May18

Halve blogs

Author // Joost Categories // Oosterwold, Zelf maken

update: rood klaar

Halve blogs

Kennen jullie dat? Dat je allemaal ideeën hebt om over te bloggen. En daar ook wel beginnetjes mee maakt, maar dat 't eigenlijk maar tekst is voor een halve blog. Of sowieso een beetje gerommel in de marge... Oké, dat laatste is voor ons geen selectiecriterium. Rommelen in de marge doen we eigenlijk altijd

Anyway, vandaag dus maar weer eens een rommelblog vol halfslachtige verhalen.


Inhoud

Veel lees- en kijk plezier. Mocht je het niet aankunnen, heb geduld. De Een volgende keer maken wel weer hele verhalen 🙃. 

Ξ Dieren in de tuin

Het eerste blogje dat ik wilde maken zou over alle dieren in de tuin gaan. Naast onze eigen rakkers, loopt en vliegt er nog van alles! Laatst hadden we torenvalken op bezoek. Maar dat waren geen blijvertjes. Het stelletje heeft een week samengewoond, maar daarna zijn ze toch uit elkaar gegaan - of zijn ze in ieder geval verhuisd.

Gelukkig dachten twee mezen-stellen er anders over! Een huisje aan de poort en een huisje aan de hoge paal wordt bewoond ... met kleintjes! Pa en ma vliegen af en aan en in het langslopen horen we luid gekwetter 🥰. Dat geluid wordt wel overstemd door het kwaak van de pulletjes en de padden/kikkers in de tuin!

01 Valkie
02 Vogelhuisje
03 Pad
04 Bijenhotel
06 MetselbijenTuinhuis

En tot slot werden we verrast door de metselbijen! Super leuk om te zien hoe druk het was bij de het metselbijenkastje en even later bleek hij helemaal vol te zitten! Maar niet alleen daar. Toen ik aan het schilderen was aan het tuinhuis kwamen we een nestje tegen. Helaas zat het helemaal verstopt achter een plank die ik weghaalde, maar het geeft wel prachtig weer hoe kunstig deze bijtjes metselen. 

Ξ Fruit drogen

Blog twee zou over eten gaan. Altijd een leuk onderwerp. En altijd onderdeel van een discussie hier thuis - en uit betrouwbare bron ook bij andere Oosterwolders: 'Wat doen we met al die oogst?' 🤷🏻‍♂️.
Nu zijn er diverse oplossingen: opeten, invriezen, weggeven, wecken, of natuurlijk cider van maken! Maar sinds kort hebben we nog een optie: drogen! We hebben getest met appels en het is super lekker! 6 uur op 57°C haalt al het vocht uit de partjes en alle smaak is blijven zitten. Het deed ons denken aan appeltaart.... 😋 

1-FruitDrogen
2-FruitDrogen
3-FruitDrogen
4-Raapstelen
5-Brood 2020 - tarwe volkoren rogge

En nu we het toch over eten hebben. Andere culinaire hoogtepuntjes waren raapstelen-pasta met sla uit eigen tuin (joepie eerste oogst 2020!!!) en we zijn weer begonnen met broodbakken. Heerlijk allemaal! 

Ξ Druivenhaag

O, en dan vergeet ik nog een bewaarwijze: wijn! Maar ja, daar heb je druiven voor nodig. Dus - tja ergens zit daar een soort van logica in 🤔 - wist Merel mij te overtuigen dat we toch écht wijnranken in de tuin moesten hebben. Zo gezegd zo gedaan. Weer 12 meter spitten en 9 gaten (8 in de haag en 1 bij de kas) van 50cm diep vol met verse compost en losgemaakte klei. 

Druivenhaag
Druivenhaag
Druivenhaag
Druivenhaag
Druivenhaag

Die klei losmaken viel overigens niet mee. Dat het droog is wisten we al. Maar we merken het ook echt in de tuin. Klei wordt beton en de eerst 50cm is echt kurkdroog - een houweel was handiger geweest dan een spa. Gelukkig hielp Prins goed mee 🤦🏻‍♂️. 
Hopelijk hebben de druiven het naar hun zin. Want het ziet er wel leuk uit vinden we! Zeker als de kastanjehouten palen en draden om de druiven te leiden gemaakt zijn. Dat wordt nog wel een keer een andere halve blog. 

Ξ Project 'Dun door de broek'

Tot slot Project Dun door de broek - ofwel: Project 'Hoe schilder je in godesnaam de zijkant van de dakkapellen?!? Zonder dat je zomaar van het dak af stort'. Dat laatste is iets wat me al een tijdje bezighoudt. Vorig jaar hebben we de buitenkant van ons huisje geschilderd m.u.v. de zijkanten van de dakkapellen. Aan de ene kant staat de farstukvist in de weg en aan de andere kant de zonneboiler/-panelen. Een ladder van beneden is dus niet goed mogelijk.  

Project 'Hoe schilder je in godesnaam de zijkant van de dakkapellen?!? Zonder dat je zomaar van het dak af stort' 

Een lumineus idee: een ladder van bovenaf💡! Maar dat is makkelijker bedacht dan gedaan, ofzoiets. Immers we hebben een hoog 45° dak en de zijkanten van de dakkapellen lopen tot 4,5 meter onder de nok. Dat zou betekenen dat we een nokhaak en nóg een ladder moeten kopen, bovendien zou dat wellicht krassen geven op het dak en zit je daarna weer met allemaal moeizaam op te bergen spullen. Dus na lang googlen een vluchtladder gekocht. De gedachte was om die over de nok te haken en dan soepeltjes af te dalen. En in het hoofd leek dat een goed idee, maar toen ik op de dakkapel stond en 'm aan de nok hing dacht ik na de tweede tree: 'als het huis in de fik staat oké, maar lekker kwasten ....😱'. Ik ben niet bang aangelegd, maar ik vond de naam van het project voldoende; dat hoefde geen praktijk te worden... . Dus het boeltje weer ingepakt en verder gegoogeld. 

Dakladder
Dakladder
Dakladder
Dakladder
Dakladder

Daar vond ik deze site. Russisch van oorsprong, dus dat moest goed komen. En sowieso #zelfmakenisleuker! Vandaag wat oud hout verzameld, met de afkortzaag gespeeld en een paar keer het dak op geklommen om te meten. Hij is klaar, inclusief handvat! Super stabiel, en met schone broek tot aan de onderste sport geklauterd. Morgen maar eens proberen met een verfkwast in de hand. 

Update: het rood is klaar en de ladder werkte perfect! 

 

P.s. Deze vluchtladder hebben we dus voor niets gekocht. Heb je een tweede verdieping dan is hij ideaal voor vluchten in geval van nood. Over de vensterbank haken en de ladder naar buiten gooien. Hij kan zelfs 500kg aan. Interesse? Hij is te koop. Slechts ¼ keer gebruikt 😉: nieuwstaat. Doe een leuk bod! 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (7)

 • Mr FOB

  Mr FOB

  18 May 2020 at 19:54 |
  Nooit van gehoord, metselbijen, leuk!
  Enne, mooie plaatjes weer!

  reply

  • Joost

   Joost

   18 May 2020 at 21:05 |
   Metselbijen zijn solitaire bijen.
   Super leuk om te zien. De zijkant van het bijenhotel kan ook open. Dan kan je alle nestjes bekijken zonder ze te verstoren.

   reply

 • Meer door minder

  Meer door minder

  18 May 2020 at 23:17 |
  Normaal gesproken liggen de dakpannen op panlatten en worden de pannen verschoven zodanig dat je via de panlatten naar boven of naar beneden kunt bewegen,
  Ik raad je wel aan een beschermingsharnas met beveiligingskoord te gebruiken om jezelf te zekeren.
  sucess

  reply

  • Joost

   Joost

   19 May 2020 at 07:54 |
   dank voor de tip, maar aangezien het dakpanplaten van 6.00x1.20m zijn, zal schuiven niet lukken.
   we doen verder wel voorzichtig. thanks :-)

   reply

 • Jan Willem

  Jan Willem

  19 May 2020 at 15:14 |
  Leuk bedacht! Ik moet ook mijn dakkapel nodig schilderen... :-O

  reply

 • Henriette

  Henriette

  20 May 2020 at 16:17 |
  Ik ben wel blij dat je de update hebt kunnen plaatsen. Nu maar weer met beide benen op de grond blijven staan.

  reply

 • Wim Vijvers

  Wim Vijvers

  21 May 2020 at 14:14 |
  Voor deze knutselprestatie schieten woorden te kort. Ook voor de opluchting dat je weer veilig beneden staat.
  “Russisch van oorsprong, dus dat moest goed komen”. Ook deze handicap heb je overwonnen ondanks dat de toelichting bij de plaatjes niet uit het Russisch is vertaald, ook niet in de Duitse en Franse versies. En voor de Russische website “dakladder met je eigen handen” geeft Firefox een waarschuwing: mogelijk beveiligingsrisico!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.