Aug25

Falen in de fruitboomgaard

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin

Falen in de fruitboomgaard

Het is altijd leuk om te bloggen over alles wat goed gaat. Mooie oogst, nieuwe successen, leuke acties en net aangeplante bomen/struiken/enz. cool.  Maar ja, dat is niet het hele verhaal. Er gaat namelijk ook van alles mis. Of minimaal breken we ons hoofd óf iets nu eigenlijk wel goed gaat of toch mis. 

Hoog tijd dus voor een blogje 'Falen in de Fruitboomgaard'.

TLDR: Wat een ellende. Het is een wonder dat er überhaupt nog wat uit die tuin staat.

Ξ De plagen van Oosterwold

Laten we beginnen met alle vraat. Want we kunnen staan juichen over de artisjokken die prachtig bloeien, of dat de kolen zo mooi staan te zijn, of dat de bomen eindelijk vol peren hangen. Maar dat is 100% Darwinisme.

Muizen

Immers, de artisjokken die er staant is letterlijk de laatste van de 11. Het bed dat we hadden uitgekozen om deze vaste(!) planten te zaaien, was begin van het seizoen ook een van de favo bedden van de muizen. Onze prachtige planten gingen 1 voor 1 om. Ze stonden mooi te zijn totdat de muizen onder de grond de wortels opaten en de bovenkant de volgende dag gewoon omviel.

FalenIDFB
FalenIDFB
FalenIDFB

Sowieso zijn de muizen daar goed in. Ondergronds alles opeten. We hebben met verbazing naar het wortelbed staan kijken. Iedere nacht verdwenen een aantal worteltjes met loof en al. Maar op een manier alsof ze er heel voorzichtig uitgetrokken waren. De aarde werd onberoerd gelaten alleen het gat i.p.v. prachtig wortelloof verklapte dat er iets had gestaan. Totdat beide rijtjes compleet verdwenen waren. 
Bieten ondergingen hetzelfde lot. Evenals soms een aardappelen en/of knoflook. Blijkbaar vinden ze die laatste twee minder lekker. Al maakten ze met enige regelmaat graag een uitzondering op die regel. 

≡ Slakken & Rupsen 

Hebben de planten de muizenaanvallen overleefd en komen ze tot wasdom, staan de volgende plagen al weer op de loer: slakken en rupsen! Ook die kunnen in een dag/nacht je mooiste groente veranderen in een bundeltje zielige sprietjes.
Beiden met een eigen strategie. De rupsen verstoppen zich onzichtbaar - tenminste voor onze ogen - in de planten en 'opeens' krioelen ze aan alle kanten over de bladeren heen. Gelukkig gaat dit wel vaak per plant, dus proberen we de 'buren' meestal nog te redden door ze dan maar te oogsten - ook al is dat vaak wat te vroeg.

FalenIDFB
FalenIDFB
FalenIDFB
FalenIDFB

Slakken daarentegen trekken iedere iedere avond (vol ambitie*!) op vanuit de slootkant de moestuin in. Liefst als het geregend heeft of het gras nat is kunnen ze massaal de aanval inzetten. De laatste weken lopen we daarom rond 21.00 nog even de tuin in om ze te rapen en met een grote boog over de sloot te zwieren. Het record op staat op 103 naaktslakken op één avond.
N.b. Op de bomen zitten nog al eens kleine slakken met huisjes. Deze spoelen we meestal wel weg bij het water geven. Maar we hebben nog niet de indruk dat die heel veel schade geven. 

*zie de foto bovenaan

≡ Wespen

Tot slot de wespen. Dat seizoen is nu in volle gang en helemaal leeggegeten appels en peren laten hun voorkeur zien. Heeft de vrucht een kleine beschadiging (en welke heeft dat niet in onze tuin 🤷🏻‍♂️) dan duiken ze er met z'n allen op totdat hij helemaal leeg is en alleen het schilletje nog hangt.

FalenIDFB
FalenIDFB
FalenIDFB
FalenIDFB

Eigenlijk doen we daar niets aan. Wespen eten ook muggen houden we ons maar voor. En het was ons toch niet te doen om de kwantiteit ... toch?

N.b. Vogelvraat rekenen we niet. Vogels mogen alles eten, want die zijn leuk en mooi en welkom. Of het moeten kauwen zijn, maar gelukkig zien we die (afkloppen) relatief weinig.

Om verder te gaan met deze parade van ellende ... 

 

Ξ Ziektes

Ons hoofddoel deze eerste jaren is dat de bomen het overleven. Wij dachten dat het aanslaan en water prioriteit 1 en 1 was en dat we daarna 'gerust adem konden halen'. Helaas. Om verder te gaan met deze parade van ellende, hebben we ontdekt dat er diverse ziektes op de loer liggen. Gelukkig rijkt onze kennis niet heel ver, want anders zouden we wellicht nog meer ellende ontdekken.

Begin dit jaar zagen we een of andere luis (de naam hebben we verdrongen) die omhoog de appelboom inklimt om de bloemknoppen al te infecteren voordat er überhaupt gedacht kon worden aan oogst. Daarna kwam de appelstippelmot. De aardappels en tomaten hebben we continu getoetst op phytophthora en verdachte bladen direct weggehaald. De aardappels hebben we zelfs vroeger geoogst om verspreiding voor te zijn. 
En nu twijfelen we of er perenroest (of zelfs perenvuur🙀?!) in de perenbomen aan het ontstaan is. Ook hier halen we alle verdachte bladeren maar zo veel mogelijk weg en hopen op het beste 🤞.
 

FalenIDFB
FalenIDFB
FalenIDFB
FalenIDFB


Ξ Grond & droogte

Tot slot de grond en de droogte. Beiden ook reden genoeg voor treurnis. Immers, toen we hier net aan de slag gingen hoorden we dat je zelfs een bezemsteel in de grond kon steken zo vruchtbaar zou die zijn. Frambozen? Pas maar op, die gaan woekeren! Bramen en bosplantsoen idem! 

Nou ik kan je vertellen. Van de zes frambozen en twee bramenplanten leveren er nog welgeteld 2. Het o zo woekerende bosplantsoen, dat we expres wat groter hadden gekocht, is de eerste jaren grotendeels alsnog afgestorven en opnieuw uitgelopen (dat dan weer wel). Twee jaar later zijn we dus ongeveer terug bij af. En ook enkele bomen hebben het zwaar. 

Zelf denk ik dat de klei best heel leuk is, maar o.a. door de droogte veel te hard. Nu slepen we aanhangwagens vol compost de tuin in wanneer we planten planten. En maken we een groot/diep gat met 'ruwe' randen om de overgang geleidelijk te maken. Maar toch gedragen veel planten zich de eerste jaren alsof ze in een pot staan. Tja en dan hebben ze het dus zwaar. Het lijkt soms ook zinloos groot bosplantsoen / beuk / laurier / bessen / noten te kopen, want meestal sterft de boel toch af. Anderzijds houden we ons maar voor dat grote struiken ook een beter wortelgestel hebben, dus dat er wellicht toch wat winst zit. 

Hoera, toch nog een positieve opmerking gemaakt! 

 

Ξ Enzovoort

Naast dit alles heb ik het nog niet gehad over de hitte/zonnebrand, de wind, overwoekerende akkerdistel, zout in het grondwater of maaimachines die wortels beschadigen. Sowieso verwacht ik dat 99% van alle lezers al lang en breed zijn afgehaakt (gebruik 'pindakaas' in je reactie) en www.funda.nl heeft opgestart om te verhuizen naar een appartementje zonder tuin in de grote stad.

 

Vind jij tuinieren ook nog zo leuk?

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (18)

 • Karin Fienieg

  Karin Fienieg

  25 August 2020 at 11:30 |
  Hahaha herkenbaar!! Vooral de wespen!! Complete druiven en appeloogst naar de ₩€#@! De muizen hebben mijn aardappelen in de schuur ook gevonden en de tomaten worden door de wespen leeggedronken. De enige plaag waar we geen last van hebben zijn slakken. Die hebben de oversteek uit de sloot en over het schelpen pad niet aangedurfd. Verhoogde bakken helpen ook.
  Hou vooral vol!
  Groetjes Karin

  reply

  • Joost

   Joost

   25 August 2020 at 12:28 |
   hahaha dank je!
   m.b.t. de wespen eten ze de druiventrosjes overigens niet op. ik vermoed dat dat komt omdat we nog geen druiven hebben.... :-D

   reply

 • Patries

  Patries

  25 August 2020 at 12:05 |
  Tot het einde toe gelezen al sloeg ik onderweg bijna de handen voor de ogen. Wij hier ook veel ellende, hoeveel lievelingsplanten we al wel niet geplant hebben, die het dan toch niet gaan doen op onze vette klei. Hoeveel oogsten we al wel niet prematuur verloren hebben. Door de jaren heen leer je wat werkt en wat niet op je grond. Maar het ene jaar is het andere niet helaas. De slakken gaan wij te lijf met ingegraven potjes met bier. Ans plaatst een rijtje knoflook tegen de wortelvlieg. Het is maar een druppel op de gloeiende plaat deze adviezen, maar alle kleine beetjes helpen.

  reply

  • Joost

   Joost

   25 August 2020 at 12:29 |
   Precies, volgend jaar weer een poging!

   reply

 • Tamara /Voedselbos d'n Bergh

  Tamara /Voedselbos d'n Bergh

  25 August 2020 at 14:00 |
  Hoe herkenbaar! Al zitten wij dan op zandgrond en is bij ons vooral de droogte waar we ons zorgen om maken. En het grondwater ruikt roestig maar vooruit.

  De peren (met roest) zijn hier vooral in trek bij hoornaars, maar wat ik echt vervelend vind, zijn die stinkwantsen op de frambozen. De jonge perzik boompjes met krulziekte zijn ook een kleine bron van zorg.

  Maar verder genieten we wel veel van ons voedselbos hoor haha!

  reply

 • Christa

  Christa

  25 August 2020 at 14:23 |
  Pindakaas :) Balen van dit alles, wel erg leuk geschreven en mooie foto's.
  Jullie maken wel heel veel beestjes blij, dat is ook mooi. (Niet het plan, dat begrijp ik)

  reply

  • Joost

   Joost

   25 August 2020 at 15:46 |
   thanks!
   en ja blije beestjes zijn ook wat waard (-:

   reply

 • wilma veltkamp

  wilma veltkamp

  25 August 2020 at 15:22 |
  pindakaas ;-)

  reply

 • Zuinigeman

  Zuinigeman

  25 August 2020 at 15:44 |
  Heerlijk pindakaas. Vorig jaar zagen de blaadjes van onze perenboom er ook zo uit, ik dacht ook peren roest maar dit jaar is het helemaal goed gekomen. Blaadjes van de perenbomen zijn nu goed. Volgens mij had onze bomen toen te weinig water en veel wind gehad.

  Hier ook appels met een gat / beschadiging, maar gelukkig geen wespen. :-)

  reply

  • Joost

   Joost

   25 August 2020 at 15:45 |
   oef dat is goed nieuws! thanks
   wind en droogte hebben we inderdaad ook gehad :-)

   reply

 • Elga

  Elga

  25 August 2020 at 20:06 |
  Hahaha fantastische blog met volgens mij de juiste dosis aan realiteitszin! Ondertussen modderen we lekker door in ons prachtige kleiparadijs :)

  reply

 • Greet

  Greet

  25 August 2020 at 20:29 |
  Tja pindakaas.Als je aan druiven begint, dan leer je nog een plaag kennen, de Suzukifruitvlieg. In tegenstelling tot overige Drosophila-soorten leggen de vrouwtjes hun eieren in gezond, onrijp fruit. De larven ontwikkelen zich in het fruit. Ze verpoppen zich geheel of gedeeltelijk in het fruit...
  Vreselijk beestje dus.

  reply

  • Justin Case

   Justin Case

   17 September 2020 at 14:06 |
   O o, too much information, wil ik helemaal niet weten!

   reply

 • roos

  roos

  30 August 2020 at 17:51 |
  Hoi,
  ik kan de film "the biggest little farm" aanraden ( https://www.imdb.com/title/tt8969332/). Het is een docufilm van een Amerikaans stel dat een gemengde bioboerderij/homestead begint, en met allerlei ziekten, plagen etc. geconfronteerd wordt. Uiteindelijk komt het toch best aardig goed. Fijn en leerzaam voor een regenachtige zondag!

  reply

  • Joost

   Joost

   30 August 2020 at 18:10 |
   Ja die kennen we en is inderdaad erg leiuk!

   reply

 • MsMimi

  MsMimi

  02 September 2020 at 10:09 |
  Pindakaas. Veel geleerd en het kan volgend jaar alleen maar beter gaan, toch?

  reply

 • Justin Case

  Justin Case

  17 September 2020 at 14:08 |
  Bij ons waren het meestal de pruimen die er aan de voorkant uitzagen om van te watertanden en aan de achterkant compleet uitgehold bleken, door de wespen. Dit jaar hebben we dat probleem niet, want (door de droogte?) helemaal geen pruimen op wat klein verdroogd spul na.

  reply

 • Hannie

  Hannie

  27 September 2020 at 16:00 |
  Zó herkenbaar wat je schrijft! Bij ons hebben we opnieuw de tomaten niet kunnen behouden. Hebben we 1 appelboom die domweg weigert om te gaan bloeien en ga zo maar door. Stug doorgaan met uitproberen en leren dan maar. Ooit vinden we het wiel uit en ontdekken we waardoor het misgaat. Toch?
  Veel succes!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.