Jun01

Is dat genieten, we hebben helofyten!

Author // Joost Categories // Bouwen, Oosterwold

en een verrassing!!!

Is dat genieten, we hebben helofyten!

Afgelopen woensdag is ons helofytenfilter aangelegd. Ofwel, zoals onze buurman zou zeggen: de kattenbak is klaar foot-in-mouth.

We zijn dus weer een stapje dichter bij 'klaar' (zeker als de verrassing klopt). Bovendien hebben we ook weer een stapje gezet richting FIRE. Een eigen helofytenfilter betekent minder vaste lasten. Immers, als de gemeente niets doet, hoeven we hen ook geen rioolbelasting te betalen. 

Ξ Wat is een helofytenfilter?

Eerst even een klein stapje terug. Wat is een helofytenfilter? Het korte antwoord is: off-grid rioolzuivering.
Het iets langere antwoord is dat je in Oosterwold alles zelf moet regelen en er dus geen gemeentelijk riool is waar je op aan kan sluiten. De oplossing is een 'helofytenfilter'. Dit filter bestaat eigenlijk uit een voorzuivering, een pompput en het helofytenfilter (rietveld) zelf. Zie hiernaast het plaatje van Kilian water, het bedrijf van Gerrit die dit woensdag heeft aangelegd. Voor meer informatie over de werking, lees deze uitleg op de site van Killian water. Tijdens de aanleg vertelde Gerrit nog uitgebreid over de werking. Inclusief de - niet verklapbare wink - geheimen van de meester. 

Ξ Arcobatiek met graafmachines

 Maar ja, zo'n filter heb je niet zomaar. Dat is stiekem nog best een hoop werk waar je, als het klaar is, vrijwel niets van terugziet. Het was wel erg leuk om te zien en om Gerrit zo enthousiast te horen vertellen. Bovendien was ik zwaar onder de indruk van de kunsten van de graafmachinemachinist. Werkelijk een vakmanjongen laughing

HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen
HelofytenfilterAanleggen

Op de tekening paste alles immers wel prima, maar in de modderige praktijk was het meer graafmachine acrobatiek. Echt super om te zien hoe hij op het randje, al diep weggezakt in de zompige modder, een oefenslag maakt voor het perfecte gat. Dan toch niet tevreden is. Dus met drie wielen in de lucht, afwisselend de graver in de sloot en de wei, wat heen en weer wiebelen om echt waterpas uit te komen voor de perfecte hoek 👍. 

Ξ Verrassing

 Dat was allemaal woensdag. Vandaag was een gekke dag. We wilden wat overzicht krijgen in de planning, dus hebben belangrijke afmaak-punten op een rijtje gezet. Maar eerst Baas bellen. Vandaag zou namelijk de planning voor het aansluiten van de nutsen definitief worden. Merel (die in dit soort situaties beter is) belde met Baas. En vervolgens kwamen we in Kafka terecht. Een lang verhaal kort: ons aansluitnummer was onvindbaar. Stonden we vorige week nog in de 'zachte' planning voor week 23, waren we nu compleet zoek surprised. De dame van Baas beloofde verder te zoeken en snel terug te bellen. Dus Merel belde twee uur later nog een keer. "Nee, we waren niet vergeten, we waren alleen nog niet gevonden". Weer een uur later: "Nee we zijn echt zoek, ze ging planning mailen en daarna naar huis. Zelf bellen/mailen kon niet. Probeer het volgende week nog maar een keer. Liefst maandag, want dinsdag is zij er pas weer".......... 

Baas in Oosterwold is Oosterwold2

En dan nu de verrassing. Want hoewel onze mond definitief was opengevallen en onze broek tot onder de knieën was afgezakt hadden we rekening gehouden met gekkigheid. De nutsen zijn immers de nutsen en Baas in Oosterwold is Oosterwold2. Onze bouwer Martin belde om even bij te praten. En die begon met de felicitaties: Baas was vandaag bezig geweest. Hun keet stond er nog. Maar op een paar draadjes na en het dichtgooien van het gat was de nutsaansluiting klaar?!?!?!?! Vraag niet hoe het kan, wees blij dat het kan. En fingers crossed dat ze maandag e.e.a. inderdaad afmaken! 

 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (6)

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  01 June 2018 at 21:02 |
  Ik had nog nooit van zo'n helofytenfilter gehoord, maar ziet er goed uit zeg. Dat gaat een mooie sloot aan rioolzuivering kosten schelen.
  En voor wat betreft die nuts mensen. Ik denk dat het warme weer hen naar de kop gestegen is. Blijft bijzonder volk.

  reply

  • Joost

   Joost

   02 June 2018 at 19:09 |
   Ja leuk he? Het schijnt dat het water dat uit het filter komt weer van drinkwaterkwaliteit is. Oké, testen vind ik wat overdreven ... maar toch. :-)

   reply

 • Greet

  Greet

  02 June 2018 at 09:16 |
  Mooie up-date ! Ik had ook nog nooit van zo'n filter gehoord , best ingenieus .

  reply

  • Joost

   Joost

   02 June 2018 at 19:10 |
   Thanks!
   Het is inderdaad leuk. Gerrit kan er uren over vertellen, ook over de technische details. Echt interessant.

   reply

 • Jan Willem

  Jan Willem

  03 June 2018 at 12:50 |
  Stroom is dus nog een droom?

  reply

  • Joost

   Joost

   03 June 2018 at 15:17 |
   Nog wel, maar we duimen dat ze het snel afmaken. Gisteren hebben we de draden en leidingen zien liggen.

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.