeven voor de fundering meegeleverd en bestaat de gebruiksaanwijzing uit een paklijst, een plaatje van iedere wand met balknummers en een 'boekje'. Alleen het boekje bevat niet heel veel meer tekst dan de volgende instructie:

 1. laat je niet ontmoedigen door de grote hoeveelheid hout
 2. zet het pakket in elkaar
 3. succes!

Oké dat lieg ik, punt 3 staat er niet 🤦🏻‍♂️ maar wel een link naar wat algemene instructie pagina's met daarop eenvoudige schuurtjes. Ach, hoe moeilijk kan het zijn? Het zijn maar 750 balken van tussen de 6 en 600cm met een totaalgewicht van 5700kg.

Ξ Het begin

Ik ben dus maar begonnen met alle balken te verzamelen voor de eerste 8 rijtjes en natuurlijk met het neerleggen van de fundering. O, wat was ik blij dat ik vorig jaar zo secuur de bekisting heb getimmerd en ook m'n best op het beton heb gedaan. Alles was nog waterpas! Dat scheelt een slok op een borrel. 

THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw

Desondanks hebben we nog heel veel gemeten om zeker te weten dat we niet alleen waterpas, maar ook precies haaks begonnen. Even een muurtje schuiven is er later namelijk niet meer bij. De onderste balk schroef je immers vast op de fundering en alle logs grijpen in elkaar. 

Leuk weetje: eigenlijk gebruik je (m.u.v. de fundering) geen schroeven want het is massief hout dat nog zal werken. Iedere schroef maakt dat je kieren krijgt. Zelfs de deuren en ramen worden tussen de muren geschoven en zitten (vooralsnog) niet vast. 

Ξ De hoogte in

Tja en na het begin is het een kwestie van dapper doorstapelen. Eerst de logs op de korte wanden, dan die op de lange wanden en je bent weer een rondje verder. Tussendoor steeds 'schilderpauze'. We hebben het tuinhuis namelijk onbehandeld gekocht, want hij moet dezelfde kleur rood worden als het huis (met witte kozijnen). 
Maar ja, iedere log heeft richels en als dat gaat werken wil je geen zebra-huis. Dus na ieder half rondje de kwast gepakt om de richels te schilderen. 

THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
 

Al met al schoot het langzaam maar gestaag op en bereikten we de verdieping! Dat was een toetsmoment of we nog wel goed bezig waren. Immers, de verdiepingsbalken (en later de nokbalken) verbinden de verschillende muren. En dat moet dus wel allemaal passen... Dat deed het! Hoera! 
Om de verdieping iets toegankelijker te maken hebben we een extra rondje wandbalken besteld, dus die balken moesten er ook nog op het juiste moment in. Maar ook dat liep soepel - tenminste als je dat niet aan m'n spieren vroeg. Die konden het woord soepel niet meer spellen ... 😅

Ξ Klaar voor nu

En opeens waren alle balken op! Er lagen alleen nog planken voor binnen. O,ja en 146 planken voor het dak... Aaaaaaah! Dat viel vies tegen. Eerst klooien met de draadeinden die door de uiteinden van de korte wanden zitten en vervolgens dus het dak er op. Op tijd bedacht dat de vloerplanken van de verdieping naar boven moesten voordat het dak er op ging anders gaat dat nooit meer passen. En vervolgens dus het dak er op.
Steeds met 3 planken de ladder op (en af en op) om ze netjes recht neer te leggen en vervolgens met gemiddeld 6 spijkers per plank vast te timmeren (je zet ze vast in de nokbalken). Man man man wat was ik gesloopt. Maar na anderhalve dag timmeren was het dak dicht!

Gelukkig maar, want er moest weer geschilderd worden. De hele buitenkant moest nog in de grondverf. Ook weer anderhalve dag smeren (< geen typefout, ik heb een spuughekel aan schilderen en kan het ook niet. Maar ach er moeten toch nog twee lagen overheen). 

THBouw
THBouw
THBouw
THBouw
THBouw

Zo'n logbouwhuisje doet je toch ook denken aan skivakanties?!

En toen was het klaar! Voor nu dan. Want het lijstje is nog lang en vraagt nog behoorlijk wat uitzoek- en bestelwerk. We gaan immers niet zomaar na de bouwmarkt in deze tijd. Al was ik wel heeeeel blij met onze buuf. Die ging van de week toch naar de Praxis en vroeg of ze wat mee kon nemen. 'Graag een nieuwe rubber hamer!'. Deze was nog niet afgeleverd en ik sloeg letterlijk één klap later de oude doormidden ... 

Anyway, het to-do-lijstje:

 1. vloerisolatie
 2. water
 3. elektra
 4. vloeren plaatsen
 5. dakisolatie en dak
 6. keuken, badkamer

Het dak vraagt het meest uitzoekwerk, want we hopen dat dat een groen dak kan worden. Iemand goede tips hoe zelf een groen dak te maken? Al is dat voor later zorg. Nu eerst uitpuffen. 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (8)

 • Patries

  Patries

  16 April 2020 at 21:24 |
  Ik vind het enorm!

  reply

 • Mr FOB

  Mr FOB

  16 April 2020 at 21:28 |
  Petje af, mooi gedaan!

  reply

 • Floor

  Floor

  17 April 2020 at 06:56 |
  Gaaf hoor!

  reply

 • Mr FireMe

  Mr FireMe

  17 April 2020 at 07:28 |
  Wat hebben jullie dat mooi en vlot gedaan zeg, en wat een voldoening zal het geven...echt super!

  reply

 • Jan Willem

  Jan Willem

  17 April 2020 at 15:19 |
  Mooi werk!

  Jammer dat ik niet mee kon timmeren, Het volgende huis ben ik er bij! :-)

  reply

  • Joost

   Joost

   17 April 2020 at 15:31 |
   Ja heel jammer!
   Volgende keer! :-D

   reply

 • Chiel

  Chiel

  17 April 2020 at 17:04 |
  Mooi Joost! Het is haast een mini huisje zo, dat wordt wel mooi! Wat gaan jullie er allemaal binnenin maken?

  reply

  • Joost

   Joost

   19 April 2020 at 15:05 |
   badkamertje, keukentje en huiskamer.
   genoeg te doen!

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.