Apr19

Het grote update-topic

Author // Merel, Joost Categories // Bouwen, Oosterwold, Persoonlijk, Tuin

Het grote update-topic

Hoe gaat het nu met het huis, de nutsen, de veranda en met Toos? In dit blogje halen we als echte duo auteurs het net op 😉. Zodat iedereen weer helemaal bij is, met op het einde zelfs nog een extra'tje. Veel leesplezier!

Ξ Huisje

Het gaat goed met de bouw van ons huisje!! De voortgang lijkt niet meer zo spectaculair als in de eerste dagen, de buitenwanden kwamen natuurlijk prefab aan, maar er wordt gestaag doorgewerkt. Elke keer als we gaan kijken zijn ze weer een stukje verder.

De vloer is inmiddels helemaal geïsoleerd. Vrij schokkend trouwens als je het vergelijkt met de vloer die we hadden in ons Zandvoorts huisje uit 1930. Onder de houten vloer in Zandvoort zat provisorisch een laagje zilverfolie en dat was het. Nu krijgen we een hele dikke laag thermoflex houtvezelisolatie. Volgens de vergunning zou onze vloer hiermee een RC-waarde van 6,3 bereiken. Volgens het Bouwbesluit moeten vloeren in nieuwbouwwoningen nu minimaal een RC van 3,5 hebben. Dus warme voeten zijn gegarandeerd in ons nieuwe huisje!

BouwUpdate
BouwUpdate
BouwUpdate
BouwUpdate
BouwUpdate
BouwUpdate
BouwUpdate
BouwUpdate

Ook de definitieve massief houten vloer zit erin. Eigenlijk gewoon de ondervloer die wij prima vinden om als definitieve vloer te dienen. We moeten ‘m zelf alleen nog even in de olie zetten als alles klaar is. Maar nu is ie beschermd met papier en stucloper, zodat ie tijdens de bouw niet beschadigd raakt.

En verder zijn de mannen druk met het aftimmeren van de dakkapellen. We vonden de dakoverstekken al erg groot (alsof de dakkapel een academische baret op heeft), maar er komt nog een dikke laag isolatie en massief hout (😍) tegen de zijkanten aan, waardoor de dakkapel en het dak daarvan weer in verhouding komt.

Ξ Nutsen

Ook zaten we afgelopen weken af en toe in de rats over de nutsen. Wat overigens absoluut geen zin heeft, want dat verandert helemaal niets aan de zaak dus zonde van de energie, maar toch…

Eerst was de nutsstrook niet goed. Toen kwam Knipscheer e.e.a. herstellen, maar vonden we ‘m zelf niet goed genoeg. Vervolgens zouden ze in week 14 beginnen met uitzetten en in week 15 daadwerkelijk de hoofdleidingen leggen, maar het bleef stil aan de Spinozalaan. Bij buurman Raymond bleef het echter niet stil, want hij heeft aan het eind van week 15 zo ongeveer het hele bedrijf gebeld en gemaild. Sommige buren zijn goud waard! De conclusie was dat ze in week 16 echt zouden komen. En, inderdaad. Afgelopen maandag kregen we een foto ge-appt. Baas (de aannemer die de hoofdleidingen aanlegt) was begonnen. Nou, de vlag kon uit, want in onze planning zijn de nutsen toch een kritiek onderdeel.

Nuts
Nuts
Nuts
Nuts

De volgende nutshindernis staat alweer in de agenda, want voor de individuele aansluiting komen ze volgende week al schouwen. Dus in ons huisje moet alles klaar zijn om te voldoen aan de regels van de schouw van de nutsen. Martin heeft beloofd alles op tijd af te hebben. Wij doen ook wat we kunnen: met gekruiste vingers thuis zitten en hopen dat alles goed gaat. Tot op heden heeft dat behoorlijk goed gewerkt dus we houden het nog maar even vol 😉. 

Ξ Veranda

Inmiddels heeft Joost de punten op de i gezet v.w.b. de voorbereidingen voor de veranda. De constructie en alle maten zijn doorgesproken met het houtbedrijf wat het bouwpakket levert. Ze hebben het druk (wie niet???), maar ze hopen het pakket voor Hemelvaart te kunnen leveren. Joost gaat een weekje vrij nemen en beginnen aan zijn carrière als houtbouwer 😀.
Als iemand nog zin heeft om tussen Hemelvaart en Pinksteren te komen helpen? Welkom!

Veranda
Veranda
Veranda
Veranda


Ξ Ons huis vanuit de lucht

Buurman Raymond heeft het niet alleen druk met het nabellen van de nutsen, maar hij vermaakt zich ook goed met zijn drone. Eens in de zoveel tijd krijgen we weer een hele set foto’s van onze kavel vanuit de lucht. Daar zijn we heel blij mee, want het is super leuk om te zien hoe alles ontwikkelt.

Drone
Drone
Drone
Drone


Ξ Toos

En last but not least: onze Toos. Toos heeft natuurlijk helemaal niets met de bouw te maken, maar is belangrijker dan 10 huisjes bij elkaar! En met onze kleine dreutel gaat het gelukkig heel goed. We zitten nu in de vierde week benchrust (in totaal moet ze 6 weken). En zowel Toos als wij zijn er wel klaar mee, maar we houden ons netjes aan de voorschriften om problemen te voorkomen. Met haar geschoren vacht ziet ze er de ene keer uit als een hond met een omgekeerde toupet en de andere keer heeft ze wel wat weg van een leeuw met haar ‘blote’ rug en manen rond haar koppie.

ToosBench
ToosBench
ToosBench
ToosBench

Ze heeft gelukkig helemaal geen pijn meer. We lopen nu 5 kleine rondjes op een dag en ’s avonds kan ze alweer lekker bij ons op de bank. We moeten nog even geduld hebben, maar het lijkt erop dat het helemaal goed gaat komen.🤞

Ξ Conclusie

De conclusie is dat we in onze handjes mogen knijpen. Eigenlijk gaat alles goed. Het enige nadeel van de snelle voortgang  van de bouw is dat ons huishouden – dat normaal gesproken heel saai, heel eenvoudig en heel voorspelbaar is - verworden is tot chaos. We gooien eten weg omdat het niet meer goed is, kopen vaker slechte dingen, halen vies eten omdat we geen puf meer hebben om te koken en schoonmaken? Dat woord kennen we niet meer 🙄. Ach, hygiëne schijnt de laatste decennia een veel te grote rol te hebben gekregen en wat vet, zout en suiker kunnen we gedurende een korte tijd wel hebben.

Ξ Ook nog 

Fruithof
Fruithof
Fruithof
Fruithof
En omdat alles zo soepel loopt, hadden we laatst ook nog tijd en puf voor een bezoekje aan Fruithof Frederiksoord; een grote - 8 hectare - hoogstamfruitboomgaard waar oude fruitboomrassen in stand gehouden worden. Mooi om te zien. En nu kunnen we helemaal niet meer wachten tot het boomplantseizoen (vanaf november) begint. Als het huis klaar is gaan we ons richten op de tuin en een definitief bomenplan opstellen. Het lijkt me geweldig als we volgend voorjaar uitkijken op bloeiende fruitbomen.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (2)

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  19 April 2018 at 20:30 |
  Gave foto's, zeker die vanuit de lucht.. Gaat een mooi plekje worden welke jullie bemachtigd hebben. Voor wat betreft het helpen tussen hemelvaart en Pinksteren moet ik helaas aan mij voorbij laten gaan.

  reply

  • Joost

   Joost

   20 April 2018 at 22:20 |
   Ja, thanks. We zijn erg blij met het plekje.

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.