May03

Echt Oosterwold: Akkerdistel

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin

Akkerdistel, een van de weinige zekerheden in het leven van Oosterwolders. De weg, de vergunning, de gemeentelijke eisen, de nutsen, de noem-maar-op, alles is onzeker en schuift vliegt gedurende het traject alle kanten op en drijft je soms tot wanhoop. Maar er is dus één houvast: aan de finish vind je als echte Oosterwolder altijd akkerdistel. En dat is fijn. Een beetje zekerheid is fijn. Bovendien is akkerdistel eetbaar e/o kan je er thee van trekken. Daarmee voldoe je dus minimaal de eerste twee jaar 🥺 aan de eis tot stadslandbouw.

Dat is het goede nieuws

Kortom: Akkerdistel is fijn. Akkerdistel is lekker. Akkerdistel is een teken van biologische landbouw. Akkerdistel is een feest om in je tuin te hebben. Akkerdistel betekent dat je de finish in Oosterwold hebt gehaald en je heerlijk kan genieten van je landje. Akkerdistel zegt in feite: Welkom in Oosterwold.

 

Ξ Akkerdistel The battle

 
(klikken kan leiden tot moed in de schoenen)klikken op eigen risico

Totdat je een paar weekjes niets aan je tuin doet en dit (➡️) aantreft.... Ik heb overigens bewust deze foto gekozen van slechts een klein hoekje van ons landje, waarbij we al een eerste slag geslagen hadden. Een overzichtsfoto zou te schokkend zijn en waarschijnlijk teveel pioniers de moed in de schoenen doen zakken. Dat willen we natuurlijk niet op ons geweten hebben.... Mocht je 'm toch willen zien, klik dan op de foto hiernaast. 

Anyway, we hadden dus een kleine drie weken het gras niet meer gemaaid. Wel lekker voor water gezorgd bij de fruitbomen en e.e.a. op z'n beloop gelaten. 

Wat te doen? Diverse rondjes google leren ons (bijv. hier) dat akkerdistel zich verspreidt via zaad, maar ook een wortelonkruid is. En dat bij grote oppervlakten feitelijk structureel maaien de enige optie is. Het idee er achter is dat je daarmee de plant uitput. Zeker als het droog is en de stompjes die achter blijven uitdrogen.

Akkerdistel 004-The Battle
Akkerdistel 006-The Battle
Akkerdistel 007-The Battle
Akkerdistel 009-The Battle

Gelukkig zijn we eigenwijs en niet vies van een experimentje en vinden we het leuk om aan te rommelen. De eerste ochtend hebben we daarom besteed aan het uittrekken van de akkerdistel. Ja, we weten dat er een gezegde bestaat: trekken is stekken. Maar maaien is ook verhakselen en onze logica zegt dat hoe meer er weg is, ... eeeh hoe meer er weg is. 
Handschoenen zijn noodzakelijk en de akkerdistel geeft zich niet zomaar gewonnen. De droogte helpt wel wat, maar na een ochtend is de kliko vol, zijn wij kapot en is slechts een kleine 100m2 akkerdistel-vrij.

Akkerdistel - wij : 1-0

Akkerdistel 011-The Battle
Akkerdistel 012-The Battle
Akkerdistel 020-The Battle
Akkerdistel 021-The Battle
Akkerdistel 023-The Battle
Akkerdistel 024-The Battle
Akkerdistel 028-The Battle
Akkerdistel 029-The Battle

De weerapp leert ons ook dat er regen op komst is. We besluiten daarom de 100m2 tot onderzoeksgebied te verklaren en El Toro in te zetten. Eerst in de hoogste stand koppen snellen en dan op de op-één-na-laagste stand alles kort te maaien. De opvangzak achter de maaier zodat we het kunnen afvoeren. Na ieder cirkeltje door de tuin is de maaizak vol. Een paar uurtjes later leveren we bij de afvalscheiding ruim 1m3 aangestampt akkerdistelmaaisel af. 

Akkerdistel - wij : 1-1

Hoe de battle eindigt weten we nog niet. We zijn in ieder geval wel benieuwd naar het verschil tussen ons 'uittrek-veldje' en het maaiveld. Wordt dus vervolgd ...

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (3)

 • Geldnerd

  Geldnerd

  03 May 2019 at 23:00 |
  Ik nomineer ‘akkerdistelmaaisel’ nu alvast voor ‘Woord van het Jaar 2019’!

  reply

  • Joost

   Joost

   04 May 2019 at 08:29 |
   zo verrijkt Oosterwold ook nog eens de taal :-)

   reply

 • Tuin Liefde

  Tuin Liefde

  28 May 2019 at 12:35 |
  Super leuk en interessant artikel, bedankt!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.