Oct19

Garage In de Fruitboomgaard

Author // Joost Categories // Zelf maken

Garage In de Fruitboomgaard

Zelf maken is leuker laughing ! Hadden we daar al eens over geblogd? Toch is het deze keer iets anders dan anders. Dit keer hebben we namelijk ons 'wagenpark' onder handen genomen. En dan doel ik niet op een (winter)bandje gewisseld, maar serieus Garage In de Fruitboomgaard 😉 gespeeld. 

 

Garage -
In de Fruitboomgaard

Ξ Accu

Actie één was de accu van Pietje wisselen. Pietje is ons minimalistische wagentje - met dito onderhoud en veel korte ritjes. Tja, als zo'n wagentje dan 12 jaar oud is, dan kan het zomaar gebeuren dat je accu opeens dood is... En dan bedoel ik echt dood. Zelfs de deurvergrendeling werkte niet meer en de radio was zó stroomloos geworden dat hij z'n eigen code was vergeten ... 

Wat te doen? Lang leve google! Filmpje gezocht hoe de accu door te meten (weet ff niet meer welke, maar er zijn er genoeg). Dit om te checken of het probleem echt alleen de accu was. Vervolgens met de multimeter naar de auto. Accu: nog geen 9v. Die is dus dood. Maar met draaiende motor (lang leve startkabels) was de spanning wel gewoon goed - de dynamo werkt dus gelukkig wel. 

Accu-Radio 0001-Pietje
Accu-Radio 0002-Pietje
Accu-Radio 0004-Pietje
Accu-Radio 0005-Pietje
Accu-Radio 0009-Pietje

Na een tweede rondje googlen een accu besteld bij accudienst.nl. €54,99 afgetikt en de volgende dag werd de accu met speciale koerier (want een accu) afgeleverd. En meteen aan de slag natuurlijk laughing:
- band losschroeven die de accu op z'n plek houdt
- polen los halen (eerst de - dan de +)
- accu eruit halen en nieuwe op z'n plek
- polen weer goed vastmaken (eerst de + dan de -)
- band terug en starten maar! 

En zowaar het werkt! Nog even de radio code ingetoetst (die bleek gelukkig nog bij de papieren te zitten) en Pietje was weer helemaal het mannetje cool. Paar testrondjes en nog een paar keer gemeten of er misschien ergens lekstroom was, maar dat lijkt niet het geval 🤞. 

Feitelijk nog geen 10 minuten werk en we rijden weer.

🚕

Ξ Airbag/Seatbelt Emulator

Klus twee was iets waar ik me al jaren aan erger, maar nooit de moed / het geld aan wilde besteden om op te lossen.  Heel veel auto's - en dus ook Beamer - hebben passagiers airbags. En dat is fijn. Alleen is dat minder fijn wanneer je een kinderzitje op de voorstoel hebt, of als er niemand zit. Om dat te checken hebben veel auto's een matje in de passagiersstoel zitten die checkt of er iemand zit. Zit er niemand of is er een kinderstoeltje bevestigd dan hoeft de airbag niet af te gaan. In het eerste geval scheelt het kosten, in het tweede geval meer ellende. 

Helaas willen die matjes nogal eens stuk gaan. Dat is op zich niet erg. Je airbag zal dan altijd uitgaan. Dus gevaar loop je niet. Je krijgt alleen continu als bestuurder een melding op je dashboard dat de airbag af kan gaan en dat de gordel niet vast zit. En zoals je op de middelste foto ziet, is dat niet heel subtiel. Bovendien, voordat je de cruisecontrol kan bedienen moet je eerst die foutmelding wegdrukken. Die meteen daarna weer terugkomt. 

Airbag-SeatbeltEmulator 001-Beamer
Airbag-SeatbeltEmulator 002-Beamer
Airbag-SeatbeltEmulator 003-Beamer
Airbag-SeatbeltEmulator 004-Beamer
Airbag-SeatbeltEmulator 005-Beamer

Anyway, een lang verhaal. Maar 'de fix' had dan ook een lange aanloop. De BMW garage in Heemstede rekende ons minimaal €450 tot als het tegen zat €700 euro voor - vandaar dat we het jaren maar hebben laten zitten. De BMW/Minispecialist hier in de buurt zette in op een kleine €300,- voor een nieuw matje. Ook nog best veel. Maar hij had ook een andere optie: eBay. Een emulator-kastje die de electronica gewoon vertelt dat er altijd iemand op de passagiersstoel zit, en een extraatje die de gordelsensor vertelt dat de gordel altijd om is (immers als er iemand zit moet de gordel om). 

Airbag-SeatbeltEmulator 006-Beamer
Airbag-SeatbeltEmulator 007-Beamer
Airbag-SeatbeltEmulator 008-Beamer
Airbag-SeatbeltEmulator 009-Beamer
Airbag-SeatbeltEmulator 010-Beamer

Gisteren viel de enveloppe met de kastjes in de brievenbus. En vanochtend hebben Merel en ik de stoute schoenen aangetrokken en een partijtje Yoga op de voorstoelen gedaan. K*lere wat zit dat ver weggewerkt. Gelukkig was de toelichting prima en lukte het met gepiel en gepruts uiteindelijk de stekkertjes los te krijgen. De emulator voor de zitting was het eenvoudigst. De stekker en pinnetjes van de gordelsensor los en vast krijgen was echt pielen. Maar gelukkig lukte dat uiteindelijk ook. Natuurlijk meteen een testritje gemaakt en hoera - de meldingen waren weg! En dat voor €46,60. Een koopje! En dan ook nog eens de lol van #zelfmakenisleuker!

 

Klus jij wel eens aan je eigen auto?

 

  

  

< volgend artikel     ^blogroll^     vorig artikel >

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (3)

 • R Schuchner

  R Schuchner

  20 October 2019 at 09:20 |
  zeker, kijk altijd eerst zelf. olie/filter doe ik zoiezo zelf en bij laatste apk werd verteld dat blokken en schijven voor vervangen moesten worden ( nu nog net goed voor apk)
  alles zelf gedaan en dat geeft een goed gevoel (en scheelt geld)
  Rij nu al 3 jaar in mijn oude Yaris (2001) en naast apk is er nog geen garage aan te pas gekomen :-)
  Ah ja en de accu had ik ook al eens vervangen; maar verder nog geen kosten gehad en de airco doet hetr ok nog steeds goed.

  reply

 • Willemien en Ben

  Willemien en Ben

  20 October 2019 at 13:38 |
  Dat is nog eens een mooi verjaardagscadeau voor jezelf Joost! Goed bezig. Een fijne verjaardag gewenst en liefs voor Merel.

  reply

 • Mevrouw Money Wenkbrauw

  Mevrouw Money Wenkbrauw

  20 October 2019 at 20:54 |
  Haha, yoga op de voorstoelen.
  Goed bezig, en leuk inderdaad (zeker als het lukt).

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.