• Home
 • Blog
 • FIRE
 • Gaan wij er in 2019 op vooruit? Hell yeah!!
Jan31

Gaan wij er in 2019 op vooruit? Hell yeah!!

Author // Merel Categories // FIRE, Oosterwold

Gaan wij er in 2019 op vooruit? Hell yeah!!

Oké, ook nu is er een waarschuwing op zijn plaats. Ik heb een hekel aan borstklopperij-blogs. Zodra ik er één herken, ben ik weg. Desondanks wil ik graag wat schrijven over hetgeen wat nu zo actueel is: hoe zit het met de (onze) koopkracht in 2019?

Al verschillende bloggers lieten weten dat de gestegen kosten niet gecompenseerd worden door de stijging van hun netto inkomsten en ze er dus op achteruit gaan. Zuinige man trapte af, Eenvoudig leven volgde en ook Geldnerd schreef er een stukje over.

Bij ons hangt die koopkracht samen met de evaluatie die ik deed na een half jaar wonen in Oosterwold. Wat vind ik er hier nou van? Is het wat ik ervan verwacht had. Wat is positief en wat is negatief. Twee positieve dingen zijn voor mij echt opvallend. Eén ervan is de duurzaamheid van ons huisje. We gingen dit avontuur aan omdat we rust en ruimte wilden; vooral de buitenruimte was iets dat ons aansprak. Nieuwbouw hadden we eigenlijk niets mee en duurzaam wonen was iets dat in 2016 (toen we aan Oosterwold begonnen) nog helemaal niet mainstream was. Het waren voor ons noodzakelijke dingen om hier het lapje grond te krijgen dat we zo graag wilden. Maar man, wat ben ik blij dat we deze richting op geduwd zijn!

Wees op je vierkante meter een vorst -
Mens durf te leven

Omdat het in Oosterwold zelfbouw is wat de klok slaat, sta je voor de opgave om alle keuzes zelf te maken. Tijdens het proces hebben we ons ingelezen en een mening gevormd. En als je je erin verdiept, is het hartstikke interessant. Zo wonen we nu in een klein, goed geïsoleerd huisje met lage energielasten. En dat heeft direct invloed op onze koopkracht. Daar waar het hele systeem kraakt en piept over de noodzakelijke veranderingen die plaats moeten vinden om onze wereld leefbaar te houden (als we al niet veel te laat zijn) en de kosten verhaald worden op de burgers, stellen wij voorzichtig vast dat de kosten voor de pellets om ons huis en het water te verwarmen waarschijnlijk onder de €40,- per maand uitkomen. Daar komen nog een paar euro bij voor elektra (want zonnepanelen) en nog wat voor water. En dat voor een vrijstaand huisje!

(O ja, en voor de azijnpissers die denken dat zulke lage lasten alleen weggelegd zijn voor mensen die veel geld hebben: ons budget waar we in 2018 onze grond voor kochten en ons huis van bouwden lag een ton lager dan het bedrag waarvoor we ons huisje in Zandvoort in 2016 hebben verkocht.)

De tweede reden waarom de koopkracht bij veel mensen daalt zijn de gestegen gemeentelijke heffingen. Ook hier weten we nog niet precies waar we aan toe zijn, maar dat we er fors minder aan uit gaan geven is een feit. Onze WOZ-waarde moet wel lager uitkomen dan de WOZ-waarde die ons huis in Zandvoort had. En aangezien we onze eigen waterzuiveringsinstallatie hebben, kunnen we vrijstelling aanvragen voor bepaalde onderdelen van de rioolheffing. In december kregen we al een aanslag 'zuiveringsheffing woonruimten'. Daar hebben we bezwaar tegen gemaakt en dat bezwaarschrift is gegrond verklaard en de aanslag is vernietigd.
In Zandvoort hadden we ook nog twee parkeervergunningen en een bezoekersparkeervergunning. Ook die zijn hier niet meer nodig. Oftewel, ook hier dalen de kosten met vrolijk makende bedragen.

Ons huisje is niet alleen milieutechnisch duurzaam, maar dus ook financieel. Het geeft rust om te weten dat we behoorlijk wat financiële tegenslag kunnen krijgen zonder dat het stress oplevert.

Dat onze koopkrachtstijging niet door overheidsbemoeienis komt, maar door keuzes die we zelf hebben gemaakt, doet niet ter zake. Het is schijnbaar mogelijk. En dat terwijl we alleen maar mooier zijn gaan wonen. Ik ben er heel blij mee en ook best een beetje trots op.

Kostte het dan helemaal niets? Natuurlijk wel. De vaste meelezers weten wel dat de stress van het (laten) bouwen van ons huisje bij mij tot ritmestoornissen leidde. Op 15 november onderging ik een ablatie. Hoe is het nu met de ritmestoornissen? Eigenlijk best goed. In eerste instantie waren er alleen maar meer ritmestoornissen, maar vanaf januari is het rustiger aan het worden. Weg zijn ze nog niet, maar ze zijn er niet meer dagelijks en als ze er zijn, zijn ze er maar kort. Hoopgevend. Al zit ik nog steeds op een hoge dosering van mijn medicatie en weten we dat de ablatie maar gedeeltelijk geslaagd is.

Mensen die me zo'n vraag stellen, kan ik wel zoenen.

'Was het het waard?' is een vraag die me soms heel voorzichtig wordt gesteld. Waarschijnlijk omdat mensen er een soort van schuldvraag in voelen. Mensen die me zo'n vraag stellen, kan ik wel zoenen. Elke vraag die niet gesteld wordt is een gemiste kans om het erover te hebben. Wat iemands mening ook is.
En ja, het was het absoluut waard. Alleen al het gevoel hebben om weer aan het stuur te zitten is fantastisch. Het voelt alsof Joost en ik weer een beetje regie over ons leven terug hebben gepakt. Het leven overkomt ons niet alleen maar. En dat gevoel is hemels. Dit is nou precies de afweging tussen kwaliteit en kwantiteit waar chronisch zieken voor komen te staan. En ik ga liever strijdend ten onder dan dat mijn leven lang en grijs is. Een nummer dat me elke keer weer raakt als ik ernaar luister is: 'Mens durf te leven!' uitgevoerd door Wende Snijders. Vooral de zin: 'wees op je vierkante meter een vorst'. Fantastisch! 

En als ik dat nummer luister, en ik kan er niets aan doen, bekruipt me de vraag of de mensen die meewarig naar ons keken toen we vertelden dat we naar Almere zouden gaan verhuizen, dezelfde zijn als de mensen die nu om het hardst klagen over de gestegen levenskosten. En dan moet ik toch een beetje grinniken.

Genoeg borstklopperij! Excuses ervoor! Mijn evaluatie van een half jaar wonen in Oosterwold bracht me nog op een ander positief punt: de manier van samenleven hier. Maar dat bewaar ik voor een andere keer.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (5)

 • Mr. Thinkingbig

  Mr. Thinkingbig

  01 February 2019 at 10:00 |
  Lage maandlasten zijn tof. Dat maakt je vrijer en flexibeler. Goed gedaan dus. Pelletkachels ben ik zelf nog niet helemaal over uit. Is een warmtepomp niet zuiniger en beter voor het milieu?

  Ben benieuwd naar je bericht over samen leven in Oosterwold!

  reply

  • Joost

   Joost

   01 February 2019 at 20:51 |
   Pellet cv is circulair en als je een goede hebt qua verbranding zeker niet slecht voor het milieu. Met de huidige stand van de techniek zou ik er zo weer voor kiezen.
   Warmte pompen verbruiken wat mij betreft veel te veel elektriciteit. Daarvoor moet je weer meer pv panelen plaatsen. Bovendien moet je dan aan de accu's wanneer (niet als) het salderen is afgeschaft.
   Maar wieweet als onze pellet cv aan vervanging toe is ligt e.e.a. wellicht allemaal anders. :-)

   reply

 • Ragna

  Ragna

  01 February 2019 at 12:43 |
  Wat een heerlijk blog! Jeuh voor jullie!

  reply

 • Mark

  Mark

  02 February 2019 at 10:19 |
  Heel mooi! Goed om te lezen wat het jullie allemaal gebracht heeft.
  Ik overweeg ook kleiner te gaan wonen, maar nieuwbouw trek ik niet en wil ik in mijn eentje ook niet.

  groetjes,
  Mark

  reply

 • Rose Van der Haven

  Rose Van der Haven

  05 March 2019 at 11:12 |
  Mooie terugblik en realisatie. Motiveert ons weer om verder te gaan in onze afweging om uit de hypotheek te stappen en kleiner te gaan wonen om zo sneller fire te worden.

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.