Jul13

Farstukvist (update)

Author // Joost Categories // Bouwen, Oosterwold, Zelf maken

Farstukvist (update)

#zelfmakenisleuker! En al helemaal als het knutselen met hout is. Daarom hierbij: onze Farstukvist! Geïnspireerd tijdens onze vakantie in Zweden. Technisch helemaal zelf bedacht, gemaakt, geklooid en dat zonder beschrijving, maatvoering of zaagbroek, maar wel met nieuwe veiligheidsklompen in elkaar gezet cool

Eén jaar Oosterwold, betekent
blijkbaar ook één paar klompen. 

Wat een Farstukvist is? Een veranda'tje met een bankje bij de voordeur. En dat wilden we al sinds de bouw en sinds de bagger tijdens de winter en omdat we het er leuk uit vinden zien en omdat het ons Zweedse huisje nóg Zweedser maakt en gewoon omdat aanrommelen heel erg leuk is. Overigens wisten we helemaal niet dat dit in Zweden een Farstukvist heet. Dat appte onze bouwer toen ik vroeg of hij nog een stukje nokplaat had liggen. 


Farstukvistförstukvist eller farstubro, förr även kallat bislag, är ett förbygge framför ytterdörren, en typ av oglasad veranda eller svale som yttertrappan leder upp till. En farstukvist är alltid försedd med tak och golv men har ofta bara räcken istället för väggar. https://sv.wikipedia.org/wiki/Farstu
(Een soort veranda of buitentrap die leidt naar de voordeur. Een veranda-aanzicht is altijd voorzien van plafonds en vloeren, maar heeft vaak alleen de leuningen in plaats van muren.)


 

 

Ξ Hoe bouw je nu zo'n ding?

Een #zelfmakenisleuker blog kan natuurlijk niet zonder 'HOE DAN?!' Eigenlijk is dat verrassend eenvoudig. Je timmert wat hout in elkaar en klaar ben je. 

Farstukvist 001-hout halen
Farstukvist 007-hout halen
Farstukvist 011-hout halen
Farstukvist 012-Maatvoering
Farstukvist 013-bouwen
Farstukvist 015-bouwen
Farstukvist 019-bouwen
Farstukvist 020-bouwen
Farstukvist 022-bouwen
Farstukvist 024-bouwen

Het begint natuurlijk wel met hout halen. Dus ik met de kar naar Houthandel van Gelder. Daar hebben we ook de veranda vandaan en de prijs & kwaliteit beviel goed. Alleen dit keer was het niet op maat gezaagd, maar gebaseerd op een half papieren tekeningetje en een door de oogharen opgesteld lijstje. 

Farstukvist 028-bouwen
Farstukvist 030-bouwen
Farstukvist 033-bouwen
Farstukvist 035-bouwen
Farstukvist 041-bouwen

Nadat de poeren waren ingegraven en de maat van de staanders bepaald kon worden, heb ik eerst de elektra omgelegd en de vloer gemaakt. Daarna de entrée-balken. Of hoe noem je die dingen die niet doorlopen tot aan het dak en wel het hekje vormen 🤷🏻‍♂️? En tot slot van dag 1, de basis voor voor het dak gemaakt. Dag 2 bestond uit nog wat hout halen voor het dak 🤦🏻‍♂️. Om dat vervolgens op het dak vast te schroeven (je bedenkt het niet?!). 

Farstukvist 042-bouwen
Farstukvist 046-bouwen
Farstukvist 050-bouwen
Farstukvist 057-bouwen
Farstukvist 063-bouwen
Farstukvist 064-bouwen
Farstukvist 071-bouwen
Farstukvist 076-bouwen
Farstukvist 078-bouwen
Farstukvist 079-fase1klaar

Wat toen restte was het hekje en de bankjes. Ook dat vroeg weer een ritje met de auto - dit keer naar de Praxis en naar nog een en nog een... pfff. Spijltjes van 34x34mm zijn lastig te vinden. En al helemaal wanneer de winkelvoorraad op internet niet klopt en je ook geen latten zo krom als een hoepel wil kopen (zó raar?!). Vervolgens de leuningen en de spijlen op maat gemaakt, deuvels gelijmd en alles in elkaar gezet. En natuurlijk de bankjes gezaagd en vastgeschroefd.... KLAAR!

 

 

Ξ Bijna klaar 

Oké, klaar is niet helemaal waar. Het dak moet nog dakplaten krijgen - dezelfde als op het huis. De dakrand moet nog afgewerkt en er moeten nog kleine gootjes gevonden en gemonteerd worden. O, en natuurlijk moet alles (m.u.v. de vloer) nog wit geschilderd. Bijna klaar dus smile

Al rest nog nog wel één vraag. Ik heb alle schroefgaten die in het zicht zaten voorzien van een deuvel. Dat is een mooiere en watervastere afwerking dan een schroefgat. Alleen twijfelen we nog. Schuur ik ze af, zodat je ze na het verven eigenlijk niet meer ziet? Of laat ik ze juist - zoals nu - een klein stukje uitsteken, zodat je een leuk detail/houtverbinding hebt? Wat vinden jullie?

Reacties graag hieronder!

 

Ξ Update 11.08.2019

Het dak zit er op! 

Farstukvist dak
Farstukvist dak
Farstukvist dak
Farstukvist dak
Farstukvist dak

 

 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (10)

 • Mr FOB

  Mr FOB

  13 July 2019 at 19:13 |
  Cool, ziet er heel leuk uit! En inderdaad, #zelfmakenisleuker! Ik zou ze weghalen, die deuvelpuntjes. Maar ja, smaak en twisten gaat niet samen...

  reply

  • Joost

   Joost

   13 July 2019 at 19:51 |
   Thanks!
   Wij neigen ook naar afschuren, maar de stemlokalen (hier / FB / Slack) zijn nog open :-D

   reply

 • Esther

  Esther

  13 July 2019 at 20:08 |
  Prachtig! Wit geschilderd helemaal compleet plaatje.
  Ik zou de deuvels vlakschuren.

  reply

  • Joost

   Joost

   13 July 2019 at 23:18 |
   Thanks!
   Wit wordt inderdaad nog mooier, dan is hij helemaal af.

   reply

 • Eva

  Eva

  13 July 2019 at 22:50 |
  Joost, wat prachtig! En het past ook zo goed bij het huisje, alsof het er altijd al gezeten heeft en het altijd al zo bedoeld was.
  Ik wilde dit ook, ik vind dat een echt huis een Farstukvist moet hebben. In het eerste ontwerp zat het erin, maar het is vervolgens in bezuinigingsrondes uit het zicht verdwenen. En nu mis ik het. Op zeker moment zal het er hopelijk toch nog komen....

  reply

  • Joost

   Joost

   13 July 2019 at 23:16 |
   Ja, farstukvisten zijn de bom!

   reply

 • Maaike

  Maaike

  13 July 2019 at 22:55 |
  Jij bent toch ook een handige vent he! Mooi! Ik zou ze vlakschuren. Houden jullie er rekening mee dat we hier op de zeebodem erg snel zakken? Zet even ergens een lijntje om te zien hoe snel je zakt, zodat je straks niet de muur stuktrekt waar het aan vast zit. (Omdat dit deel sneller zakt dan de rest van het huis) Die tip kregen wij vanwege onze veranda die aan het huis is vastgemaakt .

  reply

  • Joost

   Joost

   13 July 2019 at 23:12 |
   Thanks! Goede tip, ga ik doen.
   Onder de veranda zitten heipalen. Maar hier heb ik de poeren op een 50x50 tegel ingegraven. Dat zal idd wel gaan zakken.
   (En ondertussen tekent zich langzaam een meerderheid van stemmen af :-D)

   reply

 • Ragna

  Ragna

  15 July 2019 at 17:41 |
  Schitterend! Hoe kom jij zo handig Joost!?
  (En #teamafschuren)

  reply

  • Joost

   Joost

   15 July 2019 at 21:33 |
   Thanks. Team wegschuren heeft gewonnen!
   En ik ben niet zo handig hoor. Alleen heb ik het vaak nog nooit gedaan dus denk ik dat ik t wel kan.

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.