Mar07

Geduld

Author // Joost Categories // Bouwen, Oosterwold

Geduld

Het eerste echte bouwmateriaal ligt op onze kavel! We zijn bij Gert-Jan Bon geweest. Het heiwerk is uitgezet. We hebben bijgepraat met onze bouwer. En toch heet dit blogje geduld...

Waarom? Omdat bouwen geduld vraagt. Tenminste, binnen ons referentiekader. Wij houden van afspraak maken, afspraak nakomen. Van dan en dan en huppetee. Maar schijnbaar werkt het niet zo in de bouw. Twee weken verderop is nog heeeeeeel ver weg. En heiers, die zijn sowieso niet te vertrouwen qua planning. 

De afgelopen dagen doen we niets anders dan bellen met al onze nieuwe beste vrienden van het heibedrijf, de fundeerder, de heier, de uitzetter en de kalenderaar. En met de bouwer, de grondbewerker en natuurlijk de opzichter van de gemeente. Wij zouden denken, als je zoveel mensen nodig hebt, plan je e.e.a. dus duidelijk en van te voren in. Maar dat is dus niet zo. En iedereen vindt dat ook doodnormaal. Want (ik citeer:) 'heiers, daar heb je geen vat op, het is wat het is'. Eerst was het heien vandaag. Toen vrijdag. Gisteravond nog zéker maandag. En vanmiddag om 17.00 werd ik gebeld dat het toch dinsdag- dus ga maar uit van woensdag - wordt.... Oké het is wat het is embarassed. En trouwens, wie zijn wij om daar wat van te zeggen. Met privé afspraken die van te voren worden gemaakt zijn wij zelf ook niet goed. Mmmmm zouden die heiers allemaal ooit eens een heibalk gekopt hebben cry?

HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten
HeiwerkUitzetten

Maar zoals je hierboven ziet, hebben we gelukkig de foto's nog. Super leuk om het eerste echte materiaal van ons huis op de kavel te zien liggen. En sowieso was het een leuke dag. Eerst bij Gert-Jan Bon zitten praten (o.a. over de schelpen in de fundering en de nutsvoorbereidingen).

Daarna het uitzetten van het heiwerk. Simon was daarvoor ingehuurd door Prefund en een prima kerel - die eerst gezellig koffie ging maken in z'n bus. Maar ook erg fijn dat wij en onze bouwer ook aanwezig waren. Want er moest uitsluitsel over 'het peil' (de bovenkant van de vloer in huis) komen. Zodat ze precies weten hoeveel meter boven NAP de funderingsbalk moet liggen. Maar de houten vloeropbouw bleek lastig te begrijpen en bijna zou ons huis 26 cm hoger komen te liggen. Geen ramp, maar zeker ook niet fijn. Dus we waren blij dat we er naast stonden met het tekeningetje dat ik ooit in Powerpoint had gemaakt voor het grondverzet en nu tot ultieme waarheid werd verheven... mmm oke surprised.

Bovendien bleek Gert-Jan Bon wat enthousiast te zijn geweest met de zandlaag. Deze is 20-25 cm geworden i.p.v. de verwachtte 10 cm. Ook geen probleem. Voor ons zelfs wel fijn. Maar op de plek van de funderingsbalken moeten er wat centimeters weg geschept worden (actiepuntje voor ons tussen heien en funderen). 

Tot slot met Martin naar het Staatsbosbeheer bezoekerscentrum om de hoek gegaan, voor koffie en bouwoverleg. De veranda besproken, de elektra etc. En over hoe het gaat in de bouw . Vol goede moed weer naar huis - voor friet met sla. Dat had ik wel verdiend, op zo'n harde werkdag in de bouw. En dan kunnen we daarna weer geduldig wachten op de nieuwe planning smile.

 

p.s. Ik bedenk me net: een paal weegt 950kg. De funderingsbalken +/- 4x zoveel. Dat betekent dat vanochtend een vrachtwagen met 40.000kg over onze kavel is gereden. En er waren niet eens bandensporen te zien?!! 👍 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Leave a comment

You are commenting as guest.