Feb22

Tuinhuis | De Fundering

Author // Joost Categories // Oosterwold, Zelf maken

Meer jaren project huisje in de tuin

Tuinhuis | De Fundering

De laatste beetjes spierpijn verlaten langzaam mijn lijf.... Dat heeft wel anderhalve dag geduurd. Maar de fundering van de schuur is sinds woensdag klaar! Komende week kunnen we dus eindelijk de Edelweiss bestellen. Dat is toch wel een berichtwaardig hoogtepunt. Immers, ik ben in 2018(!) met de fundering begonnen. 

Nu klinkt dat dramatischer dan het is. De reden dat het zo lang duurde zit meer in doorlooptijd en een of twee andere zaken die voorrang kregen, dan in de daadwerkelijke hoeveelheid werk. Bovendien hebben we een zeecontainer staan, dus haast hebben we niet. 

Anyway, wat is er het afgelopen anderhalf jaar gebeurd? Drie grote stappen.


Ξ 1 Het maken van de bekisting

Trouwens, anderhalf jaar ... In de vorige fundering-blog schreef ik dat de eerste stap van de schuur-fundering eigenlijk het heien (april 2018) van de palen was en in september 2018 en maart 2019 heb ik aan de bekisting gewerkt.
Afgelopen maart* was ik nog vol goede moed dat er een beetje tempo in zou komen. De waaibomen-platen zouden dus wel afdoende zijn om het beton tegen te houden.... betonplex was duurder en sowieso niet nodig 😁.


Ξ 2 Koppen snellen en beton ijzer

Toen was het opeens februari 2020.... Eindelijk tijd voor actie. Bij de Praxis/Boels een drilboor gehuurd met puntbeitel. Ff een paar uurtjes kwaad maken en voilà de koppen waren gesneld en ontluchtingsgaten en doorvoeren gemonteerd. Waarom was dat toch zo lang blijven liggen?
🤷🏻‍♂️

Fundering
Fundering
Fundering
Fundering
Fundering

Ondertussen hadden we bij De Jong hout en staalhandel betonijzer besteld. Beton en palen hoeft overigens helemaal niet. Normaliter staan schuren als deze op stelconplaten. Maar ja, een paar palen extra heien was voor ons toentertijd makkelijker en goedkoper.
 

Ξ 3 Beton

Tja en afgelopen woensdag waren we dus zomaar toe aan het beton! De makkelijkste optie is een wagen langs laten komen en met een betonpomp in 15 min alles vol te blazen. Alleen stond de bekisting dus al een jaar in weer en wind. Daar is dat 'hout' niet echt voor gemaakt. Dus dat vertrouwde ik niet. Zo'n chauffeur neemt heeft immers niet de tijd om de bekisting rustig en heel voorzichtig te vullen. De kans dat ik met kapotte planken tot m'n enkels in het beton zou staan vond ik net wat te groot ... 

En sowieso #zelfmakenisleuker! Dus naar de Bouwmaat, waar ik de tip kreeg dat een bigbag betonmortel niet goedkoper was dan zakken in een bulk hoeveelheid. Maar uit een bigbag scheppen is wel veel zwaarder. Bovendien - zeker deze weken niet onbelangrijk - een bigbag is niet waterdicht. Je staat toch raar te kijken als je 2m3 betonmotel alvast uit zichzelf beton is geworden.

Fundering
Fundering
Fundering
Fundering
Fundering

Zelf maken is leuker, maar ook vermoeiend! Een lang verhaal kort: 150 zakken a 25kg per stuk besteld, een betonmolen gehuurd en woensdag aan de slag gegaan. Gelukkig wilde Martin de pallets van de weg tot naast de fundering brengen. De Hornbach was niet verder gekomen dan de straat, 50 meter verderop... Maar nog altijd had ik iedere zak 3x in de handen. We hebben er nog 28 over, dus ik heb grofweg tussen 9.00u en 18.00u zo'n 3x3000kg beton versleept. En dan tel ik het water en kruien nog niet eens mee > zie daar de spierpijn. 

Fundering
Fundering
Fundering
Fundering
Fundering
Fundering
Fundering
Fundering
Fundering

Het beton mixen bleek overigens het beste te gaan door bijna al het water in molen te doen. Dan 2 zakken mixen tot een nat geheel. Tot slot de derde erbij en het laatste beetje water c.q. wat na sproeien en vervolgens nog 3 min draaien. En storten gaat met een kruiwagen het best. Eerst probeerde ik het direct uit de molen in de fundering te storten, maar dat was geen succes. De kruiwagen was toch echt de betere keuze.  

Tot slot alles aanstampen, bijvullen en gladstrijken totdat de bekisting vol was. En als afwerking een laag heel dun beton (2 zakken met water voor 3) over de bovenkant zodat het oppervlak nog wat strakker werd. Ik hoop maar dat het ergens op slaat.... Anyway: het is dus klaar! We kunnen het pakket bestellen. Binnenkort dus echt bouwen! Heb er zin in, al is het wel tijd voor een nieuwe klusbroek 😁. 

N.b. Als iemand nog 28 zakken betonmix nodig heeft:

 


*
Na 6x herschrijven en laten reviewen denk ik dat ik de tijdslijn zo begrijpelijk heb uitgeschreven. Mocht je het desondanks niet volgen: gewoon verder lezen 
🤦🏻‍♂️.... de doorlooptijd was lang 😁

  

  

< volgend artikel     ^blogroll^     vorig artikel >

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (2)

 • Chiel

  Chiel

  24 February 2020 at 15:02 |
  Mooi werk Joost. Wat gaan de afmetingen van de schuur worden?

  Ben benieuwd naar de rest van je project!

  reply

  • Joost

   Joost

   08 March 2020 at 09:31 |
   Thanks, de schuur wordt (afgerond) 5 bij 6.
   We hebben 'm laatst besteld, dus binnenkort komt er vast een vervolg :-D

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.