Nov10

Energie na twee weken weg

Author // Joost Categories // Algemeen, Energie

Energie na twee weken weg

Twee weekjes vakantie gehad, vandaar de stilte op deze blog. Vakantie is immers vakantie. Het is nog niet zo dat we HOT/FIRE zijn en we niets anders te doen hebben dan bloggen wink. Wees niet bang, ik ga geen vakantieverhaal opschrijven, daar zijn betere plekken voor. 
Waar deze blog wel overgaat: Thuis! Wat gebeurde er thuis in onze afwezigheid op energie gebied?

 

Ξ Energieverbruik

Ξ Timertijd

Net voor vertrek is de zonneboiler gemaakt, maar als we het thuisfront mogen geloven zal dat tijdens de vakantie niet veel zoden aan de dijk hebben gezet. 

Op de firenl.slackgroep ging het vorige week over temperatuur tijdens afwezigheid/vakantie. Moet je juist een basis temperatuur houden, of laat je de boel afkoelen? Ik heb, zoals vaak wink een tussenweg gekozen. Onze pellet cv kan je namelijk helemaal inrichten op temperatuur, timer en weerbericht. Dat doe je op de machine zelf, maar kan je online volgen (en evt. aanpassen). 

Stokercloud 

Tot nu toe heb ik me gefocust op de timer functie. Op welke momenten mag de pellet cv aan gaan en wanneer niet? Normaliter heb ik 'm zo ingesteld dat de pellet cv pas 's avonds tussen 18.00-20.00 uur mag branden voor heet water e/o boiler - die kan je ook apart instellen. Overdag kan de zon immers schijnen en het heet water zorgt voor de meeste vraag. De verwarming heeft dit jaar slechts 2x een uurtje gebrand en voor de rest niets (oké en toen we gisteren thuis kwamen voor de derde keer).

Het gaat tijdens vakantie immers om vorst preventie,
niet om de muizen een warm huis te geven.

Tijdens de vakantie is er natuurlijk helemaal geen heet water nodig, dus die stond uitgeschakeld - de ketel hoeft immers niet te branden om heet water te hebben klaar staan. Verwarming weten we natuurlijk niet - die staat op vorst preventie op de thermostaat, maar dan moet de boiler natuurlijk wel warm(-genoeg) water hebben. Ik heb daarom gekozen om 'm 2x in de week de 2 uur de kans te geven de boiler warm te stoken. Dat moet toch voldoende zijn. Totaal kostte dat dus 10kg per week aan pellets, (nog geen €3,- aan pellets). Je ziet dit ook terug in de grafieken (daar wijd ik later nog wel een blogje aan).

Ξ Oen

En dat klinkt allemaal heel erg leuk. Maar terwijl ik type, bedenk ik me dat ik eigenlijk een oen ben. Waarom heb ik me op de timer gefocust tijdens vakantie? Wat dom! Ik had natuurlijk vol op temperatuur moeten gaan! Nu staat hij zo ingericht dat als de buitentemperatuur onder de 16 graden komt de pellet cv indien nodig mag gaan branden. Maar die 16 graden kan natuurlijk ook 7 graden zijn! Het gaat tijdens vakantie immers om vorst preventie, niet om de muizen een warm huis te geven. Combineer dat met de timer om de tijdelijke koude-dip van de vroege ochtend te omzeilen en je ketel doet het echt alleen maar als het te koud is. 

RTB-instelopties
RTB-instelopties
RTB-instelopties

Sapperdeflap, dat had ik eerder moeten bedenken. Nou ja, nóg een reden om weer snel met vakantie te gaan. Hebben jullie nog ideeën voor optimalisatie? Hierboven zie je de schermen van de instellingen m.b.t. wat je kan kiezen. De timer kan voor heet water en verwarming afzonderlijk ingesteld worden en er zijn twee weer-zones. Maar het boilervat is één vat, met daarin het vat voor heet water. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën! 

 

Ξ Veld E

Een ander dingetje tijdens de vakantie, kostte nog een beetje energie. 'Ons' veld in Oosterwold is veld E. Een veld dat door archeologisch onderzoek relatief lang leeg is gebleven. Vinden wij prima, want dan houden we nog lekker lang vrij uitzicht.

 

Alleen tijdens onze vakantie verscheen een nieuwe initiatievenkaart, waarop opeens 3/4 van het veld gereserveerd werd door de gemeente. Zonder enige toelichting en wanneer daar om gevraagd werd het antwoord was: 'Dat zeggen we niet, wacht maar op de nieuwsbrief'. En toen die nieuwsbrief een week later(!) eindelijk verscheen, stond daar eigenlijk niet meer in dan: wacht tot 15 december, het is iets met wonen en misschien wat voorzieningen. Maar geen school (gelukkig) en geen winkels. En gelukkig geen Hotel Heppie, een optie die een tijdje terug de kop op stak. Op zich allemaal nobele doelen overigens, maar wij zijn echt op zoek gegaan naar rust - en dan wil je dat soort initiatieven niet direct naast je... 

je claimt zonder toelichting een gebied ter grootte van 150-200 kavels en je bent verbaast dat mensen die er naast wonen vragen hebben....

De gemeente bleef geheimzinnig doen, de Oosterwold FB groepen en de straat Whatsapp ontplofte met speculaties. En zeker niet allemaal positief, want waarom zou de gemeente iets reserveren en dan geheimzinnig doen. Als het wat leuks is dan kan je het toch gewoon vertellen? En waarom doet de gemeente dit überhaupt? Zo zouden zeer terughoudend zijn in Oosterwold en de enorme oppervlakte die geclaimd is, kan alleen maar een projectonwikkelaar zijn. Terwijl ze projectontwikkelaars juist zoveel mogelijk zouden worden geweerd...

Anyway, een lang verhaal kort. Internet in het huisje deed het prima. Dus zelf ook wat vragen gesteld en zelfs een WOB-verzoek ingediend. Dat bleek echt reuze eenvoudig, 5 min. klikken op de site van de gemeente en klaar. Sowieso leuk om eens te doen wink
En dat bleek allemaal genoeg. Maandag kwam het bericht van de gemeente. Meerdere mensen hadden navraag gedaan en ze waren verrast over de commotie. Joh? - je claimt zonder toelichting een gebied ter grootte van 150-200 kavels en je bent verbaast dat mensen die er naast wonen vragen hebben..... Het project blijkt ReGen Village te zijn. Van alle mogelijke dingen, best een oké optie. 15 december is hun deadline of alles doorgaat. We zijn benieuwd. 

En waar ik ook benieuwd naar ben is wat hun energie instellingen zijn laughing .

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (3)

 • Thinkingbig

  Thinkingbig

  10 November 2018 at 14:18 |
  Ik zou wel graag meedoen op het Slack kanaal, maar ik mag me alleen aanmelden als iemand me uitnodigt. Kan jij me helpen?

  reply

  • Joost

   Joost

   10 November 2018 at 18:24 |
   ik heb je uitgenodigd!

   reply

 • max

  max

  18 November 2018 at 13:04 |
  194 woningen.... best veel. idioot als er ineens andere plannen opduiken. Hebben we zelfs hier last van terwijl we gedacht hadden dat een natura 2000 gebied eigenlijk wel rustig zou blijven qua ontwikkelingen. Niet dus. Maar jouw idee van WOB procedure kan ons ook misschien helpen

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.