Jan19

Groen

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin

Groen

Ξ Leeg

We hebben (vinden wij tenminste) een grote kavel. En afgelopen jaar ons uiterste best gedaan om deze vol te zetten met bomen en bosplantsoen. Het eerste doel was de bomen levend houden en met bosplantsoen de basis zitten voor mooie begroeiing langs de kavel.

Kijk je echter nu de tuin in dan lijkt hij wel leeg?! Oké dat is misschien een beetje overdreven. Maar toch; wanneer je iemand aantallen zou laten gokken, gaat hij / zij zeker niet 50 bomen en 175-200 stuks bosplantsoen als antwoord geven. En die staan er toch echt. 

Oorzaak: er zitten geen bladeren aan.

Kortom: er moet meer groen in de tuin! Verder volzetten met bomen is niet slim. Want er moet voldoende ruimte blijven om uit te groeien en te bloeien. Alleen het bosplantsoen mag nog wel wat dichter, dus de volgende 150 staan alweer in bestelling.
Deze winter pakken we het daarnaast ook anders aan. We richten ons nu op groen, groot en/of dicht. We hopen daarmee niet nog jaren te hoeven wachten totdat het een beetje oogt - zo geduldig zijn we niet. En tegelijkertijd hopen we zo wat meer diepte in de tuin te krijgen. 


Ξ De beuk erin (en ook de laurier)

In en langs de doorwaadbare zone, willen we graag een hele diverse haag van allemaal soorten struiken. Liefst smal en hoog. De basis vormt dus het bosplantsoen, maar zoals gezegd gaat dat niet snel genoeg wink. Daarom zijn we deze winter begonnen met grote stappen snel thuis: beuk (40x) en laurier (4x). Beide zo'n twee meter hoog en bladhoudend. Hopelijk groeit dit echt uit tot een mooie haag zonder dat je je na de herfst afvraagt waar alle struiken zijn gebleven...

BeukenGroenRood
BeukenGroenRood
BeukenGroenRood
BeukenGroenRood

Leuk weetje: er bestaat zowel een beukenhaag als een haagbeuk. En dat is meer dan alleen de volgorde van de letters. Carpinus betulus (Haagbeuk) is juist niet de gewone beuk voor hagen. Het belangrijkste verschil met de Fagus sylvatica (gewone beuk) is dat de haagbeuk z'n blad verliest en de gewone beuk dat niet doet. Kortom: wij kozen voor de gewone beuk in de kleuren rood en groen. 

Zonder dat je je na de herfst afvraagt:
Waar zijn alle struiken gebleven?

Tijdens het planten van de beuk hebben we trouwens niet gekeken welke rood en welke groen is en alles door  elkaar in de grond gezet. Komend voorjaar weten we pas hoe gemixt het is smile.  Want momenteel is het verschil niet te zien. Tenminste door ons niet .... 

Wel zichtbaar is de laurier. Die staat vrolijk groen te wezen. Dit is de gewone laurier (Prunus laurocerasus rotundifolia) en niet de Portugese. Die laatste heeft kleiner blad en groeit langzamer. Die komt er later nog wel een keer bij.

Ξ Ik wilg wel een vlechtheg

Sorry voor de slechte woordgrappen ...  Maar we zijn gewoon nog niet klaar met wilgentakken. Gisteren hebben we weer 50 grote takken opgehaald - lang leve marktplaats en de hulp van 'Stout'. Dit alles voor een nieuw experiment: een levende vlechtheg! Leuk om te proberen en gelijk een mooie afscheiding achter de parkeerplaatsen. Volgens de theorie zouden de wilgentenen op de kruispunten moeten vergroeien en op hoogte nog mooie uitgroei moeten geven.

WilgenVlechtheg 006-ophalen
WilgenVlechtheg 007-ophalen
WilgenVlechtheg 008-ophalen
WilgenVlechtheg 011-ophalen

We hebben met de grondboor gaten gemaakt en steeds twee wilgentakken in een gat gezet. Eén schuin naar links en één schuin naar rechts. De kruispunten hebben we vastgespijkerd of - als de tak te dun was - met een tiewrapje vastgebonden. Uiteindelijk moet dat dus vastgroeien. 
Tot slot hebben we nog drie knotwilgen op de hoekpunten van onze kavel; gezet en een experimentje gestart met drie mini-knotwilgen. Of beter: laag bij grondse knotwilgen.

WilgenVlechtheg 023-vlechten
WilgenVlechtheg 024-vlechten
WilgenVlechtheg 025-vlechten
WilgenVlechtheg 026-vlechten
WilgenVlechtheg 027-vlechten
WilgenVlechtheg 030-vlechten
WilgenVlechtheg 034-vlechten
WilgenVlechtheg 036-vlechten

We zijn benieuwd!

 

Ξ Snoeien

Tot slot hebben we alvast een beginnetje gemaakt met het snoeien van de fruitbomen. Sowieso goed om te doen  voor een mooie oogst. Maar door goede vormsnoei kunnen we ook de juiste zichtlijnen in onze fruitboomgaard krijgen. Of zoiets, want feitelijk doen we maar wat en proberen we zo goed mogelijk de cursus (nog één plekje beschikbaar) in de praktijk te brengen wink

Met het 'snoeiafval' gaan we in maart proberen te enten. Ook al weer zo leuk. 

Kortom, we zijn weer lekker bezig geweest met aanrommelen in de tuin. Nu maar hopen dat het ook echt een groene tuin oplevert! 🤞

  

  

< volgend artikel     ^blogroll^     vorig artikel >

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (2)

 • Anna H.

  Anna H.

  19 January 2020 at 17:58 |
  Oh heerlijk, Dat gepruts en gerommel en ge-experimenteer! Mijn handen beginnen te jeuken! En wat fijn dat wij mogen meegenieten!

  reply

 • Thea

  Thea

  19 January 2020 at 18:13 |
  Wat leuk, een vlechtheg van wilgentakken, geweldig!
  Alleen jammer van de laurierstruiken, die zijn echt lelijk!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.