Jun18

Een slechte en een goede bezuiniging

Author // Joost Categories // Bouwen

Een slechte en een goede bezuiniging

Toen we, misschien al wel een jaar geleden, de offerte voor ons huis definitief maakten, gingen we er nog één keer kritisch doorheen. We vonden het totaalbedrag een beetje aan de hoge kant. En alles wat we zelf zouden kunnen doen, wilden we ook zelf doen.

Wil je echt goedkoop bouwen, moet je natuurlijk helemaal zelf bouwen. Dat lijkt me geweldig: samen  een huis helemaal zelf bouwen. ’s Avonds youtube filmpjes kijken zodat je de volgende dag weer verder kunt. Maar daar is tijd voor nodig en energie. Niet naast een drukke baan. En Merel? Tja, in een volgend leven misschien. Dus we hadden een vrij complete offerte. Desondanks gingen we op zoek naar posten die geschrapt zouden kunnen worden. En we vonden er één: het behandelen van de onbehandelde houten vloeren. Nog nooit gedaan, maar hoe moeilijk kan het zijn? Als je een wandje kunt schilderen, zal een potje olie of lak uitsmeren op een vloer toch ook haalbaar moeten zijn? Dus die post kwam te vervallen. Dat scheelde ons € 1500,-.

En nu zijn we zover dat we een to do-lijstje hebben met een beperkt aantal dingen die gedaan moeten worden voordat we kunnen verhuizen. Eén van die dingen is het lakken van de houten vloer. Pfffff…. Boven twee lagen, beneden drie. Het vereist nog een logistieke uitdaging om het lakken te plannen. De eerste 24 uur mag er niet overheen gelopen worden (en er komen nog mannetjes langs voor het aftimmeren van het laatste muurtje en het bevestigen van de radiatoren). En voordat er zware dingen op worden gezet moet het wel een weekje uitharden. Moeilijk is het niet, maar wel veel werk! Kort geleden informeerden we al bij onze bouwer of ie het lakken toch nog voor ons kan doen. Maar helaas. Onze bouwer heeft een kleine 2 maanden over ons huisje gedaan, maar heeft nu ruim 60 huisjes gepland staan voor de volgende 2,5 jaar. Oftewel, geen tijd. 

Het vereist nog een logistieke uitdaging om het lakken te plannen.

Dus gingen we op pad voor de lak. Bij een bedrijfje dat Zweedse verf, olie en lak verkoopt haalden we transparante matte lak waarmee we genoeg hopen te hebben voor het hele huisje. De rekening bedroeg € 853,- surprised. Het zou zo maar kunnen dat we het toch niet halen met de hoeveelheid die we nu hebben gekocht en nog bij moeten kopen.

Achteraf hebben we wel spijt dat we het zo hebben gedaan, maar goed, het is wat het is. Dus als eerste gaan we een strakke planning maken met alle mannetjes die nog langs moeten komen. Tot op heden kwamen ze wanneer het hun uitkwam, maar nu willen we wel graag weten wie wanneer komt zodat we het lakken van de vloer daar op af kunnen stemmen. En verder gaan we maar zin maken in deze klus. Laten we ook maar heel blij zijn met een huisje van maar 75m2 embarassed.

Een betere bezuiniging lijken we te gaan maken met de trap. Radek wilde ons wel een trap leveren en aangezien hij en zijn mannen kunstenaars met hout zijn, zagen we dat wel zitten. De trap was wel iets duurder dan begroot, maar zo aan het eind van het traject weten we ook dat we meevallers gehad hebben en kunnen we zo’n beslissing wel nemen. Maar het plaatsen van de trap kost natuurlijk ook geld. Er zijn twee man voor nodig. Dus zelf trappenzetter worden! Dat scheelt de helft van de plaatsingskosten. Daarnaast is het hartstikke leuk om te doen. En het staat leuk op je CV. Laatst kon verandabouwer toegevoegd worden; straks ook trappenplaatser.

 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (1)

  • Niet Tot 71

    Niet Tot 71

    18 June 2018 at 22:25 |
    Kijk... Goede vorderingen. Een vloer lakken is een hele klus lijkt mij ja. Zeker omdat je er niet op mag. Mijn ouders hebben een houten vloer die eens in de zoveel jaar ook gedaan moet worden. Het is dat ze een mooie grote schuur hebben, anders zou ik niet weten waar je de meubels moet laten zo lang.

    reply

Leave a comment

You are commenting as guest.